Ilgiau negu metus arešte laikyto režisieriaus bylą smerkia Kijevas, žmogaus teisių organizacijos ir iškilūs filmų režisieriai visame pasaulyje.

O.Sencovas ir kitas teisiamas ukrainietis Aleksandas Kolčenka, kurie buvo suimti 2014 metų gegužę, yra kaltinami padegę promaskvietiškos partijos būstinę ir norėję susprogdinti Vladimiro Lenino statulą Krymo pagrindiniame Simferopolio mieste.

Prokurorai taip pat prašė teismo įkalinti Kijevo valdžią palaikantį Krymo aktyvistą A.Kolčenką, kuris priešinosi pernai Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai, 12 metų.

Rusijoje teisiamų šios šalies pilietybės neturinčių kaltinamųjų šalininkai sako, kad visa byla yra sufabrikuota. Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos taip pat ragino juos paleisti.

Iškilūs filmų kūrėjai iš viso pasaulio, tarp jų ispanas Pedro Almodovaras ir britas Kenas Loachas, parašė atvirą laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl iškilusio ir daug žadančio ukrainiečių režisieriaus baudžiamojo persekiojimo.

Europos kino akademijos paskutiniame laiške 15 filmų kūrėjų, įskaitant vokietį Wimą Wendersą, sakė esantys „giliai sunerimę“ dėl šio proceso.

Vladimiras Putinas

„Mes šokiruoti, kad kaltinimas Olegui Sencovui dėl „teroristinio pobūdžio nusikaltimų“ nebuvo atmestas“, – sakoma laiške V.Putinui.

Pasak gynybos advokato, parodymus davę liudininkai buvo kankinami, kol paliudijo, kad 39 metų O.Sencovas ir A.Kolčenko dalyvavo Rusijos uždraustos ukrainiečių ultradešiniosios organizacijos „Dešinysis sektorius“ (Pravyj sektor) veikloje.

Du prieš O.Sencovą ir A.Kolčenktą turėję liudyti ir toje pačioje byloje teisiami numanomi režisieriaus sąmokslininkai buvo pripažinti kaltais dėl priklausymo teroristinei organizacijai ir nuteisti kalėti septynerius metus, kai atsisakė liudyti teisme.

Praėjusį mėnesį „Amnesty International“ sakė, kad yra „rimtai susirūpinusi dėl abiejų vyrų teisės į teisingą teismą“ dėl daugybės jiems pateiktų kaltinimų ir pranešimų apie įtariamus kankinimus.

Abu Kryme gyvenantys kaltinamieji neigia jiems iškeltus kaltinimus byloje.

Režisieriaus advokatas anksčiau sakė turintis mažai vilčių, kad jo kliento teismas bus sąžiningas. Jo nuomone, geriausia išeitis būtų buvusi O.Sencovo grąžinimas Ukrainai per apsikeitimą kaliniais.

2012 metais O.Sencovas dalyvavo Roterdamo kino festivalyje, kur pristatė savo pirmąjį meninį filmą „Žaidėjas“ (Gamer), pasakojantį apie paauglį, priklausomą nuo kompiuterinių žaidimų.