Penktadienį meksikiečiams buvo uždrausta Raudonojoje aikštėje šalia Kremliaus surengti „Mirusiųjų dienos“ paradą, kurio dalyviai būtų pasipuošę kaukoliniais kostiumais ir veidus išsipaišę kaukolėmis, sakė jo organizatoriai.

Tokie planai papiktino partiją „Rusijos komunistai“, nes šalia Kremliaus yra Lenino mauzoliejus ir palaidoti kiti Rusijos didvyriai. Partijos atstovas pareiškė, kad tokia meksikiečių šventė įžeistų rusus.

„Pro nekropolį, kuriame palaidoti geriausi šalies žmonės, praeitų minia meksikiečių stačiokų, kurie vilkėtų kostiumus su besišypsančiomis kaukolėmis, šoktų, dainuotų, pūstų ragus, skambintų varpais, flirtuotų ir žaistų meilės žaidimus“, – agentūrai AFP pareiškė „Rusijos komunistų“ atstovas Sergejus Malinkovičius.

Partijos lyderis Maksimas Suraikinas, kaip teigiama, pareiškė, kad jei meksikiečiams bus leista rengti savo šventę, tai „rytoj kokios afrikiečių gentys norės Raudonojoje aikštėje atlikti aukojimo ritualus“.

Nepasitenkinimą išreiškė ir Rusijos stačiatikių bažnyčia.

Tačiau nemažai rusų sakė, kad jiems mintis surengti meksikietišką šventę visai patiktų. Jie taip pat pareiškė, kad komunistai turėtų būti paskutiniai, kas dėl to galėtų skųstis. „Juk jie patys turi lavoną, gulintį mauzoliejuje“, – savo feisbuko paskyroje parašė rusų televizijos žurnalistas Andrejus Malosolovas.

Dėl kilusio ažiotažo šventė buvo surengta uždarose patalpose ir joje dalyvavo apie 80 žmonių – ir maskviečių, ir meksikiečių.

Mirusiųjų paradą Maskvoje buvo nuspręsta surengti dėl vykstančio futbolo čempionato, nors pačioje Meksikoje šventė yra minima spalį arba lapkritį.

2008 metais UNESCO šią šventę įtraukė į Nematerialaus paveldo sąrašą.