Ministerijos atstovai informavo, kad nuotraukas šių metų lapkričio 9 d. padarė rusų bepiločiai virš Abu Kamalio, kuris laikomas viena iš paskutinių didesnių IS tvirtovių Sirijoje.

Tačiau paaiškėjo, kad viena nuotrauka sutampa su skaitmeniniu vaizdu iš žaidimo išmaniesiems telefonams „AC-130.

„Gunship Simulator: Special Ops Squadron“ – amerikiečių sausumos pajėgų karinio lėktuvo „Lockheed AC-130“ valdymo simuliatorius.

Rusijos Gynybos ministerija pavadino nuotraukas neginčijamais įrodymais.

Vėliau, kai žiniasklaidoje pasklido šios nuotraukos, Rusijos gynybos ministerija iš savo paskyrų ištrynė ankstesnį pranešimą.

DELFI primena, kad kiek anksčiau apsijuokė ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, parodęs žymiajam Holivudo režisieriui Oliveriui Stoune‘ui videomedžiagą, kaip rusų aviacija šaudo Sirijoje į „Islamo valstybės“ taikinius. Paaiškėjo, kad vaizdo medžiagoje amerikiečiai atakuoja talibus Afganistane, rašo meduza.io.

Oliverio Stoune‘o seriale „Putinas“ Rusijos prezidentas parodė režisieriui filmuotą medžiagą, kurioje, jo teigimu, užfiksuotas „mūsų aviacijos darbas“ Sirijoje. Iš tiesų filmuotoje medžiagoje, kurią V. Putinas rodė O. Stoune‘ui, parodyta, kaip sraigtasparnis „Apache“ puola talibus Afganistane. Filmuota medžiaga publikuojama oficialioje amerikiečių kariuomenės interneto svetainėje.

Footage of "Russian helicopter bombing ISIS" shown to Oliver Stone by Putin appears to be taken from 2013 US Afghan video.H/t @meduzaproject pic.twitter.com/qmWD1W6Tnw
— CIT (en) (@CITeam_en) June 20, 2017

Be to, prie amerikiečių videomedžiagos pridėtas pilotų pokalbis rusų kalba. Manoma, kad tai ukrainiečių pilotų pokalbis, kurie dalyvavo kariniuose veiksmuose prie Donecko.

Interneto svetainėje „YouTube“ yra amerikiečių videomedžiagos kopija su pokalbiu rusų kalba. Tikriausiai būtent šią versiją V. Putinas ir parodė O. Stoune‘ui.

Tiriamosios organizacijos CIT darbuotojai palygino O. Stoune‘ui parodytos videomedžiagos kadrus su „Apache“ kadrais. Scena, kurioje V. Putinas demonstruoja O. Stoune‘ui įrašą, yra serialo „Putinas“ trečioje serijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (441)