Iš tiesų tiriamas scenarijus – visas ar dalimis – jau kartojosi kitose šalyse. Dalis istorijos išaiškėja, tai nebėra slapta. Bet kadangi dauguma amerikiečių tokio žaidžiamo žaidimo nėra regėję (dauguma amerikiečių elgiasi protingai ir nežiūri politinių žinių apie Centrinę Europą ar Ukrainą), manau, scenarijų reikia detaliai išnagrinėti. Taigi remiantis ankstesnėmis Rusijos taktikomis kitose valstybėse ir preziumuojant, kad ji panašiai elgsis ir kitur, štai ko galima tikėtis per ateinančius du mėnesius:

1. Donaldas Trumpas, kurio patarėjai buvo žmonės, turėję ryšių su Rusija, vis garsiau kartos, kad rinkimai suklastoti. Taip pat kartos, kad apklausų rezultatai melagingi, kad tikrieji žmonių balsai neskaičiuojami, kad korumpuotas elitas, Clintonų klanas, pagrindinės žiniasklaidos priemonės trukdo jam užimti postą.

D. Trumpas ir toliau sies save su „Brexit“ ir su Nigelu Farage‘u – dešiniosios pakraipos britų politiku, kuris palaiko D. Trumpą ir kuriam kaip tik dabar pasiūlyta kurti laidą Rusijos remiamoje televizijoje RT.

2. Rusija toliau platins ir viešins medžiagą, kurią jos įsilaužėliai paėmė, įsibrovę į demokratų Nacionalinio komiteto, George‘o Soroso Atviros visuomenės fondo, buvusio NATO vyriausiojo vado generolo Philipp Breedlove‘o ir veikiausiai dar daugelio kitų kompiuterius. Bus siekiama diskredituoti ne tik Hillary Clinton, bet JAV demokratinį procesą ir jam turintį vadovauti „elitą“.

Vladimiras Putinas

Kaip jau žinome iš kitų šalių patirties, net nekaltas privatus pokalbis ir susirašinėjimai elektroniniu paštu, išspausdinti laikraštyje, gali atrodyti nuodėmingai. Spėlionės skamba grėsmingai, juokai pavojingai. Praktiškai bet koks bet ko nutekėjimas daro žalą.

3. Rinkimų dieną ar anksčiau rusų kompiuterių įsilaužėliai bandys įsilaužti į JAV balsavimo sistemą. Žinome, kad tai įmanoma – įsilaužėliai jau yra brovęsi į rinkėjų registravimo sistemas Ilinojaus ir Arizonos valstijose, o FTB informavo Arizonos pareigūnus, jog įtaria rusų kompiuterinių įsilaužėlių komandas. Keliose kitose valstijose tiriami galimi įsilaužimai, savaime suprantama, kad daugelis – pažeidžiamos. JAV rinkimų sistema decentralizuota, kai kur tikrai mėgėjiška, kaip galima spręsti iš 2000-ųjų įvykių Floridos valstijoje.

4. Rusai bandys prikišti nagus prie rinkimų. Jie gali dėti pastangas, kad būtų išrinktas D. Trumpas. Taip pat jie gali bandyti pakenkti rinkimuose H. Clinton, galbūt bandydami susieti rinkimų žlugdymą su H. Clinton kampanija.

5. Viso to rezultatas būtų žiniasklaidos isterija, bylos, nušalinimai, masiniai protestai, konstitucinė krizė – tai lydėtų sutrikimas, chaosas, tai pakenktų prezidento pareigoms ir biurui. Galiausiai prezidentu gali tapti D. Trumpas. Tada jis, kaip ir žadėjo daugelyje suvažiavimų, „ją uždarytų“, ir be abejo, užmegztų glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu – regis, vieninteliu užsienio lyderiu, kuriuo nuoširdžiai žavisi.

Net jei H. Clinton taptų prezidente, ji jau būtų apjuodinta. Bent dalis šalies laikytų ją neteisėta (vadove), kadangi elitas, Clintonų klanas, pagrindinės žiniasklaidos priemonės pavogė iš žmonių rinkimus.

6. Greičiausiai įsilaužimas bus nesėkmingas ar netgi neįvyks. Kam reikia bandyti ar net leisti išaiškėti, kad buvo bandyta (įsilaužti)? Gandai apie nesąžiningus rinkimus gali sukelti tokią pačią isteriją, kaip ir nesąžiningi rinkimai. Rusijos propagandinis portalas „sputniknews.com“ jau rašė, kad „The Post“ straipsnis apie Rusijos rinkimines manipuliacijas yra gudrus planas nuslėpti norą manipuliuoti rinkimais ir rinkimų žlugdymo priedanga. Šį teiginį įvairiausiais kanalais viešins ir bendrins visa profesionalių provokatorių ekosistema ir automatinės programos, kol ji galiausiai pasirodys D. Trumpą palaikančiose interneto svetainėse.

7. O kokio įtakos tai turėtų D. Trumpui? Jei jis laimėtų, tai jis laimėtų. Jei pralaimėtų, yra įvairiausių būdų pralobti, naudojantis pretekstu, kad „rinkimai buvo suklastoti“. Jis galėtų pradėti kampaniją, kuri aiškintųsi sąmokslą. Galėtų pradėti nacionalinį judėjimą. Galėtų kurti filmus. Galėtų tapti didvyriu. Kad ir kas vyktų, politiniam procesui būtų pakenkta, žmonių pasitikėjimas toliau silptų, o tikėjimas demokratija JAV mažėtų tiek pačioje šalyje, tiek visame pasaulyje. To, žinoma, ir norima.