Ši aukštuma yra strategiškai svarbiausia vieta kontroliuoti Luhansko miestą.

„2250 metrai“ - atstumą iki Ukrainos armijos įtvirtinimų žvelgdamas per pabūklo optiką išmatuoja karininkas Jurijus, dėvintis Rusijos Oro desantininkų Specialios paskirties 45-ojo pulko skiriamuosius ženklus.

Laužoma taikos sutartis

Pastebėjęs, jog stengiuosi įskaityti kas parašyta jo emblemoje, Jurijus padrąsina: „Fotografuok, tegul visi pamato, kas čia kariauja“. Karys neslepia - Rusijos pajėgų čia apstu, o tankų skaičius prilygsta visam tankų batalionui. 

„Technikos ir žmonių skaičiumi tikrai neatsiliekame nuo Ukrainos pajėgų, dislokuotu netoliese“ - pasakoja Jurijus mums bevaikštant po didžiulį tankų vikšrų išvagotą įtvirtinimų perimetrą. Aktyvus šarvuočių judėjimas, kasami bei statomi nauji įtvirtinimai ir kas kelios minutės iš minosvaidžio apšaudomos Ukrainos pozicijos.

Žurnalistams į šią vietą pastarosiomis dienomis patekti beveik neįmanoma dėl dviejų priežasčių - bijoma, jog bus paviešintos ar išduotos įtvirtinimų bei artilerijos vietos ir jų charakteristika. Taip pat praeitą savaitę čia žuvo du žurnalistai iš Rusijos, todėl nenorima pritraukti papildomo dėmesio.

„Dėkis savo liemenę ir šalmą, tuoj galime sulaukti ir atsakymo į mūsų meilės laišką“ - po minosvaidžio salvių į Ukrainos įtvirtinimus perspėja Dimitrijus iš Charkovo, čia einantis štabo vadovo pareigas.

Tačiau po n-ioliktos tokios salvės į armijos pusę, atsakymo nėra.

Iki šio vakaro 22 val. Ukrainos pusė pratęsė taikos susitarimą.

Jurijus per raciją gauna ataskaitą: „Pataikėme tiksliai, pavyko neutralizuoti“. Karininkas šypsosi ir garsiai pasigiria - pavyko. Dimitrijus, augalotas ir stambus vyras, klausia savo kolegos, „svečio“ iš Tverės miesto (Rusijos miestas tarp Maskvos ir Sankt Peterburgo - red.), kaip gi dėl paliaubų sutarties. Jurijus, čia einantis bataliono vado pavaduotojo kariniams veiksmams pareigas, nusišypso: „Tai jūsų sutartis. Mano karinis štabas vakar įsakė - atakuoti viską, kas juda priešo linijose“.

Rusijos prioritetai

Karys iš Rusijos neslepia - čia, daugybė kartu su juo atvykusių karininkų. Beveik visi jie - atsargoje, tačiau čia užima vadovaujamas pareigas ir tokiu būdu apmoko bei konsultuoja vietinę „Donbaso“ armiją. Jo žodžiai abejonių nekelia - aplink zuja keletas šios šalies kariniais antsiuvais pasidabinusių vyresnių vyrų.

„Jei jų nesustabdysime čia, teks su jais kautis savoje žemėje“ - į klausimą, kodėl jis atvyko čia, atsako karininkas iš Rusijos. Paprašytas patikslinti ką jis mato potencialiu priešu, vyras nedvejoja - Kijevo valdžią, kurią kontroliuoja Baltieji rūmai.

Karininko teigimu, daug ką čia atvykti skatina ir už tai pratęsiamas darbo ar tarnybos stažas.

Jam pritaria ir Dimitrijus: „Aš manau, jog Ukraina yra vientisa, su Donbaso regionu, Kijevu, Lvovu ir kitais miestais. Tačiau sieksime, jog jos deputatai sėdėtų ne tuose cirko rūmuose pavadinimu Aukščiausioji Rada Kijeve, bet Dūmoje Maskvoje. O daugelio mūsų svajonė - grąžinti sienas, buvusias po II-ojo Pasaulinio karo. Tada Rusijos desantininkai išsilaipino New Yorke“. Dimitrijus pasigiria prieš tai daugelį metų dirbęs vienos Ukrainos ministerijos administracijoje. Jis smerkia buvusias valdžias, išskyrus į Rusiją pabėgusio Ukrainoje nuversto Viktoro Janukovyčiaus režimo.

V. Bolotovas: mes savo žodžio laikomės

Praėjus porai valandų po viešnagės „Metalist“ kariniuose įtvirtinimuose, Luhansko Liaudies Respublika (LLR) pasiskelbusio regiono administracijos pastate vyksta spaudos konferencija su regiono separatistų lyderiu Valerijumi Bolotovu.

Tvirto sudėjimo vyras, su Makarovo pistoletu dėtuvėje prie diržo, į salę įeina išdidžiai. Pirmoji jo kalbos pastraipa skaitoma iš lapo apie tai, kaip Ukrainos pusė nuolat atakuoja jų įtvirtinimus ir laužo sutartį, kol jie kantriai kenčia apšaudymus.

Kuomet žurnalistais iš Rusijos paklausia, kokie šūviai bei sprogimai girdėti mieste pastaruoju metu, V. Bolotovas atkerta: „Čia girdime kaip Ukrainos armija laužo savo žodį ir atakuoja mūsų pozicijas“.

Sukilėlių lyderis teigia, jog šį papildomą taikos plano laiką jie išnaudoja kariniam pasirengimui bei įtvirtinimų stiprinimui.

V. Bolotovas žada artimiausiu metu susigrąžinti miesto kontrolei Luhankso oro uostą.

Specialiai DELFI iš Ukrainos - Artūras Morozovas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1514)