Nuo Ukrainos žmonių informacijos apie žuvusius karius niekas neslepia, tačiau rusai apie Ukrainoje žuvusius saviškius nežino nieko.

„Jeigu Ukraina pradės kovą, šį kartą Rusija nebepajėgs sustabdyti „Donecko liaudies respublikos“ ir „Donecko liaudies respublikos“ armijų. Dar vieno Minsko nebebus. Bus Kijevas arba Doneckas“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Rusijos televizijos laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas.

Jungtinėms Tautoms reikalaujant nedelsiant nutraukti konflikto eskalavimą, Kijevas ir Maskva ir toliau kalba apie „plataus masto susirėmimus“.

Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas kaltina Ukrainos valdžią rengiant agresyvias operacijas. „Pastarųjų dienų įvykiai mums kelia nerimą, jie mums primena pasirengimą naujam kovos etapui“, – pareiškė S. Lavrovas.

Ukrainos gynybos ministras Sergejus Galuška dėl naujų atakų kaltina Maskvą – manoma, kad Rusija planuoja sugadinti rugpjūčio 24 dieną vyksiantį Ukrainos Nepriklausomybės dienos minėjimą.

„Rusijos valdžia ir toliau stebisi, kad Ukraina išlieka nepriklausoma valstybė, kurios visuomenė remia antiteroristinę operaciją, tad Maskva pasirengusi mums šią svarbią šventę sugadinti“, – pareiškė S. Galuška.

Kare, kurio pabaigą prognozuoti itin sunku, ir toliau žūsta šimtai abiejų konfliktuojančių šalių karių ir civilių. Kijevas skelbia, kad Donbase žuvo apie 1800 šalies karių. Rusijos nevyriausybinės organizacijos „Karių motinų komitetas“ skaičiavimais, beveik pusę konflikto metu žuvusių separatistų (900 žmonių) sudaro būtent Rusijos kariai. Skirtumas, kaip Rusijos ir Ukrainos šeimos priverstos taikytis su netektimi, skiriasi kaip diena ir naktis.

Ukrainoje konflikte žuvusieji laidojami kaip didvyriai, šeimos turi galimybę su jais atsisveikinti, apie laidotuves skelbia žiniasklaida. Rusijoje šiuo klausimu visi tyli lyg vandens į burną prisisėmę.

„Tarsi mūsų žmonės tiesiog išgaruotų, ar juos kas grobtų. Negaliu atsistebėti, kaip įbaugintos karių, kovojančių Ukrainoje, šeimos. Žuvusių karių tėvai, 40-50 metų žmonės, mirtinai bijo priešintis. Kodėl? Bijo netekti darbo? Juk tai juokinga. Jie neteko savo vaikų“, – teigia minėtosios organizacijos vadovė Valentina Melnikova.

Praeitą gegužę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas oficialiai paskelbė, kad šalies karių mirtys taikos metu yra valstybinė paslaptis. Jo sprendimas vertinamas kaip bandymas užmaskuoti Kremliaus vaidmenį Ukrainos konflikte. Rusijos žmogaus teisių gynimo grupės prezidento dekretą atmetė.

Praeitą savaitę Aukščiausiasis teismas V. Putiną dekretą patvirtino. Rusijos pilietinės visuomenės grupės, teigusios, kad dekretas pažeidžia įstatymus (nes slepia tikrąją informaciją apie Rusijos karių misijas Ukrainoje), skundą teismas atmetė.

„Karių motinų komiteto“ tai nenustebino. Tą pačią istoriją jos girdi nuo pat organizacijos įkūrimo 1989 metais.

„Niekas neturėjo sužinoti Afganistane ar Baku žuvusių sovietų karių vardų, jų vardai antkapiuose iškalti tik po daugelio metų, kartais praeidavo net dešimtmetis“, – sako V. Melnikova.

Šiandien organizacija sulaukia daug nelaimingų karių žmonų, priverstų su vaikais keltis į Rostovo regioną prie Ukrainos fronto, skambučių.

„Ta beprotybė, kurią matome dabar, nukreipta prieš visą Rusiją, prieš mūsų valstybę, mūsų visuomenę. Karių šeimos, mažiausiai 500 vaikų, šiuo metu gyvena naujoje karinėje bazėje prie sienos su Ukraina. Net 1941 metais karių šeimos nebuvo vejamos prie fronto linijos“, – „The Daily Beast“ sakė V. Melnikova.

Ar konfliktas tęsis dar kelerius metus? „Viskas priklauso nuo paties V. Putino ir jo pilkųjų kardinolų. Ši istorija tikra beprotybė, nesuvokiama protu. Kol karių šeimos nesipriešins, tol patrankų mėsos tikrai nepritrūks“, – sako V. Melnikova.