Balandžio 12 d. JAV iždo departamentas paskelbė ilgai lauktą vadinamąjį Magnickio sąrašą – sąrašą Rusijos pareigūnų, tiesiogiai susijusių su teisininko Sergejaus Magnickio mirtimi ir kitais grubiais žmogaus teisių pažeidimais. Aštuoniolikai į sąrašą įtrauktų Rusijos pareigūnų yra draudžiama vykti į JAV, taip pat įšaldomas jų JAV turimas turtas.

Sąrašas sudarytas remiantis praėjusių metų pabaigoje priimtu vadinamuoju S.Magnickio aktu. Beje, paviešintas Magnickio sąrašas atskleidžia tik mažą dalį Rusijos pareigūnų, kuriems bus taikomos sankcijos – JAV įstatymų leidėjai administracijai yra pateikę sąrašą, kuriame sankcijas siūloma taikyti viso 280 Rusijos pareigūnų, daugumos jų pavardės saugumo sumetimais viešai skelbiamos nebus.

Maskva skolinga neliko – jau kitą dieną po Magnickio sąrašo paskelbimo (šeštadienį!) Rusijos užsienio reikalų ministerija paviešino savąjį „juodąjį sąrašą“, į kurį taip pat įtraukė aštuoniolika JAV pareigūnų, neva susijusių su žmogaus teisių pažeidimais. Šiems asmenims taikomos simetriškos sankcijos – vykimo į Rusiją draudimas ir Rusijoje esančio turto, jei tokio yra, įšaldymas. Užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Aleksandro Lukaševičiaus teigimu, Maskva nenorėjo veltis į šį „sąrašų karą“, tačiau Vašingtonas esą nepaliko jai kitos galimybės.

S.Magnickio žūties byla

S.Magnickis – teisininkas, žinomas Rusijos mokesčių teisės specialistas, dirbęs Jungtinėje Karalystėje įsikūrusiai, Rusijoje veikusiai investicinei kompanijai „Hermitage Capital Management“. „Hermitage Capital Management“ aktyviai siekė atkreipti pasaulio dėmesį į investuotojų teisių pažeidimus Rusijoje ir dėl to užsitraukė Kremliaus režimo nemalonę. Kompanija pasikvietė S.Magnickį tirti mokesčių ir dividendų grobstymo bylą. Kai jis atskleidė schemą, pagal kurią Rusijos pareigūnai galimai išgrobstė per 230 mln. JAV dolerių mokesčių ir dividendų iš „Hermitage Capital Management“ dukterinių įmonių, pati kompanija buvo apkaltinta mokesčių slėpimu.

2008 m. spalį S.Magnickis buvo areštuotas ir apkaltintas nusikalstama veikla, bendradarbiaujant su „Hermitage Capital Management“. Dviejuose kalėjimuose S.Magnickis praleido beveik metus, o kaltinimai jam taip ir nebuvo pateikti. 2009 m. lapkritį, po kankinimų verčiant bendradarbiauti su pareigūnais ir pakeisti parodymus bei sąmoningai nesuteikus medicininės pagalbos, 37 metų dviejų mažamečių vaikų tėvas S.Magnickis kalėjime mirė.

Byla dėl S.Magnickio mirties Rusijoje buvo sąmoningai vilkinama, o šiais me­tais – nutraukta, esą kaltųjų dėl teisininko mirties sulaikymo įstaigoje nerasta. Tačiau ši byla sulaukė didelio tarptautinio atgarsio.

