Valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ deputatas Vladimiras Pechtinas pasitraukė iš posto, kai vienas iš labiausiai charizmatiškų opozicijos judėjimo lyderių Aleksejus Navalnas apkaltino jį turint nekilnojamojo turto Majami Bičo kurorte Floridoje, kuris nebuvo deklaruotas.

Aleksejus Navalnas
Šio iškilaus valdančiosios partijos veikėjo pasitraukimas tapo iki šiol didžiausiu laimėjimu A.Navalno kovos su korupcijoje kampanijoje, dėl kurios šis teisininkas tapo vienu iš protestų prieš prezidentą Vladimirą Putiną judėjimo lyderiu.

Šį mėnesį internete paskelbti dokumentai rodo, kad V.Pechtinas ir jo sūnus Aleksejus yra vieno gyvenamojo komplekso bendrasavininkiai.

V.Pechtinas neigė nusižengęs įstatymams ir sakė, kad Rusijos opozicija siekia sukompromituoti visą parlamentą, o ne vien jį.

„Nenoriu, kad nepagrįsti kaltinimai mestų šešėlį ant mano partijos“, - jis sakė per Valstybės Dūmos sesiją, kurią transliavo televizija.

„Štai kodėl priėmiau, pasakysiu atvirai, sudėtingą sprendimą - atsistatydinti iš Valstybės Dūmos deputato posto“, - pareiškė V.Pechtinas, išprovokuodamas įstatymų leidėjų plojimus.

Rusijos opozicija tvirtina, kad "Vieningosios Rusijos" dominuojamas parlamentas yra nelegitimus, nes 2011 metų gruodžio 4-ąją vykę Dūmos rinkimai buvo pakreipti valdančiųjų naudai.

Įtariant didelio masto klastojimus, pernai dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves kai kuriuose Rusijos miestuose, paskatindami opozicijos lyderius suburti protestų prieš Kremlių judėjimą.

Pernai gegužę V.Putinui grįžus į Kremlių trečiai kadencijai, parlamentas skubos tvarka priėmė kelis prieštaringai vertinamus įstatymus, kuriai, pasak kritikų, siekiama užgniaužti šalyje bundančią pilietinę visuomenę.

Opozicija teigia, kad Kremliaus politiką palaikantys įstatymų leidėjai yra veidmainiai, nes priiminėja prieš Vakarų šalis nukreiptus įstatymus, nors daugelis deputatų turi slapto turto Europoje ir Jungtinėse Valstijose.

Pastaraisiais mėnesiais A.Navalnas ir jo sąjungininkai iškėlė į viešumą faktų apie kelis aukštus pareigūnus, kurie esą turi turto Vakarų šalyse, tačiau V.Pechtinas tapo pirmuoju, atsistatydinusiu dėl šių pareiškimų.

Dokumentu apie V.Pechtino turtą Jungtinėse Valstijose A.Navalnui perdavė jo idėjas palaikantis tinklaraštininkas, pasivadinęs doct-z, kuris yra rusas fizikas, gyvenantis Ispanijoje.

„Būdami sąžiningi, turime pripažinti, kad toks Pechtino žingsnis rodo, jog kažkur giliai jo viduje slypi sąžinės likučių“, - A.Navalnas trečiadienį rašė savo tinklaraštyje.