Andrejus Fatejevas ir Ksenija Fadejeva laimėjo dviejose apygardose, o bendrai rinkimus Tomske laimėjo valdančioji partija „Vieningoji Rusija“, surinkusi 24,46 proc. balsų, rodo preliminarūs rezultatai, kuriuos paskelbė regiono rinkimų pareigūnai.

Tačiau už „Vieningąją Rusiją“ 500 tūkst. gyventojų turinčiame Tomske šįkart balsavo daug mažiau rinkėjų nei per ankstesnius rinkimus 2015-aisiais, kai ši prokremliška partija gavo 52,27 proc. balsų.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Sibiro, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

44 metų politikas aiškinosi politikos elito korupciją Tomske ir Novosibirske, parėmė opozicijos kandidatus šiuose Sibiro miestuose.

Lėktuvui skubiai nutūpus A. Navalnas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o vėliau pervežtas į Berlyno kliniką, kur gydytojai nustatė, kad jis buvo apnuodytas nuodais iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“.

Jo kolegos mano, jog jis buvo apnuodytas Tomske ir jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

„Galvoju, visi supras, kad laimėti Tomske buvo principo reikalas po to, kas čia įvyko“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė K. Fadejeva.

Beveik pusėje iš 85 Rusijos regionų rinkėjai nuo penktadienio iki sekmadienio rinko regionų gubernatorius ir regionų bei miestų įstatymų leidžiamųjų organų deputatus, be to, vyko papildomi rinkimai į keturias vietas nacionaliniame parlamente.