Pernai gruodį JAV priėmė „dvigubą“ įstatymą, kuris, viena vertus, panaikino Šaltojo karo laikų prekybos su Rusija apribojimus, kita vertus, įvedė keliavimo apribojimus ir turto įšaldymus Rusijos pareigūnams, susijusiems su žmogaus teisių pažeidinėjimais šalyje, o visų pirma – su rezonansine S.Magnickio mirtimi. Į Magnickio akto priėmimą Rusija sureagavo ypač audringai: Užsienio reikalų ministerija šio įstatymo priėmimą pavadino „absurdo teatru“, o užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad tokie JAV veiksmai įneša konfrontacijos į pasaulinę politiką. Neilgai trukus Rusija kaip atsaką priėmė vadinamąjį Dimos Jakovlevo aktą, numatantį draudimą JAV piliečiams įsivaikinti vaikus iš Rusijos dėl kelių žiauraus elgesio su įvaikintais vaikais atvejų.

Teisingumo S.Magnickio byloje reikalauja ir ES – pernai spalį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, raginančią Tarybą suformuoti su S.Magnickio byla susijusių Rusijos pareigūnų „juoduosius sąrašus“. Vis dėlto ES spaudžia Rusiją dėl S.Magnickio bylos kur kas švelniau nei JAV.

Du „juodieji sąrašai“: tarp sankcijų ir diplomatijos

Vašingtono paskelbtas Magnickio sąrašas ir greita (tiksliau – skubota) Maskvos atsakomoji reakcija leidžia palyginti dviejų (vis dar) skirtingose barikadų pusėse esančių valstybių požiūrį į teisingumą ir žmogaus teises.

Visų pirma, JAV sudarytame Magnickio sąraše figūruoja Rusijos pareigūnai ar asmenys, atsakingi už konkretų pažeidimą ar nusikalstamą veiką. Tuo tarpu Rusijos pusės parengtame JAV pareigūnų „juodajame sąraše“ puikuojasi pavardės asmenų, dirbusių su atitinkamomis bylomis, tačiau nei konkretus jų indėlis į tariamą pažeidimą, nei paties pažeidimo sudėtis nėra aiški. Dar daugiau – Maskva, siekdama pariteto, į „juodąjį sąrašą“ įtraukė ir su Gvantanamo kalėjimo skandalu tariamai susijusius pareigūnus, kurie niekaip nėra susiję su Rusijos ar Amerikos piliečių tariamu teisių pažeidinėjimu. Ir galiausiai, Maskvos sąraše nėra nė vienos pavardės JAV pareigūno, susijusio su tariamu iš Rusijos įvaikintų vaikų teisių pažeidinėjimo toleravimu, apie ką Kremlius garsiai kalbėjo ir kuo grasino Vašingtonui nuo pat Magnickio akto svarstymo JAV pradžios.

Reikia pripažinti, kad ir Vašingtonas, ir Maskva spaudžia partnerius ir taiko sankcijas pakankamai diplomatiškai. Abiejų šalių „juoduosiuose sąrašuose“ nėra nė vieno aukšto pareigūno ar įtakingo politiko. Taip, anot ekspertų, abi pusės siekia kaip įmanoma sumažinti galimą politinę žalą. Beje, pats Vašingtonas pirmasis atliko diplomatinį gestą – balandžio 15 d. Maskvoje lankėsi Baracko Obamos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Tomas Donilonas ir perdavė Rusijos vadovui Vladimirui Putinui JAV prezidento laišką. Pasak V.Putino patarėjo Jurijaus Ušakovo, šiame laiške B.Obama siūlo konstruktyviai bendradarbiauti branduolinės ginkluotės mažinimo, antiraketinės gynybos bei dvišalės prekybos srityse.

Nors Magnickio sąrašo sudarymas ir paviešinimas – stiprus simbolinis JAV veiksmas, jo poveikis gali būti realus. Jei Vašingtonui užteks politinės valios ne tik ginti savo moralią užsienio politiką, bet ir iš tikrųjų versti Kremlių nustoti persekioti tuos, kurie jam nepaklūsta.

JAV iždo departamento paskelbtas pateiktas Magnickio sąrašas

1. Leča Bogatyriovas. Kaltinamas 2009 m. sausio 13 d. Vienoje nušovęs čečėnų sukilėlį Umarą Israilovą, Vakarų spaudai papasakojusį apie žudymus, kankinimus ir žmonių pagrobimus Čečėnijoje, susijusius su Čečėnijos lyderiu Ramzanu Kadyrovu. Manoma, kad L.Bogatyriovas slapstosi Rusijoje.

