Kaip buvo perduota naujienų kanalu „Dožd“, prie tokios išvados priėjo Rusijos gynybos ministerijos pateiktą paraišką išanalizavę nepriklausomų tyrėjų grupės „Conflict Intelligence Team“ (CIT) specialistai.

CIT atstovas teigia, kad toks skaičius neįtikėtinai didelis, ir gali būti laikomas pagrįstu nebent tada, jei Rusijos kariai dalyvavo kariniuose veiksmuose Ukrainos rytuose, rašo „Obozrevatel“.

CIT specialistai išanalizavo Gynybos ministerijos paraišką dėl karių gyvybių draudimo 2018–2019 metams.

Laikomasi nuomonės, kad paraiška atskleidė, kiek žmonių apskritai neteko Rusijos kariuomenė. 2012–2016 metais dėl įvairių priežasčių, kaip nurodoma, iš viso mirė 3 035 žmonės.

Pasak CIT atstovo, tame pačiame dokumente nurodytas bendras apdraustų Rusijos karių skaičius. Pagal jį galima išsiaiškinti faktinį draudžiamųjų atvejų, taip pat karių mirčių dažnį ir nustatyti draudžiamųjų atvejų, t. y. mirčių arba sužalojimų, tikimybę ateityje.

Pritaikiusi konkrečią formulę ir atlikusi skaičiavimus, CIT specialistų komanda priėjo prie išvados, kad 2014 metais mirčių ir sužalojimų skaičius buvo didesnis nei ankstesniais ir paskesniais metais.

„Laikomės nuomonės, kad dalis 2014 metais užfiksuotų mirčių ir sužalojimų turi būti susiję su konkrečiais įvykiais, per kuriuos mirčių atvejai turėjo būti dažni, palyginti su sužalojimų atvejais. Vienintelis tikėtinas [tokios statistikos] paaiškinimas, mūsų įsitikinimu, – kariniai veiksmai“, – teigiama CIT analizės ataskaitoje.

Sprendžiant iš CIT pateiktų rezultatų, 2014 metais žuvo 218 Rusijos kairių. Dar 654 patyrė sužalojimų.

Tuo metu tarptautinė žurnalistų ekspertų grupė „Bellingcat“, taip pat tyrusi konfliktą Donbase, tikina, kad ten vykusiuose kariniuose veiksmuose dalyvavo apie 10 tūkst. Rusijos karių.

Kiek anksčiau leidinys „Obozrevatel“, rašęs apie garsųjį projektą „Gruz-22“, nurodė, kad ir jo iniciatoriai užsiminė apie masines Rusijos karių žūtis Donbaso teritorijoje.