Patriarchui dovana buvo įteikta po to, kai šis civilinių ir karinių lėktuvų gamyklos darbininkams padovanojo jo paties pašventintas ikonas, antradienį oficialiajame savo tinklapyje praneša Rusijos stačiatikių bažnyčia.

Patriarchas, su kuriuo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pastaraisiais metais palaiko šiltus ir glaudžius santykius, darbininkams kalbėjo apie tai, kaip svarbu ginti Rusiją. Apie tai rašo „The New York Times“.

„Rusija negali būti vasalu. Kadangi Rusija – ne tik šalis, tai ištisa civilizacija, tūkstantmečių istorija, įvairių kultūrų katilas, milžiniškų galių valstybė, – Rusijos patriarcho žodžius citavo šalies naujienų agentūra „RIA Novosti“. – Kad galėtumėme gyventi nepriklausomą gyvenimą, privalome, iškilus būtinybei, būti pajėgūs apginti savo tėvynę.“

Patriarcho Kirilo vadovaujama Rusijos stačiatikių bažnyčia laikosi tos pačios V. Putino linijos – reintegruoti buvusias sovietines valstybes, o ši Bažnyčia, skaičiuojanti 165 mln. žmonių Rusijoje ir kitose buvusiose Sovietų Sąjungos respublikų, daro didelę įtaką.

Rusijos stačiatikių bažnyčios kritikai teigia, kad ji tarnauja V. Putinui kaip vyriausybės ministerija de facto, įskaitant ir jos funkcijas užsienio reikalų srityje, ir perspėja, kad tokie politiniai susitarimai gali atsisukti prieš ją pačią. Tokie susitarimai galioja ir Ukrainos atžvilgiu; Patriarcho Kirilo Maskvos patriarchatas nesutaria su Kijevo patriarchato Ukrainos stačiatikių bažnyčia, kuri atskilo nuo Maskvos patriarchato po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais, Ukrainai išsikovojus nepriklausomybę.

Maskvos patriarchatas dominuoja Ukrainos Rytuose, kur dauguma gyventojų rusakalbiai, – būtent šiame regione nuo šių metų balandžio Ukrainos pajėgos kovoja su prorusiškai nusiteikusiais separatistų sukilėliais.

Kaip tapo Sosto saugotoju

Rusijos Stačiatikių Bažnyčios hierarchija jau seniai traukia pasaulio dėmesį keistais veiksmais ir įvairiais skandalais, nederamais dvasininkų luomui. Ko gero, spalvingiausia asmenybė šiame luome ir yra patriarchas Kirilas.

Vladimiras Michailovičius Gundiajevas patriarchu Kirilu tapo 2008 m. gruodžio 8 dieną, po ankstesniojo patriarcho Aleksijaus II mirties. Visuomenei jis buvo žinomas iš nacionalinio rusų kanalo rodomos populiarios laidos „Ganytojo Žodis“, kuri buvo transliuojama net 10 metų.

Teigiama, kad patriarcho Kirilo išrinkimas buvo itin parankus Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimui, nes V. Gundiajevui tapus Sosto saugotoju bažnyčia tapo dar didesnė diktatūros ir antivakarietiškos politikos šalininkė. Patriarchas Kirilas, anksčiau žinomas Michailovo vardu, buvo aktyvus KGB agentas ir informatorius, kaip ir, beje, ankstesnysis Sosto saugotojas Aleksijus II.

Tačiau tai patriarchas, atrodo, sugebėjo paversti pranašumu. Praeities bendradarbiavimas su KGB išmokė derybų su valdžia ir išvengti galimų bažnyčios suvaržymų. Susitikime su Maskvos universiteto studentais tada dar metropolitas Kirilas teigė, kad „faktas, kad dvasininkija susitikdavo su KGB atstovais, moralės požiūriu neturi jokios reikšmės.“

Patriarchas Kirilas taip pat pritaria Rusijos politikai, paminančiai žmogaus teises. Žmogaus teisių aktyvistus patriarchas apkaltino verčiant žmones užsiimti lošimu, daryti abortus ir propaguoti homoseksualizmą. Pasak jo, kai kurios vertybės yra aukščiau negu žmogaus teisės, pavyzdžiui, tikėjimas, moralė, šventos vietos ir tėvynė. Kai šios vertybės prieštarauja žmogaus teisėms, „visuomenė, valdžia ir įstatymas turi viską suderinti“.

Kaip tiksliai tai padaryti, išaiškinta nebuvo, tačiau „neįmanoma toleruoti situacijų, kai žmogaus teisės kelia grėsmę tėvynei“. 2013 m. Kirilas viešai pasisakė dėl homoseksualų teisių tvirtindamas, kad tos pačios lyties santuokos įteisinimas reikštų „artėjančią Apokalipsę“.

Maudosi prabangoje ir skandaluose

Patriarchas Kirilas žinomas ne tik dėl žmogaus teisų pamynimo, tačiau ir dėl savo turtų. Žlugus Sovietų Sąjungai, bažnyčia pradėjo pardavinėti kontrabandines cigaretes ir alkoholį. Kirilas organizavo ir vadovavo visam kontrabandos įvežimui ir prekybai, valdė cerkvės „užsienio reikalų ministeriją“.

Organizavo įvairius labdaros fondus, kurių metu vietoj humanitarinės pagalbos buvo vežami nelegalūs svaigalai. Šie labdaros fondai uždirbo 350 milijonų JAV dolerių iš alkoholio, 75 milijonus iš tabako pardavimų, teigia forbes.com. Patriarchas Kirilas visada stengėsi suderinti savo religinį darbą su cerkvės ekonominės gerovės kėlimu, todėl už kontrabandos pardavinėjimą kritikuojamas nebuvo – cerkvė labai stipri ekonomiškai.

