Dabar tik 18 proc. rusų gerai vertina Jungtines Valstijas, nors šių metų pradžioje tokių gyventojų buvo 43 proc., o pernai – 51 proc.

Tuo tarpu neigiamai Jungtines Valstijas vertinančių asmenų skaičius per metus išaugo nuo 38 proc. iki 44 proc. sausį ir iki 71 proc. – gegužę, parodė sociologinis tyrimas.

„Levada“ apklausoje, kuri gegužės pabaigoje buvo atliekama 130 gyvenamų rajonų 45 regionuose, dalyvavo 1 600 respondentų.

Santykiai su Europos Sąjunga taip pat nėra patys geriausi. Pernai maždaug 61 proc. rusų požiūris į Europos Sąjungą buvo iš esmės geras. Gegužės mėnesį šis skaičius nukrito iki 25 proc. Dabar Bendriją neigiamai vertina 60 proc. respondentų, nors praėjusių metų gegužę neigiamų vertinimų buvo 23 proc.

Remiantis tyrimų centru, Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos vertinimas yra neigiamiausias per pastarąjį dešimtmetį.

Taip pat sumažėjo palaikančiųjų Ukrainą. Kiek daugiau nei trečdalis respondentų (35 proc.) gegužę atsakė, kad jiems patinka Ukraina. Kovo pradžioje Ukrainai simpatijas reiškė 63 proc., o praėjusią gegužę – 72 proc. Rusijos gyventojų.

Geriausių Rusijos draugų sąraše, respondentų akimis, pirmauja Baltarusija (51 proc.), Kinija (40 proc.), Kazachstanas (37 proc.), Armėnija (15 proc.) ir Indija (13 proc.).

Vokietiją paminėjo vos 4 proc. respondentų, nors pernai palankiai apie ją atsiliepė 14 proc. ir 22 proc. dviejose apklausose dalyvavusių gyventojų.

Rusų nuomone, mažiausiai draugiškos arba net priešiškos Rusijai šalys yra Jungtinės Valstijos (69 proc.) ir Ukraina (30 proc.). Toliau penketuke yra Lietuva (24 proc.), Latvija (23 proc.) ir Estija (21proc.).

Beveik pusė respondentų (49 proc.) pareiškė, kad buvusios Sovietų Sąjungos šalys turėtų priklausyti Rusijos ypatingųjų interesų zonai, o 41 proc. gyventojų įsitikinę, kad santykiai su šiomis šalimis neturėtų skirtis nuo santykių su trečiosiomis šalimis.

Labiausiai rusų mėgstamų šalių sąraše pirmauja Baltarusija (85 proc.), neigiamai apie ją atsiliepė tik 6 proc. apklausos dalyvių.

Beveik du trečdaliai gyventojų (62 proc. dabar ir 57 proc. sausį.) teigiamai vertina Izraelį, nors 11 proc. (21 proc.) požiūris į šią šalį yra neigiamas.

Per metus Kinijos reitingai rusų akyse išaugo daugiau nei 10 proc. Maždaug 62 proc. apklaustųjų iš esmės teigiamai atsiliepė apie Kiniją 2013 metais, o šių metų gegužę tokių buvo 77 proc.

Maždaug 69 proc. respondentų džiaugėsi neseniai su Kinija pasirašytu gamtinių dujų tiekimo kontraktu, kurį laiko naudingu savo šaliai, tuo tarpu 11 proc. yra priešingos nuomonės.

Rusijos vyriausybės kontroliuojamas koncernas „Gazprom“ ir Kinijos nacionalinė naftos ir dujų korporacija CNPC pasirašė 30 metų gamtinių dujų tiekimo sutartį, pagal kurią Kinija kasmet gaus iki 38 mlrd. kubinių metų rusiškų dujų. Oficialiai paskelbta, jog bendra sutarties vertė – 400 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)