„Privalome nustoti meluoti. Gynybos ministerijos ataskaitos nesikeičia. Žmonės žino. Mūsų žmonės nėra kvaili. Tai gali lemti pasitikėjimo praradimą“, – valstybinės žiniasklaidos žurnalistui kalbėjo parlamento žemųjų rūmų Gynybos komiteto pirmininkas Andrejus Kartapolovas.

Jis kalbėjo Ukrainos pajėgoms šalies rytuose, Rusijos aneksuotose teritorijose, atkovojus kelis svarbius miestus, tarp jų geležinkelių mazgą Lymaną.

Apie Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sričių aneksiją paskelbta po rugsėjo 23–27 dienomis vykusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais, laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas ir pasmerkė šias aneksijas.

Ukraina kaip atsaką į aneksiją pateikė paraišką dėl prisijungimo prie JAV vadovaujamo NATO karinio aljanso ir teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma Vladimiro Putino.

Maskva nekontroliuoja didelių Zaporižios srities dalių, taip pat Chersono srities šiaurės ir Donecko srities šiaurės vakarų, o trečiadienį Ukraina pareiškė pasiekusi laimėjimų rytiniame Luhansko regione.

„The Guardian“: Putinas pripažino situacijos rimtumą

Panašu, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas supranta pastarųjų Kremliaus nesėkmių Ukrainoje rimtumą, ir tikina, kad Rusija „stabilizuos“ situaciją keturiuose Ukrainos regionuose – Donecke, Luhanske, Chersone ir Zaporižioje, kurių aneksiją pranešė praeitą savaitę. Apie tai rašo „The Guardian“.

V. Putinas mokytojams vaizdo skambutyje trečiadienį sakė: „Laikomės prielaidos, kad situacija naujose teritorijose stabilizuosis“.

Rusijos prezidento komentaras – netiesioginis pripažinimas, kad Maskvai minėtose teritorijoje perimti valdžią nėra taip paprasta, kaip norėtų.

Kremliaus šeimininkas tvirtino, kad laikinai okupuotose Zaporižios, Chersono, Luhansko ir Donecko srityse surengtų fiktyvių „referendumų“ dėl prisijungimo prie Rusijos rezultatai yra „įtikinami“. V. Putinas kalbėjo, kad tenykščių „balsavimų“ baigtis jį ne tik „nudžiugino“, tačiau ir „nustebino“.

Rusijoje praėjusią savaitę įvyko oficiali „ceremonija“, kurios metu buvo pareikšta, kad nuo šiol keturios Ukrainos sritys yra „Rusijos Federacijos dalis“. Tačiau tarptautinė bendruomenė tokį Maskvos žingsnį laiko neteisėtu, o vadinamųjų „referendumų“ rezultatus – suklastotais ir negaliojančiais.

Kai vėliau žurnalistai pasiteiravo, ar egzistuoja Rusijos aneksijos retorikos ir realybės minėtuose regionuose skirtumas, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas patvirtino, jog ne: „Jokių prieštaravimų. Jie amžinai bus Rusijoje, jie sugrįš“.

Nors Rusija paskelbė apie aneksiją, Maskvos karinės pajėgos neturi šimtaprocentinės šių teritorijų kontrolės. Manoma, kad Rusija suskubo ten organizuoti „referendumus“, nes Ukrainos ginkluotosios pajėgos vykdo sėkmingą ir greitą kontrpuolimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)