Kreipimasis bus svarstomas tarp Maskvos ir Vakarų tvyrant didžiulei įtampai dėl Ukrainos.

Komunistų frakcijos įstatymų leidėjai šią savaitę žemuosiuose parlamento rūmuose pateikė teisės akto projektą, raginantį V. Putiną pripažinti Donecko ir Luhansko „liaudies respublikomis“ pasiskelbusius separatistų darinius Ukrainos rytuose.

Su Rusija besiribojantys regionai, vadinami Donbasu, kariauja su Kijevo pajėgomis nuo 2014 metų, kai po Rusijos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos pradėjo Maskvos pakurstytą sukilimą.

„Vienas dalykas visiškai aiškus: būtina siekti sprendimo, kad būtų užtikrintas mūsų piliečių ir tėvynainių saugumas“ atsiskyrusiuose regionuose, rašė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas platformoje „Telegram“.

Anot jo, partijų lyderiai kitą savaitę aptars komunistų iniciatyvą ir tada bus nuspręsta, ar pateikti ją parlamento balsavimui.

„Telegram“ žinutėje V. Volodinas kaltino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kad jis nepaiso 2015 metais pasiektų taikos susitarimų, ir tvirtino, jog NATO siekia „okupuoti“ Ukrainą.

„Abiem atvejais rezultatas gali būti tragiškas. Negalime leisti, kad tai nutiktų“, – sakė jis, tvirtindamas, jog komunistų iniciatyvą palaiko dauguma Dūmos frakcijų.

Ši iniciatyva pateikta Vakarams kaltinant Rusiją, kad ji planuoja įsiveržimą į Ukrainą. Maskva savo ruožtu reikalauja iš NATO saugumo garantijų mainais į deeskalaciją.

Diplomatinės pastangos sumažinti įtampą kol kas buvo bevaisės. Penktadienį Ženevoje susitinka Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Rusija yra pripažinusi nepriklausomomis respublikomis du nuo Sakartvelo atskilusius regionus – Abchaziją ir Pietų Osetiją. Maskva tai padarė po 2008 metų rugpjūtį vykusio trumpo karo su Sakartvelu dėl šių separatistinių regionų.

2019 metais V. Putinas pasirašė įsaką, kuriuo buvo supaprastinta rusiškų pasų išdavimo Donecko ir Luhansko gyventojams tvarka.

Pernai liepą naujienų agentūra „Interfax“ skelbė, kad daugiau kaip 600 tūkst. Donbaso gyventojų turi rusiškus pasus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)