Jo nuomone, į tiesą „Obozrevatel“ informacija nepanaši, kadangi „maždaug 2 mln., o gal ir dar daugiau žmonių yra priklausomi nuo šito karo nusikaltėlio“.

Menkiausias V. Putino sveikatos pablogėjimas, menkiausia grėsmė, kad jo nebeliks valdžioje tuos žmones paveiktų taip, kaip staigus nubudimas iš sapno.
Kaip sakė G. Gudkovas, kadangi jokio akivaizdaus sujudimo tuose sluoksniuose nematyti, tai labiau panašu į norą nei į realybę.

„Galime daryti prielaidą, kad laikomasi ypatingo slaptumo. Vis dėlto aš manau, kad jeigu V. Putinui kas nors nutiktų, informacija apie tai pasklistų kur kas plačiau“, – nurodė G. Gudkovas.

Politikas paaiškino, kad tokiu atveju FSB darbuotojai ir jo bendražygiai pradėtų stengtis išsiųsti savo šeimas ir patys bėgtų iš šalies, mat jie supranta, kad viskas gali žlugti taip staiga, kad lėktuvas net ir pakilti nesuspės.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Viktoras Andrusivas trečiadienį įspėjo, kad pranešimai apie Rusijos prezidento ligas, operacijas ir komas dirba Kremliaus naudai.

Pasak jo, tokie pranešimai skelbiami specialiai prieš planuojamus jo pasirodymus viešumoje.

„Kiekvieną sykį prieš Putino pasirodymą viešumoje atsiranda informacija apie sunkią jo būklę. Kaip tik prieš Peterburgo forumą, kuriame birželio 17 d. turėtų dalyvauti Rusijos vadovas, buvo išplatinta informacija, kad esą jį ištiko koma“, – sakė patarėjas.

Anot V. Andrusivo, tokios Kremliaus melagienos kelia nepasitikėjimą žiniasklaida ir visais, kurie platina pranešimus.

„Po tokių viešų pareiškimų paaiškėja, kad Putinas yra „gyvesnis už visus gyvus“, kaip rusai sako apie savo vadus. Taip Rusijai pavyksta niveliuoti informacijos poveikį. Todėl neverta tikėti tokiomis melagienomis. Bet jei taip nutiks, tai atšvęsime“, – pridūrė V. Andrusivas.

Dar aštriau apie „Obozrevatel“ pasirodžiusią informaciją neva V. Putinas šiuo metu ištiktas komos pasisakė publicistas Arkadijus Babčenka.

Jo „Facebook“ žinutės tonas akivaizdžiai pašiepiantis:
„O apie tai, kad V. Putinas ištiktas komos, visas pasaulis sužinos iš ukrainiečių internetinio leidinio. J. Bidenas skubiai bus pakeltas iš lovos ir sraigtasparniu išgabentas nežinoma kryptimi. Lloydas Austinas skambins Borisui Johnsonui [ir sakys]: „Skaitei šiandien „Obozrevatel“?“ NYT ir WSJ žinios pasirodys niekinės. Oprah Winfrey su keiksmais klyks savo referentams: „Raskite jų vyr. redaktoriaus telefono numerį! Aš noriu pas juos dirbti!“ O Elonas Muskas pasiųs velniop „Twitter“, kaip visiškai bevertį reikalą.
Kartais stebiuosi, kokiame pasaulyje žmonės gyvena. Būna, pasijuntu taip, tarsi tik vienas realybėje būčiau pasilikęs.
O kažkur ten V. Putinas jau netgi mirė. O Šiaurės Korėja Saulėje išsilaipino.
Ir V. Zelenskis – didis strategas.
Labas rytas.“

V. Putino sveikatos būklė

Rusijos opozicijai atstovaujantis politikas G. Gudkovas mano, kad V. Putino sveikatos būklė iš tiesų kelia abejonių. Neva esama net objektyvių požymių, labai aiškiai rodančių, kad jis susiduria su problemomis.

G. Gudkovas prisiminė ilgus jo izoliacijos periodus ir tai, kiek pinigų buvo skiriama tam, kad tie, su kuriais jis susitikinėjo, karantinuotųsi.

Neadekvatus atrodo ir menamas jo sekreto, taip pat visų įmanomų žmogaus išskiriamų biologinių medžiagų rinkimas.

„Jį stebint tenka daryti išvadą, kad sveikatos problemų esama, be to, akivaizdu, kad jos rimtos, o ne kažkokios smulkmenos arba gripas. Greičiausiai yra daug blogiau“, – samprotavo G. Gudkovas.

„Galima pastebėti ir jo neadekvatumą. Tai gali būti buvimo valdžioje arba absoliutizmo būnant valdžioje rezultatas. Vis dėlto gali būti, kad tai kokių nors preparatų poveikis, trukdantis jam racionaliai svarstyti“, – pridūrė G. Gudkovas.