2. Aleksejus Droganovas. Vidaus reikalų ministerijos Maskvos padalinio Mokestinių nusikaltimų departamento tarnautojas, nelegaliai pagrobęs dokumentus, įrodančius S.Magnicko atskleistą mokesčių grobstymo schemą, ir areštavęs S.Magnickį už neva melagingus kaltinimus bei prisidėjęs prie beveik metus trukusio jo sulaikymo.

3. Kazbekas Dukuzovas. Verslininkas ir buvęs boksininkas, siejamas su 2004 m. Maskvoje įvykdytu JAV žurnalisto Paulo Klebnikovo nužudymu. Jis taip pat siejamas su aukšto Čečėnijos politiko nužudymu.

4. Pavelas Karpovas. Buvęs Vidaus reikalų ministerijos Maskvos padalinio tyrėjas, paaukštintas po S.Magnickio mirties. S.Magnickis jį įvardijo kaip sufabrikuotos bylos „Hermitage Capital Management“ autorių. Jis įtariamas stambiu mastu švaistęs mokesčių mokėtojų pinigus – per S.Magnickio bylos laikotarpį P.Karpovo šeima nekilnojamo turto įsigijimui, automobiliams ir kelionėms išleido mažiausiai 1,3 mln. JAV dolerių.

5. Jelena Chimina. Vieno iš Maskvos mokesčių inspekcijos skyrių viršininkė, tiesiogiai atsakinga už melagingo mokesčių susigrąžinimo pateikimą, kuris vėliau buvo atskleistas S.Magnickio.
6. Dmitrijus Komnovas. Maskvos Butyrkos kalėjimo ikiteisminio sulaikymo skyriaus viršininkas, kaltinamas nesudaręs S.Magnickiui sąlygų gauti medicininę pagalbą, nepaisant pastarojo skundų, taip pat ėmėsi veiksmų S.Magnickio sveikatos būklei pabloginti.

7. Aleksejus Krivoručka. Maskvos Tverės rajono teismo teisėjas, du kartus pratęsęs S.Magnickio sulaikymą, nepaisant pastarojo skundų dėl nežmoniškų sulaikymo sąlygų ir bylos nagrinėjimo šališkumo, nes tyrimą atliko tie patys pareigūnai, kuriuos S.Magnickis apkaltino mokesčių grobstymu.

8. Artiomas Kuznecovas. Buvęs Vidaus reikalų ministerijos Maskvos padalinio Mokestinių nusikaltimų departamento vadovo pavaduotojas, paaukštintas po S.Magnickio mirties. Jį S.Magnickis įvardijo kaip vieną iš mokesčių grobstymo schemos sumanytojų ir vykdytojų. Po S.Magnickio mirties nekilnojamam turtui ir automobiliams išleido mažiausiai 3 mln. JAV dolerių.

9. Olegas Logunovas. Aukštas Vidaus reikalų ministerijos tarnautojas, asmeniškai paskyręs S.Magnickio bylą nagrinėti pareigūnams, kuriuos pastarasis kaltino mokesčių grobstymu stambiu mastu, taip pat leido sulaikyti S.Magnickį ir patvirtino jo sulaikymo termino pratęsimą iki trejų metų.

10. Andrejus Pečeginas. Generalinės prokuratūros tarnautojas, ignoravęs S.Magnickio skundus dėl neteisėto sulaikymo ir įrodymų klastojimo.

11. Sergejus Podoprigorovas. Maskvos Tverės rajono teismo teisėjas, patvirtinęs S.Magnickio sulaikymą ir atsisakęs paleisti pastarąjį dėl neva egzistavusios pabėgimo galimybės, nors S.Magnickio advokatas teigė, kad kaltinamojo pasas yra paimtas teisėsaugos, taigi jis neišvyks iš šalies.

