Ministras neigia faktą apie P. Čaikovskio netradicinę seksualinę orientaciją, nors ilgą laiką ji laikyta istoriniu faktu. Anot V. Medinskio, XIX a. kompozitorius buvo paprasčiausias vienišas žmogus, neradęs sau tinkamos moters, kurią galėtų vesti.

Kultūros ministras klausimo apie minėtojo kompozitoriaus seksualinę orientaciją sulaukė pasklidus žiniai, jog Rusijos valdžios finansuojamoje biografinėje juostoje apie P. Čaikovskį kūrėjo seksualinės orientacijos tema nutylima. Pranešama, jog filmo scenarijuos buvo peržiūrėtas ir pašalinta visa informacija, kuri galėtų būti palaikyta nederama pagal prieštaringai vertinamą vadinamąjį homoseksualumo propagandos draudimo įstatymą.

Juostos scenarijaus autorius Jurijus Arabovas neigia, jog P. Čaikovskis buvo gėjus. Dienraščiui „Izvestija“ jis sakė, jog „Gulbių ežero“ ir „Miegančiosios gražuolės“ kompozitorius paprasčiausiai buvo „šeimos nesukūręs vyras, apie kurį manyta, esą jis greičiausiai myli vyrus“. Tiesa, P. Čaikovskis iš tiesų kartą vedė.

„Iš tikrųjų J. Arabovas teisus – nėra jokių įrodymų, jog P. Čaikovskis buvo gėjus“, - atsakė Rusijos kultūros ministras, „Interfax“ naujienų agentūros žurnalistų paklaustas, ar kartais homofobiškos nuotaikos Rusijoje neprivertė juostos kūrėjų imtis cenzūros.

Tačiau istorikai tvirtina turį gausybę įrodymų, jog viskas visai ne taip.

„P. Čaikovskio atveju jo homoseksualumas taip aiškiai ir detaliai aprašytas jo paties ir kitų rašto darbuose, jog manyti priešingai yra tiesiog juokinga. Tai istorinis faktas. Istorijos faktas nepasikeis vien todėl, kad šiandien kažkas nori patogesnės tiesos“, - teigia rašytojas Konstantinas Rotikovas, parašęs knygą apie homoseksualumą Sankt Peterburge.

Šią vasarą Rusijos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį „homoseksualumo propagandą“ nepilnamečiams. Iš tikrųjų tai reiškia, jog bet koks teigiamas homoseksualumo temos gvildenimas ar teiginys, jog tos pačios lyties asmenų meilė yra lygiavertė heteroseksualiai meilei, yra neteisėti.

Anot V. Medinskio, filmas turėtų pasakoti apie P. Čaikovskį kaip genijų, „didį Rusijos kompozitorių“, o ne akcentuoti „gandus“ apie jo asmeninį gyvenimą. Kiti teigia, jog turimi įrodymai patvirtina faktus.
„Teiginiai, jog jis nebuvo gėjus, prilygsta teiginiams, jog jis nebuvo nuostabus kompozitorius. Galite pabandyti, tačiau įtikinti žmones bus labai sunku“, - tvirtina K. Rotikovas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per interviu neseniai nenoromis pripažino, jog P. Čaikovskis greičiausiai buvo gėjus. „Jie sako, jog Čaikovskis buvo gėjus. Jeigu norite tiesos, mes jį mylime ir gerbiame ne už tai, jis buvo puikus kompozitorius. Juk visi mylime muziką. Na ir kas?“, - sakė prezidentas.