TKS oro atsargos yra žinomos, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė S. Krikaliovas. – Mintinai neprisimenu, bet jo [oro] ten pakankamai.“

Pareigūnas pridūrė, kad padėties orbitinėje stotyje jokiu būdu negalima laikyti rimta.

Penktadienį žiniasklaida citavo vieną Rusijos skrydžių valdymo centro pareigūną, pokalbio su TKS įgula tiesioginės transliacijos metu pareiškusį, kad stoties oro atsargos senka ir artėja prie susirūpinimą keliančio lygio, tęsiantis dujų nuotėkiui, kurio vieta iki šiol nėra tiksliai nustatyta.

Per NASA televizijos tiesiogiai transliuotą pokalbį Skrydžių valdymo centro ekspertas TKS įgulos nariams sakė: „Dabar jau prarandame apsauginį dujų rezervą ir būsime artimiausiu laiku šią problemą imtis spręsti.“

Spalio 29 dieną S. Krikaliovas sakė, kad TKS Rusijos segmento modulyje „Zvezda“ aptiktas korpuso įtrūkimas galbūt nėra vienintelė oro nuotėkio iš stoties vieta.

„Gali būti, kad ji – ne ten. Kalbėjausi su atskridusiais įgulos nariais ir kalbėjome, kaip yra su įtrūkimu, kurį dabar visi įtaria“, – žurnalistams sakė S. Krikaliovas.

Jis pridūrė, kad specialistai tebeieško kitos galimai nesandarios vietos.

Spalio 30-ąją „Roskosmos“ pareiškė, kad žiniasklaidos pareiškimai, kad minėtas įtrūkimas atsiradęs dėl „išorinio poveikio“, nėra pagrįsti.

Apie naujausią oro nuotėkį iš TKS buvo pranešta rugpjūčio 20 dieną. Tuomet „Roskosmos“ nurodė, kad stoties įgulos nariai laikinai izoliavosi Rusijos modulyje „Zvezda“, siekiant patikrinti galimus oro slėgio pokyčius JAV segmente. Rugpjūčio 24-ąją „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad oro nuotėkis nedidelis ir vos aptinkamas prietaisais.

Šiuo metu numanoma nuotėkio vieta izoliuota laikinomis priemonėmis.

„Roskosmos“ spaudos tarnyba sakė, kad aptiktas įtrūkimas yra iki 4 cm ilgio.

D. Rogozinas šeštadienį žurnalistams sakė, kad papildomų deguonies atsargų į TKS planuojama nuskraidinti vasarį. Pasak jo, šiuo metu padėtis dėl stoties oro atsargų yra valdoma.

„Prireikus galima pasinaudoti savo ryšiais su NASA ir dalį krovinio, įskaitant deguonį, pasiųsti amerikiečių krovinine kapsule. Todėl dar kartą sakau – nereikia jaudintis, viskas normalu, viskas kontroliuojama“, – kalbėjo jis.

Visgi „Roskosmos“ vadovas pripažino, kad reguliarūs pranešimai apie TKS sistemų gedimus yra „žadinantis skambutis“.

„TKS sensta. Moduliai, kurie buvo Tarptautinės kosminės stoties pagrindas, yra mūsiškiai, rusiški moduliai, pagal technologijas – dar tarybiniais, mūsų paveldėti iš stoties „Mir“, – pabrėžė D. Rogozinas.

Jis atkreipė dėmesį, jog kuriant stotį buvo skaičiuota, kad šie moduliai veiks apie 15 metų, o šiuo metu jie naudojami jau beveik dukart ilgiau.

„Akivaizdu, kad tam tikrose senose konstrukcijose, kurios buvo paleistos dar anuomet [pradedant kurti TKS], randasi tam tikrų problemų dėl metalo nuovargio. Būtent todėl dabar galvojame apie Rusijos nacionalinės stoties kūrimą“, – pridūrė D. Rogozinas.

Jis prognozavo, kad TKS dar gali būti naudojama iki 2028 metų.