12. Ivanas Prokopenka. Maskvos Matroskaja Tišina kalėjimo ikiteisminio sulaikymo skyriaus viršininkas, likus savaitei iki medicininės apžiūros įsakęs S.Magnickį perkelti į Butyrkos kalėjimą, tyrimams reikalingos įrangos neturėjusį, kur S.Magnickis, negavęs medicininės pagalbos, po keturių mėnesių mirė.

13. Olegas Silčenka. Vidaus reikalų ministerijos tyrėjas, suplanavęs S.Magnickio areštą ir nežmonišką elgesį su juo įkalinimo įstaigose, taip pat instruktavęs įkalinimo įstaigos vadovus neteikti S.Magnickiui būtinosios medicininės pagalbos, siekiant, kad pastarasis atsiimtų parodymus.

14. Jelena Stašina. Maskvos Tverės rajono teismo teisėja, pratęsusi neteisėtą S.Magnickio sulaikymą ir atmetusi jo skundą dėl medicininės pagalbos nesuteikimo, likus vos keturioms dienoms iki S.Magnickio mirties.

15. Olga Stepanova. Vieno iš Maskvos mokesčių inspekcijos skyrių viršininkė, tiesiogiai atsakinga už melagingo mokesčių susigrąžinimo pateikimą, kuris vėliau buvo atskleistas S.Magnickio. Jos buvęs vyras, Vladenas Stepanovas, grobstomus pinigus pervedė į sąskaitą Šveicarijoje, po to įsigijo prabangaus nekilnojamo turto Saudo Arabijoje, Juodkalnijoje ir kitur. O.Stepanovos buvimo vieta iki šiol nėra žinoma.

16. Dmitrijus Tolčinskis. Vidaus reikalų ministerijos Maskvos padalinio Mokestinių nusikaltimų departamento tarnautojas, nelegaliai pagrobęs dokumentus, įrodančius S.Magnicko atskleistą mokesčių grobstymo schemą ir areštavęs S.Magnickį dėl neva melagingų kaltinimų.

17. Svetlana Uchnaliova. Maskvos Tverės rajono teismo teisėja, prisidėjusi prie S.Magnickio sulaikymo nepateikus jam oficialių kaltinimų, trukusį beveik metus, ir atsisakiusi paleisti pastarąjį dėl neva egzistavusios pabėgimo galimybės, nors S.Magnickio advokatas teigė, kad kaltinamojo pasas yra paimtas teisėsaugos, taigi jis neišvyks iš šalies. Ji taip pat ignoravo S.Magnickio skundus dėl teisinių pažeidimų ir neužtikrinamų žmogaus teisių.

18. Natalija Vinogradova. Aukšta Vidaus reikalų ministerijos pareigūnė, koordinavusi Vidaus reikalų ministerijos inicijuotą bylą prieš S.Magnickį ir ignoravusi keletą S.Magnickio peticijų.

Šaltinis: www.rferl.org

Rusijos „juodasis“ JAV pareigūnų sąrašas

Gvantanamo sąrašas

1. Davidas Spearsas Addingtonas. JAV viceprezidento aparato vadovas 2005–2008 m. (šiuo metu – „smegenų centro“ „Heritage Foundation“ viceprezidentas).

2. Johnas Choonas Yoo. JAV teisingumo departamento teisinis konsultantas 2001–2003 m. (šiuo metu – Kalifornijos universiteto Berklyje teisės profesorius).

3. Geoffrey D.Milleris. JAV laivyno, dislokuoto Gvantanamo įlankoje, vadas 2002–2003 m.

4. Jeffrey Harbesonas. JAV laivyno, dislokuoto Gvantanamo įlankoje, vadas 2010–2012 m.

JAV pareigūnai, kaltinami Rusijos piliečių teisių pažeidimais

5. Jedas Saulas Rakoffas. Niujorko Pietų rajono teismų teisėjas, nuteisęs rusų pilotą Konstantiną Jarošenko 20-čiai metų kalėjimo už narkotikų kontrabandą.