Stiprindamas bažnyčią, pats Kirilas vargšu neliko. 2006 m. „Moscow News“ patriarcho Kirilo turtą įvertino 4 milijardais JAV dolerių. Maždaug 900 mln. JAV dolerių atsiėjo prabangūs šešių kambarių apartamentai ant Maskvos upės kranto, taip pat patriarchas turi vilą Šveicarijoje, dažnai keliauja.

Patriarchą lydi skandalai. Amerikiečių portalas nytimes.com rašo apie, ko gero, didžiausią iš jų, kurį sukėlė maždaug 30 000 JAV dolerių vertės šveicarų firmos „Breguet“ laikrodis, kurį Kiliras dėvėjo vieno iš savo interviu metu. Nuotrauka, kurioje Kirilas dėvi laikrodį buvo paviešinta ir sulaukė itin neigiamų atsiliepimų, esą žmogus, postringaujantis apie dorybes, asketizmą ir kuklumą neturėtų nešioti tokių brangių daiktų.

Patriarchas Kirilas
Nuotrauka, publikuota bažnyčios interneto svetainėje, buvo greitai pašalinta ir pakeista kita, kurioje laikrodis programos „Photoshop“ pagalba buvo pašalintas. Tačiau laikrodžio atspindys ant blizgančio stalo, prie kurio sėdėjo patriarchas nebuvo panaikintas. Bažnyčia atsiprašė dėl šios apgaulės ir vėl pakeitė nuotrauką originaliąja, tačiau Kirilas jau spėjo žurnalistams paskelbti, jog tokio laikrodžio jis niekada nedėvėjo ir pati nuotrauka buvo apgaulė, esą kažkas „Photoshop“ pagalba laikrodį patriarchui ant rankos tiesiog „uždėjo“.

Tačiau „Breguet“ laikrodis ant dvasininko riešo pirmąkart buvo pastebėtas dar 2009 m., kai dvasininkas davė interviu Ukrainos televizijai ir šnekėjo apie asketizmą. Šveicariški „Breguet“ laikrodžiai pradėti gaminti dar 1775 m., jie puošė Marijos Antuanetės ir caro Aleksandro Pirmojo riešus. Už „laikrodžio išnykimo“ incidentą patriarchas Kirilas buvo apdovanotas „Sidabrinio Bato“ apdovanojimu, kuris atitenka už „labiausiai abejotinus pasiekimus šou versle“.

Kitas keistas atsitikimas, iš kurio patriarchas „uždirbo“ 20 milijonų rublių (677,500 JAV dolerių), įvyko jo prabangiajame bute Maskvoje. Pasak rusų portalo ria.ru buvęs rusų sveikatos ministras Jurijus Ševčenko tokią sumą turėjo sumokėti už kaimyno buto „sugadinimą“, kai atliekant remontą kaimynystėje esančio patriarcho bute brangūs daiktai pasidengė dideliu dulkių sluoksniu ir taip esą juos sugadino.

Kišasi ir į politiką

Patriarchas Kirilas visuomenės taip pat buvo kritikuojamas dėl protesto grupės „Pussy Riot“ linčo, kai šios, atlikusios dainą, kuria prašė Mergelės Marijos „išvyti V. Putiną lauk“, susilaukė griežtos patriarcho bausmės ir buvo išvadintos „antikristo jėgomis“. Pasak britų portalo independent.co.uk ortodoksų bažnyčia teigė, jog dvasininkui derėjo parodyti daugiau atlaidumo ir užstoti merginas, kurios už šį incidentą vėliau atsidūrė kalėjime.

Šiuo metu konfliktams vykstant Ukrainoje patriarchas Kirilas ir toliau antrina Rusijos prezidentui V. Putinui teigdamas, jog „ginkluoti kariniai daliniai Ukrainoje nėra rusų kariai, tai – savisaugos daliniai, bijantys naujos Kijevo politikos“.

Maskva ir Kirilas taip pat nuolat kartoja, jog Rusija ir Ukraina yra „broliškos“ tautos: „Šiuo metu mes visi esame susirūpinę dėl situacijos Ukrainoje. Mums tai rūpi taip, lyg konfliktas vyktų mūsų šalyje ar jeigu tai vyktų kiekvieno iš mūsų šeimoje“, – teigė patriarchas.

Rusų teologas Aleksėjus Malašenko teigia, kad rusų ortodoksų bažnyčia rizikuoja prarasti įtaką Ukrainoje jei ir toliau kartos tai, ką sako Kremlius.

„O jeigu patriarchas Kirilas praras Ukrainos pasitikėjimą, jis taps nebe toks mėgiamas Kremliaus“, – teigė jis „Reuters“ naujienų agentūrai. Suprasdamas šią grėsmę Kirilas bandė atitolti nuo politinių reikalų, nepalaikyti nei vienos pusės konflikte ir ragino siekti taikos, kita vertus, oficialiai jis nepasmerkė Kremliaus politikos.

Tai nėra vienintelis konfliktas, į kurį šiuo metu yra įsivėlusi Rusija. Bažnyčia ir Maskva laikosi vienodos nuomonės ir apie konfliktą Sirijoje, kurio rėmimas gadina Rusijos įvaizdį Vakarų akivaizdoje.

Visi šie skandalai bei ne itin švari patriarcho Kirilo praeitis tampa didele Rusijos Ortodoksų Bažnyčios našta, o pati bažnyčia ir jos dvasininkai vis dažniau lyginami su Kremliumi ir jo pareigūnais. Bažnyčia, turinti propaguoti moralines vertybes ir skaidrumą tampa lygi su korumpuota institucija, skleidžiančia propaganda ir kurstančia nesantaiką.