Paleidžiamus ukrainiečius parskraidinęs lėktuvas nusileido Kijevo Boryspilio oro uoste, plojant kalinių artimiesiems, sakė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Tuo metu Rusijos valstybinė televizija parodė paleistus rusus skraidinantį lėktuvą, nusileidžiantį Maskvos Vnukovo oro uoste.

Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova sakė Rusijos televizijai, kad abi šalys viena kitai grąžino po 35 kalinius.

Į Boryspilio oro uostą atvykęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šiuo apsikeitimu buvo įgyvendintas jo susitarimas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl karo Rytų Ukrainoje užbaigimo pirmojo etapo.

„Manau, kad pirmasis etapas yra įvykdytas. Turiu patvirtinti, kad aš, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, padarėme viską, ką žadėjome, nekeisdami savo susitarimų“, – sakė V. Zelenskis, susitikęs paleistus ukrainiečius.

„Turime atlikti visus žingsnius, kad užbaigtume šį siaubingą karą“, – pridūrė jis ir taip pat pažadėjo, kad Ukraina susigrąžins „savo teritoriją“.

Ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas, anksčiau Rusijos nuteistas kalėti 20 metų už už „teroro atakų“ planavimą Maskvos aneksuotame Kryme, pareiškė esąs laimingas, kad sugrįžo namo.

„Dėkoju visiems žmonėms, kurie dėl mūsų kovojo“, – pareiškė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paragino Kijevą laikyti ši apsikeitimą pirmuoju žingsniu, toliau sprendžiant abiejų šalių nesutarimus.

„Nors buvo ir provokacijų, ir objektyvių sunkumų, procesas vis dėlto įvyko. Labai svarbus žingsnis. Būtina maksimaliai palaikyti šį nusiteikimą spręsti problemas, o jas gilinti. Politinė valia ir kruopštus darbas duoda savų vaisių“, – per „Facebook“ parašė URM atstovė Marija Zacharova.

Tačiau ji perspėjo, kad „įprotis kaltinti Rusiją dėl visų Ukrainos bėdų turi likti praeityje“.

„Nuolatinė antirusiška retorika nepriartins šalies prie realių vidaus politikos ir ekonomikos problemų sprendimo. Konkretūs žingsniai – geriausias veiksmų algoritmas“, – rašė M. Zacharova.