A. Lukašenka sakė, kad derybose su V. Putinu jis planuoja „sudėti visus taškus ant „i“ jautriausiais ir delikačiausiais abiems šalims“ klausimais.

Maskva anksčiau pareiškė reaguosianti į bet kokius Vakarų bandymus „paveikti situaciją“ Baltarusijoje, o V. Putinas užsiminė apie galimybę nusiųsti Minsko režimui karinę paramą.

Prieš A. Lukašenkos ir V. Putino susitikimą Rusijos politologas Glebas Pavlovskis currenttime.tv sakė, kad A. Lukašenka „mirtinai bijo V. Putino spaudimo“.

„Tam tikra prasme sprendimas priklauso nuo Minsko – to, kas bus parodyta, apie ką A. Lukašenka praneš V. Putinui. Jam juk labai svarbu pademonstruoti, kad galia tebėra jo pusėje. Lūkuriuojančiam V. Putinui svarbu suprasti, su kuo tenka kalbėtis ir kokiu mastu verta padėti – kiek duoti ir kiek pareikalauti. Tai svarbus momentas, kurio baigtį iš dalies nulems Baltarusijos piliečiai, Minsko gyventojai. Štai kodėl A. Lukašenka, prieš filmuodamas filmuką, kurį turi pamatyti V. Putinas, sutelkė Minske kone visas savo pajėgas“, – sakė G. Pavlovskis.

– Kad nufilmuotų, kaip vaiko taikius protestų dalyvius?

– Taip taip. [Kad parodytų], koks yra stiprus, galingas. Visgi atrodo, kad jam nelabai sekasi. Mat jau dabar Minske (interviu darytas sekmadienį – Delfi) – maždaug 150 tūkst. žmonių, ir šis skaičius paremtas oficialių Maskvos informacijos agentūrų pateikta informacija. Vadinasi, nelabai kas jam išėjo. Bet mes suprantame, kad dar ne vakaras.

– Sakykime, jis įrodys V. Putinui, koks yra stiprus ir žiaurus, įtikins, kad išvaikė visus tuos žmones. Ką V. Putinas, A. Lukašenkos galva, tada turėtų padaryti?

– Pirmiausia, turės pasirodyti, koks yra. Jisai juk bijo, tiesą sakant, mirtinai bijo V. Putino spaudimo. Jeigu atšliauš keturiomis ir prašys padėti, V. Putinas galės su juo daryti bet ką. Jis gi nenori, kad taip atsitiktų. Tai reiškia, kad turi parodyti, jog kontroliuoja padėtį Baltarusijoje.

Nors jos ir nekontroliuoja. Jis, kaip ir anksčiau, kontroliuoja jėgos struktūras, kontroliuoja žmones be uniformų ir atpažinimo ženklų – tuos, kuriuos Baltarusijoje dabar, atrodo, vadina „tichari“ (užsimaskavusieji, slapukai). Jie gali būti kuo tik nori ir savo veiksmais iš esmės nėra atsakingi prieš įstatymą. Vis dėlto šito maža – V. Putinui šito negana.

Kita vertus, V. Putinas turės nuspręsti, ar tas žmogus dar gali turėti šansą – bent vieną šansą iš šimto susigrąžinti valdžią. Ar gali vėl vadovauti tiems žmonėms? O galbūt jie jau po savaitės išsiskirstys? Štai šis Baltarusijoje juntamas dvigubos valdžios buvimas dabar yra labai svarbus. Jis nesunkiai gali privesti prie klaidingų išvadų. Klaidingas išvadas, aišku, gali padaryti ir baltarusių opozicija.

– Kokias būtent?

– Na, nežinau. Pirmiausiai, jie gali laikytis savos taktikos. Nežinau, ar taip jau sudėtinga surasti kad ir tuos „Drazdy“. „Drazdy“, kiek suprantu, yra maždaug tas pats, kas Maskvos Rubliovka. Visgi paprastai tokios vietos saugomos – net labiau nei vyriausybiniai pastatai, kadangi veikia kaip minkštas valdžios pamušalas. Tokiose vietose valdžiai nereikia varžytis, ji gali mėgautis savo didybe. Taigi, tolesnė reakcija bus lemtinga.

Taktika, kurios dabar laikosi jėgos struktūros – išskaidyti kolonas stengiantis sudaryti įspūdį, kad egzistuoja tik pavienės grupės, – nepasiteisino. Galiausiai visą miestą užtvindė kolonos, o kiti miestai liko beveik be nieko. Šitai supratau spręsdamas iš to, ką matau, pavyzdžiui, pas jus.

Kituose Baltarusijos miestuose sutelkti jėgos struktūrų daliniai atrodo, sakyčiau, menkai bauginantys.

Vadinasi, jis tik parodė, kad šios šalies nekontroliuoja. Net jei užsinorėtų parduoti ją V. Putinui, šis jos nepirks, kadangi nebus tikras dėl jos kontroliavimo, dėl teisės į nuosavybę. Štai kodėl nemanau, kad Sočyje galima sulaukti stiprių smūgių, nemanau, kad V. Putinas, jei dar neišsikraustė iš proto, pasiūlys A. Lukašenkai karinę paramą.

S. Cichanouskaja: bet kokie A. Lukašenkos ir V. Putino susitarimai negalios

Buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja išreiškė apgailestavimą dėl A. Lukašenkos ir Rusijos prezidento V. Putino pirmadienio susitikimo Sočyje.

„Noriu priminti Vladimirui Putinui: kad ir ką priimtumėte, kad ir dėl ko sutartumėte per susitikimą Sočyje, tai teisiškai negalios. Visi susitarimai, pasirašyti su neteisėtu Lukašenka, naujosios valdžios bus peržiūrėti. Todėl, kad baltarusių tauta per rinkimus nepasitikėjo Lukašenka ir jo nepalaikė. Labai apgailestauju, kad nusprendėte palaikyti dialogą su diktatoriumi, o ne su baltarusių tauta“, – sakoma S. Cichanouskajos pareiškime, paskelbtame platformos „Telegram“ kanalu.

Anksčiau pirmadienį pranešta, kad A. Lukašenka atvyko su darbo vizitu į Rusiją. Planuota, kad prezidentai Sočyje aptars Rusijos ir Baltarusijos bendradarbiavimo būklę ir perspektyvas įvairiose srityse, sąjunginius santykius, tarptautinius klausimus, padėtį regione, bendro reagavimo į iššūkius klausimus.

Tai pirmas A. Lukašenkos vizitas į Rusiją nuo tada, kai Baltarusijoje kilo protestų banga dėl jo ginčijamo perrinkimo šeštai kadencijai. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenkos santykiai su Rusija iki šiol buvo gana permainingi ir jis nekart bandė kiršinti Maskvą su Europos Sąjunga, kai jam tai būdavo naudinga. Tačiau šalyje po rugpjūčio 9-osios rinkimų prasidėjus masiniams protestams jis kreipėsi patarimo ir pagalbos į V. Putiną, su kuriuo reguliariai kalbasi telefonu.