„Vakar padaviau paraišką dėl akcijos organizavimo. Turime kelis variantus aptarimui [su merija]. Vienas jų – eitynės nuo Kristaus Kančios bulvaro iki Akademiko Sacharovo prospekto su mitingu prospekte. Kiti variantai – tiesiog mitingai, Volchonkos gatvėje arba Laisvosios Rusijos aikštėje“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė J. Rusakova.

Ji patikslino, kad paraiškoje specialiai nurodytos kelios vietos, nes „variantai aptarinėjami, bent vienas jų gali būti patvirtintas“.

Paraiškoje taip pat nurodoma, kad prognozuojamas akcijos dalyvių skaičius – 10 tūkstančių.

Pasak J. Rusakovos, būtų galima paduoti dar vieną, miesto deputatų paraišką, bet kol kas jokie komentarai ir detalės neskelbtini.

J. Rusakova taip pat sakė, kad dėl mitingo bendravo su neįregistruota kandidate Maskvos dūmos rinkimuose, opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno Kovos su korupcija fondo (FBK) juriste Liubov Sobol, kuri palaikė akcijos organizavimą ir paraiškos pateikimą.

Pirmadienį Libertarų partija nepriklausomų kandidatų štabo vardu Maskvos merijai padavė paraišką dėl mitingo organizavimo rugpjūčio 3 dieną Lubiankos aikštėje. Merija savo ruožtu pasiūlė organizatoriams kitą vietą Akademiko Sacharovo prospekte, bet partijos tai netenkino.

Antradienį, po nesėkmingų derybų su merija ir Libertarų partijos siūlymų dėl kitų vietų, akcijos organizatoriai atšaukė paraišką.

Maskvos rinkimų apygardų rinkimų komisijos atsisakė įregistruoti kai kuriuos kandidatus, norėjusius dalyvauti rugsėjį įvyksiančiuose Maskvos dūmos rinkimuose, tarp jų miesto deputatę Juliją Galiaminą, Permainų partijos pirmininką Dmitrijų Gudkovą, liberaliosios partijos „Jabloko“ atstovus Sergejų Mitrochiną ir J. Rusakovą, A. Navalno šalininkus Ilją Jašiną, L. Sobol, Konstantiną Jankauską, Vladimirą Milovą ir Ivaną Ždanovą.

Praėjusį šeštadienį Maskvos centre įvyko didelė, su miesto administracija nesuderinta protesto akcija.

Policijos duomenimis, dėl įvairių pažeidimų buvo sulaikyti 1 074 žmonės. Nevyriausybininkai skelbia apie beveik 1,4 tūkst. sulaikytųjų.

Iki liepos 29-osios Maskvos teismai gavo daugiau kaip 200 pažeidėjams surašytų protokolų.

Tarp sulaikytųjų yra I. Jašinas ir K. Jankauskas. Pirmadienį teismas jiems skyrė atitinkamai 10 ir septynias paras administracinio arešto.

A. Navalnas buvo areštuotas liepos 24 dieną ir gavo įkalinimo 30 parų bausmę už raginimus dalyvauti nesankcionuotoje liepos 27-osios akcijoje.