Draudimas taikytis į keleivinius lėktuvus buvo įvestas po tarptautinio skandalo, kilusio 1983 m., kai Sovietų Sąjungos karinės oro pajėgos numušė Pietų Korėjos „Boeing 747“, kuriuo skrido 269 keleiviai.

Žlugus Sovietų Sąjungai Rusijoje šis draudimas buvo įtvirtintas 1994 m. vyriausybės nutarimu „Dėl ginklų naudojimo tvarkos... oro erdvėje“.

Naujajame Rusijos gynybos ministerijos sudarytame dokumente, kuris buvo paskelbtas teisės aktų portale, draudimas galiojantis atmetamas ir sugrąžinamas sovietinis reglamentas dėl reagavimo į oro erdvę pažeidžiančius lėktuvus.

Jei civilių lėktuvas, neturintis ginkluotės, kerta Rusijos valstybinę sieną ir nereaguoja į jam transliuojamas radijo komandas, į orą pakyla kariniai lėktuvai, kurie privalo vizualiniais signalais priversti lėktuvą nusileisti arba palikti Rusijos oro erdvę.

Nutarime teigiama, kad jei lėktuvas nereaguoja arba „jei kyla reali grėsmė, kad gali žūti žmonės ar gali kilti ekologinė katastrofa, taip pat jei kyla reali oro atakos prieš svarbiausius Rusijos Federacijos objektus grėsmė, į jį turi būti nutaikyti budinčiųjų pajėgų naikinimo ginklai ir karinė technika“, – rašoma nutarime.

Prieš numušdamos lėktuvą karinės oro pajėgos privalo perspėti jį radijo komandomis, vizualiniais signalais ir įspėjamaisiais šūviais.

Lėktuvą numušti gali kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai, taip pat zenitinės raketos, rašoma dokumente.