Pasak jo, Rusija paniškai mąsto, ką daryti su karu, ir nori apšaudyti raketomis visą Ukrainos teritoriją.

„V. Putinas nesugeba rasti išeities iš šio karo. Jo aplinka taip pat nesugeba, visas Kremlius nesugeba. Yra tik sprendimas priversti Ukrainą pasirašyti taikos sutartį, numatančią konkrečių teritorijų praradimą. Štai toks superuždavinys. Pasiekti ko nors kito jiems nepavyks“, – sakė G. Gudkovas.

Rusai neturi išeities

Remiantis politiko žodžiais, Rusijos vadovybė atsisveikino su svajone užkariauti visą Ukrainą ir pakeisti joje valdžią. Nebegalvojama ir apie koridorių į Moldovą ir Uždniestrę. Net tapo aišku, kad nepavyks užgrobti didelių teritorijų.

„Pradėjo rausti apkasus ir statyti įtvirtinimus, kad išlaikytų bent tai, kas jau užgrobta. O dar vakarietiški ginklai į Ukrainą atkeliavo... Tikiuosi, kad klausimas bus išspręstas greičiau“, – sakė G. Gudkovas.

Politikas nurodė manantis, kad rusai neturi išeities, taigi, ir stengiasi išsekinti Ukrainą. Štai kodėl atakuojama raketomis ir bombarduojami civilių kvartalai. Viso to tikslas – padaryti taip, kad žmonės jau nesugebėtų apsikęsti karo ir valdžia būtų priversta bet kokiomis sąlygomis įtvirtinti taiką.

„Štai tokį turi uždavinį, ir tai objektyvi problema. Šiuo atveju reikalą reikia sieti ne su kokiu nors asmeniu. Tiesiog taip susiklostė aplinkybės“, – mano G. Gudkovas.

Anot politiko, Dmitrijus Rogozinas Rusijoje ragina vykdyti genocidą prieš ukrainiečius, o Dmitrijus Medvedevas visomis išgalėmis stengiasi, kad jo bijotų, laikytu siaubingu, bet jokiu būdu ne apgailėtinu. Kaip tikina G. Gudkovas, pastarasis netgi yra sakęs, kad po kokių poros metų Ukrainos jau nebus pasaulio žemėlapyje.

„Verčiau jau pagalvotų, ar po poros metų žemėlapyje dar bus Rusija – tokia, kokia yra dabar. D. Medvedevas nieku gyvu nenori būti išmestas už borto. Dėl jų bet kokios reformos tampa neįmanomos. Nesuprantu, ko jie nori“, – stebėjosi G. Gudkovas.

Kas bus po Putino

Asmeninėms prognozėmis A. Kovalenka pasidalijo su portalu 24tv.ua.

Jei V. Putinas numirtų, plataus masto karas Ukrainoje, anot karo eksperto Aleksandro Kovalenkos, galėtų vykti pagal keletą scenarijų. Situacija, esą, priklausytų nuo to, kas užimtų kraugeriško diktatoriaus vietą. A. Kovalenka mano, kad tai gali būti žmogus iš Rusijos jėgos struktūrų.

Apie tau jis kalbėjo su 24tv.ua žurnalistais.

Rusijos gynybos ministerija, FSB ir šalies agresorės sausumos pajėgos turi visus šansus tikėtis, kad diktatorių pakeis žmogus iš jų gretų. Vis dėlto kiekviena struktūra turi savų tikslų ir lūkesčių, susijusių su „specialiąja operacija“, kaip plataus masto karą prieš Ukrainą vadina V. Putinas ir jo pakalikai.

Pavyzdžiui, Sergejus Šoigu svajoja apie tiesioginį kelią į nepripažintą Uždniestrę. Vis dėlto tarp tarnautojų nemažai ir tokių, kurie labiausiai nori suraikyti Rusijos biudžetą.

A. Kovalenka mano, kad nesvarbu, kas pakeis V. Putiną jam mirus, tas žmogus vis vien demonstruos vadinamąjį imperinį revanšizmą, jau užkoduotą rusų genuose. Taigi, bet kuris asmuo, tapsiantis Rusijos prezidentu, derėsis dėl Ukrainos teritorijos.

Ukraina negali tikėtis, kad V. Putinui mirus plataus masto karas greitai baigsis. Prie valdžios vairo vis tiek atsistos karo nusikaltėlis, kuris norės pasikėsinti į Ukrainos teritoriją, mano A. Kovalenka.

„Kol jiems reikės, kad karas tęstųsi, ir kol jie neturės realaus bėgimo iš Ukrainos scenarijaus, karo veiksmai nesiliaus“, – pridūrė A. Kovalenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)