6. Preetinderis „Preet“ S.Bharara. Niujorko Pietų rajono prokuroras, suformavęs kaltinimus ginklų kontrabanda kaltintam Rusijos piliečiui Viktorui Butui.

7. Michaelas J.Garcia. Niujorko Pietų rajono prokuroras, pateikęs kaltinimus eilėje rezonansinių bylų.

8. Brendanas R.McGuire‘as. Niujorko Pietų rajono prokuroro pavaduotojas, dirbo su Viktoro Buto ir jo bendrininko Ričardo Amaro Čičaklio bylomis.

9. Anjanas S.Sahni. Niujorko Pietų rajono prokuroro pavaduotojas, dirbo su V.Buto ir jo bendrininko R.A.Čičaklio bylomis.

10. Christianas R.Everdellas. Niujorko Pietų rajono prokuroro pavaduotojas, dirbo su R.A.Čičaklio byla.

11. Michaelas Maxas Rosensaftas. Buvęs Niujorko Pietų rajono prokuroro pavaduotojas, dirbo su K.Jarošenko byla.

12. Jenna Minicucci Dabbsas. Niujorko Pietų rajono prokuroro pavaduotojas.

13. Christopheris L.Lavigne. Niujorko Pietų rajono prokuroro pavaduotojas.

14. Samas Gaye. Kovos su narkotikas agentūros vyriausiasis specialistas, teikęs parodymus V.Buto ir K.Jarošenkos bylose.

15. Louisas J.Milione. Kovos su narkotikas agentūros vyriausiasis specialistas, vadovavo V.Buto sulaikymo operacijoje, teikė parodymus K.Jarošenkos byloje.

16. Robertas F.Zachariasiewiczius. Kovos su narkotikas agentūros specialistas, įsitraukęs į V.Buto bylą.

17. Derekas S.Odney. Kovos su narkotikas agentūros specialistas, įsitraukęs į V.Buto bylą.

18. Gregory A.Colemanas. JAV Federalinių tyrimų tarnybos agentas.

Šaltinis: www.mid.ru, www.rferl.org


Teisingumo S.Magnickiui aktas, JAV, 2012 m.

<…> S.Magnickio atvejis, įskaitant jo areštą, sulaikymo sąlygas ir mirtį sulaikymo vietoje, rodo, kaip stipriai žmogaus teisių situacija Rusijoje yra veikiama korupcijos.

<…> Aukštą politinį suinteresuotumą S.Magnickio persekiojimo istorijoje rodo:

- Rusijos valdžios atsisakymas suteikti S.Magnickiui teisinę pagalbą tuos 12 mėnesių, kuriuos jis buvo laikomas sulaikytas, nepateikus jam jokių kaltinimų;

- Rusijos valdžios vengimas patraukti teisinėn atsakomybėn tuos asmenis, kuriuos S.Magnickio atliktas tyrimas nurodė kaip įtariamus valstybės lėšų grobstymo byloje.

<…> JAV Kongreso nuomone, JAV turėtų remti Rusijos žmonių pastangas sukurti gyvybingą demokratinę politinę sistemą, kurioje butų gerbiamos žmogaus teisės ir laisvės, taip pat – užtikrinama objektyvios informacijos plačiai prieinamomis masinio informavimo priemonėmis, tokiomis kaip „Laisvės Radijas“ ir internetas, sklaida. Rusijos valdžios vykdomas spaudimas disidentų ir opozicijos judėjimams, pilietinės bendruomenės ir laisvos žiniasklaidos varžymas bei blogėjanti ekonominių ir politinių laisvių padėtis šalies viduje kelia gilų susirūpinimą JAV Vyriausybei ir piliečiams.

Šaltinis: http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/BILLS-112hr6156enr/pdf/BILLS-112hr6156enr.pdf