Taip LRT.lt sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas. Panašaus scenarijaus neatmeta ir politologė Rima Urbonaitė. Nors, pasak pašnekovų, daug įtakos būsimiems veiksmams gali turėti antradienį vyksiantis JAV valstybės sekretoriaus vizitas Maskvoje.

Rusija įspėjo apie „tikro karo“ su JAV galimybę, jei Valstijos imsis naujų agresyvių veiksmų Sirijoje, taip pat jei su Rusija dėl jos paramos B. al-Assadui bus kalbama ultimatumų kalba, rašo businessinsider.com.

Seimo vicepirmininkas, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Gediminas Kirkilas sako abejojantis realių Rusijos veiksmų prieš JAV ar jų sąjungininkes tikimybe.

„Manau, kad tai daugiau Rusijos retorika, nes jie akivaizdžiai tam nebuvo pasirengę. Kadangi Rusijos dalyvavimas Sirijos konflikte daugiau skirtas Rusijos didybei pabrėžti, dabar, kai tos didybės šiek tiek pamažinta, bent jau viešojoje erdvėje, Rusija, žinoma, labai piktai reaguoja.

Labai abejoju, kad ji galėtų bandyti imtis realių karinių veiksmų. Rusijos dalyvavimas Sirijos operacijoje brangiai kainuoja ir vargu ar šiandien Rusijos ekonomika leistų jiems dar labiau išplėsti dalyvavimą ten“, – sako G. Kirkilas.

Basharas al Assadas

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos narys L. Kasčiūnas sako, kad nevertėtų visiškai atmesti didesnės Rusijos agresijos scenarijaus, tačiau greičiausiai tai galėtų vykti Sirijos ribose, o tiesioginiai veiksmai prieš JAV būtų Rusijos nuosprendis sau pačiai.

„Manyčiau, kad Rusija bus susitelkusi ties Sirija. Ir dabar jau matyti bandymas sukurti įspūdį, esą amerikiečiai niekuo nepakenkė – iš to paties oro uosto kyla lėktuvai ir bombarduoja tuos pačius miestus, kur buvo įvykdyta cheminė ataka.

Galbūt galimas priešraketinės gynybos sustiprinimas, smūgių prieš nuosaikiąją opoziciją Sirijoje stiprinimas. Nereikėtų atmesti svarstymų ir apie galimą karinių veiksmų suintensyvinimą kitose vietose, kur gali kirstis tam tikri Rusijos ir JAV interesai, pavyzdžiui, Ukrainoje ar Gruzijoje. Bet iš dalies dabartinės Rusijos kalbos yra mėginimas demonstruoti stuburą, įteigti, kad Amerika turėtų nusileisti, jei nenori eskalacijos. Neatmestina ir tai, kad tokie signalai yra siunčiami prieš susitikimą su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu, siekiant susitarimo“, – kalba L. Kasčiūnas.

Savo ruožtu Mykolo Romerio universiteto politologė R. Urbonaitė pažymi, kad kai kurie Rusijos veiksmai dar iki pastarųjų atakų buvo nukreipti prieš JAV veiksmus, ir nors į jokį tiesioginį konfliktą Rusija su JAV nesivels, tikėtina įvairių kitų konfliktų eskalacija.

„Rusija savo bazėse Sirijoje buvo dislokavusi sistemas S-300, S-400, nukreiptas prieš JAV veiksmus, nes nei „Daesh“, nei Sirijos opozicija neturėjo faktiškai jokių pajėgumų vykdyti veiksmus iš oro. Šiandieną galima svarstyti, kad visa tai nesuveikė ir po įspėjimo Rusija susirinko žaislus. Tačiau klausimas, ar tai nėra blefas, nes panašu, kad Rusijai tai – manevro laisvė grasinti. Ji tai mėgsta daryti ir daro, nes tai stiprina Vladimiro Putino įvaizdį šalies viduje, jis niekur nebėga ir nuo savo sukonstruoto įvaizdžio tarptautinėje bendruomenėje.

Manau, kad kol kas Rusija įsitraukė į žodžių karą, prasidėjusį beveik išsyk po atakos, bet tai nereiškia, kad nepasilieka manevro laisvės. Nors aš abejoju, kad bus pereita prie veiksmų, juolab kad JAV, panašu, neturi ilgalaikės strategijos ir apie jokią intervenciją ar sausumos operacijas nėra kalbama. Kita vertus, kas, jei dar kartą bus panaudotas cheminis ginklas? Donaldas Trumpas užsibrėžė, kad po tokio veiksmo seka atoveiksmis. Kol kas mes turbūt matysime žodžių karą ir svarbu bus tai, kas vyks R. Tillersono vizito į Maskvą metu“, – teigia politologė.

Ji, kaip ir kiti pašnekovai, atmeta tiesioginių Rusijos veiksmų prieš JAV tikimybę, o tai, ar Rusija mėgins su JAV konfrontuoti demonstruodama agresiją prieš kitas šalis, anot R. Urbonaitės, priklausys nuo JAV polinkio prisiimti pasaulio policininko vaidmenį.

„Jei JAV nesijaučia teisingumo, tarptautinės teisės, žmogaus teisių garantu pasaulyje, tai joms gali neskaudėti dėl kitų šalių, kaip antai Ukrainos ar Gruzijos, konfliktų eskalacijos. Tačiau Rusija tikrai gali provokuoti, ir pastarųjų dienų pranešimai iš Ukrainos rodo tam tikrą veiksmų suaktyvėjimą.

Viskas priklausys nuo to, kiek JAV bus suinteresuotos kištis, bet jei D. Trumpo politika bus izoliacionistinė, tai [Rusijos agresija prieš kitas šalis – LRT.lt] gali nesuveikti. Kitaip tariant, ar D. Trumpas ir toliau bus pasaulio policininkas, sunku pasakyti, bet kad Rusija ir toliau bus pasaulio chuliganas – veikiausiai nėra abejonių. Ir nors nemanau, kad bus kokių nors rimtesnių susidūrimų, Rusijos dalyvavimas konfliktuose, o kai kurių ir eskalacija, – tikrai tikėtina“, – mano R. Urbonaitė.