Nepaisant to, jau praėjo daugiau nei 12 savaičių, o Sirijos kariuomenė reikšmingų pergalių taip ir neiškovojo, o per tą laiką Rusijos lėktuvai pražudė mažiausiai 600 civilių, vien šį sekmadienį – mažiausiai 70.

Sirijos šiaurėje ir opozicijos kontroliuojamose Chamos ir Damasko teritorijose pastarosiomis dienomis civilinei infrastuktūrai ir taikiems gyventojams padaryta žala – didžiausia per pastaruosius penkerius metus, vieningai sutinka stebėtojai.

Be to, Amerika šiuo metu tvirtina, kad Vašingtonui ir Rusijai puikiai sekasi spręsti krizę Sirijoje. Praeitą savaitę abiem pusėms pavyko pasiekti nemenko progreso taikos procese, kurio pagrindinis tikslas – užbaigti konfliktą, Sirijoje jau pražudžiusį mažiausiai 250 tūkst. žmonių.

Teroristų kontroliuojamose teritorijose vilties, kad taikos procesas bus sėkmingas, nedaug.

„Kur tie protaujantys rusai, kurie, anot J. Kerry, jau pradeda matyti šviesą tunelio gale? Basharo naikintuvai niekada mūsų taip nebombardavo, kaip tai dabar daro rusai. „Islamo valstybė“ niekada mūsų taip intensyviai nemedžiojo“, – retoriškai klausia gydytojas iš Idlibo mieste esančios ligoninės, turėdamas omenyje JAV diplomatijos vadovą Johną Kerry.

Antskrydžiai padaro vis daugiau žalos, tačiau Sirijos pajėgos demonstruoja negalinčios tokia situacija pasinaudoti savo naudai. Trūksta ne tik ginkluotės, bet ir kariauti galinčių vyrų.

Damaske intensyviai bandoma visais įmanomais būdais papildyti kariuomenę. Vienas kariuomenei tinkamo amžiaus vietinis atskleidė, kad šiuo metu pristatoma dviejų mėnesių trukmės kampanija, kurios tikslas į kariuomenės rezervą įtraukti dešimtis tūkstančių miesto vyrų.

Jis teigia, kad kampanijos iniciatorių taikinys – vyrai, kurie jau atliko privalomąją karinę tarnybą.

„Jiems reikia žmonių, kurie jau turi šiokios tokios patirties. Ima kario duonos jau ragavusius, ruošia sąrašus ir kviečia prisijungti prie pajėgų, o ne siunčia šaukimus į namus. Taip bandoma užtikrinti, kad vyrai nepradėtų slapstytis“, – teigia anonimu panoręs išlikti Damasko gyventojas.

Jis pasakoja, kad patikros postai aprūpinti pageidaujamų asmenų sąrašais, tad tikrina visų jaunų vyrų asmens dokumentus. Sutikę ieškomą asmenį, jį iš karto paima į tarnybą.

„Paaiškėjus, kad asmuo ieškomas į kariuomenės atsargos sąrašą, jis imamas be jokių ceremonijų. Net neleidžia grįžti namo ir susirinkti daiktų“, – pasakoja vietinis.

Kitas Damasko gyventojas teigia, kad keturi jo bičiuliai, kurie nebuvo dalyvavę kariniuose mokymuose, šią savaitę į karinę bazę išvesdinti tiesiai iš namų.

„Gatvėmis važinėja sunkvežimiai, pro garsiakalbius vaikinai ir vyrai kviečiasi prisijungti“, – teigia jis.

Užsibrėžusi tikslą išlaisvinti Siriją iš teroro gniaužtų, Rusijos rugsėjo 30 dieną pradėta kampanija ir toliau didžiausią dėmesį skiria misijoms, neturinčioms nieko bendro su „Islamo valstybės“ pozicijomis.

