Pagal vieną iš įstatymo projektų Rusijos Federacijos piliečio pasą pagal supaprastintą procedūrą galės gauti visi buvusios Sovietų Sąjungos piliečiai ir jų palikuoniai. Be to, jie neprivalės laikytis kai kurių iki šiol privalomų taisyklių ir procedūrų, tokių kaip penkerių metų nuolatinis gyvenimas Rusijos teritorijoje, leidimo gyventi gavimas, patvirtinimas apie teisėtą pragyvenimo lėšų šaltinį bei patvirtinimas apie rusų kalbos mokėjimą, rašo „Rosijskaja gazeta“.

Atitinkama valstybinė programa Rusijoje veikia nuo 2006 metų ir per tą laiką ja pasinaudojo jau apie 125 tūkstančiai žmonių. Kasmet atvykstančių į Rusiją skaičius padvigubėja, rašo „Novyje izvestija“.

Įstatymo projekto priešininkai baiminasi, kad jeigu taip bus ir toliau, tai Rusijos laukia Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos likimas, kur supaprastinus pilietybės teikimo tvarką imigrantams iš buvusių kolonijų, atvykėliai iš Afrikos ir Azijos kai kuriuose rajonuose jau išstūmė vietos gyventojus, pažymi „Komsomolskaja pravda“.

Vladimiras Žirinovskis įsitikinęs, jog siekiant to išvengti, nuolaidas pilietybės gavimui galima teikti tik etniniams rusams. O štai Valstybės Dūmos Konstitucinių teisės aktų ir valstybinių statybų komiteto pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Viatkinas ragina atvažiavusiųjų neskirstyti į „savus“ ir „svetimus“.

„Tėvynainiai – vadinasi, mūsiškiai. Mes turime daug rusų plačiąja prasme pavyzdžių. Mes neturėtume jų atstumti“, - įsitikinęs D. Viatkinas.

Nors daugumoje šalių (Vokietijoje, Graikijoje, Izraelyje) pilietybės suteikimo supaprastinimo tvarka tiesiogiai siejama su tautybe, Rusijoje pareigūnai įsitikinę, kad „skirstyti žmones į rusus ir ne rusus – nusikaltimas“. O štai kaip rodo nesena istorija su prancūzų aktoriumi Gerard'u Depardieu, skirstyti žmones į „didžius“ ir „nedidžius“ yra leistina.

Antrasis deputatų pritarimo sulaukęs įstatymo projektas supaprastina Rusijos pilietybės gavimą mišriose šeimose su užsieniečiais gimusiems vaikams – jeigu įstatymas bus priimtas, pilietybei gauti jiems nereikės užsieniečio tėvo ar motinos sutikimo.