Karių ir karinės įrangos nuotraukos socialinėje žiniasklaidoje su geografinės vietos žyme rodo, kad jos darytos įvairiose Sirijos vietose nuo sausio iki rugpjūčio mėnesio.

Tai atskleidė „Laisvosios Europos radijo“ Rusijos tarnybos tyrimas, kuris buvo pristatytas rugsėjo 5 dieną.

Nuotraukose matyti kariškiai su Rusijos uniformomis ir įranga civilinio karo – tarp prezidento Basharo al-Assado, „Islamo valstybės“ teroristų ir prieš režimą kovojančių būrių – draskomos šalies teritorijoje.

Geografinės vietos žymės rodo, kad jos buvo darytos Tartuse, Chomse, Latakijoje ir kitose Sirijos vietose. Tyrimas taip pat nustatė, kad įranga ir kariai buvo atplukdyti iš Novorosijsko uosto ir Sevastopolio Rusijos aneksuotame Kryme.

Rugsėjo 5 dieną oficialaus telefoninio pokalbio metu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui sakė, kad JAV vyriausybė susirūpinusi Rusijos ketinimais plėsti savo karinį dalyvavimą Sirijoje.



Leidinys „Los Angeles Times“ rugsėjo 4 dieną rašė, kad JAV žvalgybos pareigūnai gavo palydovo nuotraukas, kuriose Latakijos provincijoje užfiksuota Rusijos sunkiosios karinės įrangos bazė, kas gali tapti pretekstu rimtam konflikto eskalavimui.

Tą pačią dieną „New York Times“ citavo JAV administracijos pareigūną, kurio tapatybė nebuvo atskleista, ir jis teigė, kad Rusija išsiuntė į Siriją aukštų karinių pareigūnų komandą ir surenkamų namų dalis šimtam žmonių.

Šaltinių teigimu, Rusija šioje teritorijoje galėjo dislokuoti nuo dviejų iki trijų tūkstančių žmonių.

Rugpjūčio pradžioje Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neigė bet kokius karinio įsitraukimo į Sirijos konfliktą planus. „Šis klausimas į darbotvarkę neįtrauktas“, – sakė jis.

Rusijos URM: Maskvos tiekiami ginklai Sirijai yra skirti kovai su terorizmu

Rusija niekada neslėpė fakto, kad Sirijos vyriausybei tiekia karinę ginkluotę, skirtą kovoti su terorizmu, pirmadienį nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, rašo „RIA Novosti“.

„Telefoninio pokalbio metu J. Kerry paprašė S. Lavrovo paaiškinti dėl Rusijos pagalbos Sirijos vyriausybei kovoje su terorizmu“, – nurodė atstovė.

Pasak M. Zacharovos, S. Lavrovas patvirtino, kad tokio tipo parama visada buvo ir yra tiekiama, o Rusija niekada neslėpė, jog Sirijos vyriausybei siunčia karinę ginkluotę, skirtą kovai su terorizmu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, penktadienį dalyvaudamas Rytų ekonomikos forume, pareiškė, kad Rusija teikia gana tvirtą paramą Damaskui, kurią sudaro technologijos ir karinio personalo apmokymas.

Remdamasis JAV administracijos pareigūnais, laikraštis „The New York Times“ praėjusią savaitę pranešė, kad Rusija nusiuntė į Siriją karinę parengiamąją grupę ir imasi kitų veiksmų, kurie, kaip baiminasi Vašingtonas, gali reikšti Rusijos planus smarkiai išplėsti karinę paramą prezidentui B.Assadui.

M.Zacharova sakė pati nieko nežinanti apie tariamą Rusijos karinį telkimą Sirijoje.

Penktadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad dar anksti kalbėti apie Rusijos dalyvavimo karinėse operacijose prieš „Islamo valstybės“ džihadistų grupuotę.

Vienas garsus Rusijos tinklaraštininkas savaitgalį taip pat iškėlė versiją, kad Maskva didina savo karinį dalyvavimą Sirijoje, siekdama paremti B.Assadą.

Ruslanas Levijevas, išgarsėjęs savo Rusijos kariuomenės veiksmų Ukrainoje tyrimais, remiasi plačiai išplatinta filmuota medžiaga iš Sirijos, kurioje užfiksuotas matyt Rusijoje pagamintas šarvuotas transporteris „BTR-82A“, bei pranešimais socialiniuose tinkluose, kuriuose sakoma, kad Sirijoje buvo dislokuoti rusų desantininkai.

Maskva taip pat neigia siunčianti reguliariosios kariuomenės karius į Ukrainą, todėl žurnalistai ir aktyvistai yra priversti naršyti socialiniuose tinkluose, ieškodami Rusijos kariuomenės dalyvavimo operacijose užsienyje įrodymų.

Liberalų parlamentaras Dmitrijus Gudkovas pirmadienį sakė pateikęs oficialų klausimą gynybos ministrui Sergejui Šoigu, ar Rusijos kariai kariai Sirijoje, ir, jeigu taip, ar tarp jų buvo žuvusių arba sužeistų.

„Aš abejoju, kad Artimųjų Rytų sunitai, šiitai ir alavitai Rusijai yra brangesni už jos pačios piliečius“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.