Apie tai praneša news.vice.com.

Prorusiškai nusiteikusio jaunimo organizacija pavadinimu „Set“ (rus. tinklas) pristatė naują abėcėlę, kurioje visos raidės aiškinamos pasitelkus prorusiškas ir antiukrainietiškas asociacijas. Pavyzdžiui, šalia raidės A parašyta „antimaidanas“, B – „Berkut“ (prorusiškos specialiosios pajėgos Ukrainoje), P – Putinas, G – „granica“ (rus. siena). Šios abėcėlės mokoma vienoje Sibiro pradinėje mokykloje.


Kaip teigiama minėtos organizacijos tinklalapyje, šio alfabeto tikslas – įskiepyti vaikams „patriotizmą“ mokant juos mylėti tėvynę bei gerbti žmones ir kultūrą. Abėcėlėje pateikti vaizdai, simboliai ir žodžiai yra šiuolaikinio Rusijos nacionalizmo ir politikos asociacijos. Į raidyną įtrauktas netgi Krymas, kuris įrašytas prie raidės Y.

Ši nauja, politiškai angažuota abėcėlė „Set“ tinklalapyje pristatyta balandžio 29 dieną, vėliau ir Sibire esančio Irkutsko regiono pradinėje mokykloje. Organizatoriai tvirtina, kad vėliau šis alfabetas pasieks ir daugiau mokyklų.

Raidynas pavadintas „mandagiu alfabetu“ ir tai yra užuomina į „mandagius žmones“, kaip rusai vadina Kryme įsikūrusias savo pajėgas.

„Interneto amžiuje „mandagus alfabetas“ padės suformuoti vaikų sąmoningumą“, – teigiama „Set“ tinklalapyje.

Proukrainietiškas tinklalapis „EuroMaidan Online“ akimirksniu reagavo į šį naująjį rusų kalbos raidyną, pavadindamas jį „Hitlerjugendo abėcėle“. Aktyvistai greitai sukūrė savą proukrainietišką alfabeto versiją, kuri netruko išplisti socialinėje žiniasklaidoje. Pastarojoje abėcėlėje buvo tokie terminai kaip NATO, liberalizmas, žydai ir gėjai.

Atsirado ir daugiau raidžių aiškinimų, kuriems pasitelkti stereotipiniai „rusiški“ motyvai, kai raidė A paaiškinama žodžiu „alkoholis“, o keiksmažodžiai siejami su Rusijos politikų atvaizdais.

Vis dėlto ši nauja abėcėlė yra kur kas daugiau, nei keistas žodžių asociacijų projektas. Tai naujausias itin sėkmingos Rusijos vyriausybės vykdomos indoktrinacijos kampanijos pavyzdys. Ši kampanija, be kita ko, leido prezidentui Vladimirui Putinui užimti dalį svetimos šalies neiššovus nė vieno šūvio.

Tai ne pirmas kartas, kai vaikai tampa Rusijos indoktrinacijos taikiniais. Rusijos aneksiją turėjusio pateisinti Krymo referendumo metu buvo užfiksuota, kaip balsalapius į balsadėžes meta vaikai.