Tokie jo žodžiai sukėlė tikrą audrą Rusijoje. Moksleiviu susidomėjo net pareigūnai. Tačiau vėliau buvo surasti kiti kaltininkai – mokinio mokytojai. Rusijos Naujojo Urengojaus miesto švietimo departamento parengtą ataskaitą savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė aktyvistas Rostislavas Žuravliovas.

Joje skelbiama, kad 1-osios Rusijos Naujojo Urengojaus gimnazijos moksleivių ekskursija į Bundestagą ir pasirengimas kalbai buvo pedagogų atsakomybė. Nuspręsta, kad audito sulauks gimnazijos pavaduotoja mokymo ir ugdymo reikalams ir vokiečių kalbos mokytoja Liudmila Kononenko.

Skelbiama, kad pasiūlymo dalyvauti projekte sulaukė tiesiogiai L. Kononenko. Ji savarankiškai priėmė sprendimą dalyvauti ir ėmėsi tam ruošti mokinius.

Pasirengimui buvo naudojama medžiaga, kurią atsiuntė Vokietija, kuri, kaip nustatyta, neatitiko gimnazijos vidaus taisyklių.

Valdininkai nusprendė, kad už incidentą atsakinga ir gimnazijos direktorė Jekaterina Kašnikova – už tai, kad ji pritarė išvykai į tarptautinį renginį, sprendimo nesuderinusi su valdžios institucijomis.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad nereikėtų šitaip pulti moksleivio. Anot jo, akivaizdu, kad moksleivis neturėjo omeny to, kuo buvo apkaltintas.

Patikrinimai Naujojo Urengojaus ugdymo įstaigose, konkrečiai gimnazijoje, prasidėjo po to, kai dešimtos klasės moksleivis Nikolajus Desiatničenka Bundestage pasakė kalbą apie vokiečių karį, dalyvavusį Staliningrado mūšyje ir patekusį į karo nelaisvę.

Savo kalboje moksleivis pabrėžė, kad dauguma vokiečių karių „norėjo gyventi taikiai ir nenorėjo kariauti“.

Sverdlovsko tinklaraštininkas Sergejus Koliasnikovas paprašė Generalinės prokuratūros, Federalinės saugumo tarnybos ir prezidento administracijos patikrinti tiek moksleivį, tiek gimnaziją dėl įstatymo „Dėl nacizmo reabilitacijos“ pažeidimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (990)