Rusijos bažnyčios Šventasis Sinodas vėlai ketvirtadienį nusprendė nutraukti visus saitus su Aleksandrijos ir Afrikos patriarchato vadovu patriarchu Teodoru II.

Tačiau institucija nurodė, kad bus atvira bendravimui su šio patriarcho bažnyčios dvasininkais, kurie nepalaikė minėto sprendimo dėl Ukrainos.

Šventasis Sinodas taip pat nutarė, kad jo parapijos Afrikoje nebepriklausys Aleksandrijos patriarchato jurisdikcijai ir kad jos nuo šiol bus pavaldžios Rusijos Ortodoksų Bažnyčiai vadovaujančiam patriarchui Kirilui.

Šis žingsnis buvo atliktas Konstantinopolio ekumeniniam patriarchui Baltramiejui I,stačiatikių hierarchijoje laikomam pirmuoju tarp lygiųjų, nusprendus suteikti autokefaliją UOB ir nutraukti šimtmečius gyvavusius saitus su ROB.

Daugelis ukrainiečių piktinosi, kad jų Bažnyčia buvo formaliai pavaldi Maskvai. Pastangos įkurti visavertę Ukrainos bažnyčią suintensyvėjo tęsiantis konfrontacijai tarp abiejų kaimynių, kurių santykiai paaštrėjo Maskvai 2014 metais aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistinį sukilimą Rytų Ukrainoje.

Konstantinopolio patriarcho žingsnis supykdė ROB, nusprendusią nutraukti ryšius su Stambule įsikūrusiu patriarchatu. Sprendimas suteikti nepriklausomybę UOB suskaldė stačiatikių pasaulį: kai kurios Bažnyčios tokį žingsnį palaiko, o likusios – kritikuoja.

Aleksandrijos ir visos Afrikos patriarchatas atstovauja nedidelei daliai Egipto stačiatikių; dauguma jų priklauso Koptų Ortodoksų Bažnyčiai Aleksandrijoje.

Kai kuriais skaičiavimais, Koptų Bažnyčios sekėjai sudaro 10 proc. 100 milijonų Egipto gyventojų. Šios bažnyčios atstovas Paulas Halimas penktadienį sakė naujienų agentūrai AP, kad jo institucija net nesvarstė, ar pripažinti UOB. Jis taip pat patikino, jog koptų popiežius Tawadrosas II palaiko „puikius ryšius“ su Rusijos Ortodoksų Bažnyčia.

Keletas Europos ir Egipto žiniasklaidos priemonių klaidingai pranešė, kad ROB nutraukė ryšius su koptų pontifiku.