Regiono kariniai pareigūnai ir diplomatai tvirtina, kad mažiausiai 80 proc. Rusijos vykdomų antskrydžių skirti teritorijoms, kur veikia nuosaiki opozicija ir prieš režimą kovojantys maištininkai, niekaip nesusiję su „Islamo valstybe“.

Išpuolius visoje šalyje fiksuojanti organizacija „The Syrian Network for Human Rights“ sako, kad per antskrydžius nuolat nukenčia mečetės, kepyklos, gyvenamieji pastatai, mokyklos, jėgainės ir vandens tiekimo infrastruktūra. Ekspertai suskaičiavo, kad per rusų antskrydžius Sirijoje jau žuvo 570 civilių, tarp kurių 152 vaikai.

Idlibe, kuris praeitą pavasarį atiteko džihadistų vadovaujamai opozicijai, civilių gynybos pareigūnai patvirtino, kad mažiausiai šešių antskrydžių taikiniais tapo gyvenamieji rajonai miesto centre, per kuriuos žuvo mažiausiai 70 žmonių ir dar daugiau nei 100 buvo sužeisti.

Yra patvirtintų duomenų ir apie per antskrydžius nukentėjusias mažiausiai 13 ligonių ir klinikų – tai vien tik nuo spalio pradžios.

Be to, antskrydžiai apsunkia ir humanitarinės pagalbos teikimą į Alepo miestą.

„Tai specialiai kuriamos kliūtys. Tie, kurie liko šalies šiaurėje, neturi, ko valgyti. Tai akivaizdi karinė strategija“, – teigia vienas pareigūnas.

Praeitą savaitę karo nualintą Ghoutos miestą prie Sirijos sostinės sudrebino mažiausiai 70 sprogimų, daugumą kurių sukėlė antskrydžiai. Žuvo dešimtys žmonių.

„Mūsų dar niekas taip nebombardavo. Dangus virš mūsų galvų priminė Hirosimą. Kur bepažiūrėtum, grybus primenantys debesys. Naikinimo mastai nesuvokiami protu“, – teigia vienas iš 300 tūkst. miesto gyventojų, likusių miesto šiaurinėse teritorijose, kur 2013 metų rugpjūtį buvo įvykdyta ir viena cheminė ataka, Issa Khaledas.

Štai ką sako 34 metų maištininkų lyderis iš tolimosios Sirijos šiaurės Harithas Abdul Baqi: „Akivaizdu, kad ši taktika skirta numalšinti revoliuciją. Jie ant žemės dabar naudojasi kurdų (PYD) pajėgomis, nes Sirijos kariuomenė nepajėgi atlikti savo darbo.

Tokia situacija kaip reikiant nustebino ir pačius rusus. Susivokė atsidūrę pelkėje. Jų tikslas leisti PYD kontroliuoti tiekimo kanalus ir sieną. Jie taip pat nori daryti spaudimą Turkijai, kuri taip pat nesuinteresuota prie sienos prarasti turimos įtakos“.

„Į pietus nuo Alepo kampanijos pradžioje jiems sekėsi gana gerai. Šiitų maištininkai puikiai darė savo darbą, bet dabar liovėsi. Einama tarsi į niekur, nors tarsi išteklių ir netrūksta“, – konstatuoja H. Abdul Baqi.

Opozicijos grupuotės ir regiono diplomatai teigia, kad šiitų maištininkai prie Alepo kontroliuojami šiitų iš Afganistano, kuriuos į Siriją pasiuntė Iranas, kuris jiems ir vadovauja.

„Bėda tai, kad tai ne jų karas, jiems trūksta ryžto ir valios. Jau žuvo 17 Irano pareigūnų, kurie bandė įvesti tvarką, tarp aukų ir keli generolai. Iš jų „Islamo valstybė“ nužudė vos dieną. Nieko gero iš to nebus. Nemanau, kad artimiausiu metu šiaurėje situacija pagerės“, – tvirtina H. Abdul Baqi.