PSO ir jos partneriai įtraukė devynias eksperimentines vakcinas nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 į jungtinį tyrimų ir finansavimo mechanizmą COVAX. Ši iniciatyva leidžia šalims investuoti į kelias potencialias vakcinas ir užsitikrinti ankstyvą prieigą prie patvirtintų preparatų, tačiau tuo pačiu teoriškai užtikrinti padėti įsigyti vakcinų besivystančioms šalims, kurios šiam reikalui stokoja lėšų.

„Šiuo metu neturime pakankamai informacijos, kad galėtume pateikti įvertinimą“ dėl Rusijoje sukurtos vakcinos, sakė PSO generalinio direktoriaus vyresnysis patarėjas Bruce'as Aylwardas.

„Šiuo metu tariamės su Rusija, siekdami gauti papildomos informacijos, kad suprastume šio produkto statusą, kokie bandymai buvo atlikti ir tuomet kokie galėtų būti kiti žingsniai“, – kalbėjo jis.

Rusijai antradienį paskelbus, kad ji sukūrė pirmąją vakciną, suteikiančią „tvarų imunitetą“ nuo naujojo koronaviruso, ši žinia sulaukė skeptiškos reakcijos dėl abejonių preparato veiksmingumu, pasaulyje augant nerimui dėl antros susirgimų bangos.

Prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad skiepai yra saugūs ir buvo išbandyti su viena iš jo dukterų. Naujoji vakcina buvo pavadinta „Sputnik“ – pagal buvusios Sovietų Sąjungos paleistą pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą.

„Žinau, kad ji veikia gana efektyviai, formuoja tvarų imunitetą“, – sakė V. Putinas apie Gamalėjos nacionaliniame epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimų centre bendradarbiaujant su Gynybos ministerija sukurtą preparatą.

Vis dėlto Rusijos sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad vakcinos klinikiniai bandymai dar nebaigti, o paskutinė tyrimų fazė, kurioje dalyvaus per 2 tūkst. žmonių, prasidės tik trečiadienį.

Vakarų mokslininkai anksčiau reiškė susirūpinimą dėl vakcinų kūrimo spartos Rusijoje ir darė prielaidą, kad rusų tyrėjai nesilaiko nustatytų gairių.

PSO atstovas Ženevoje Tarikas Jašarevičius sakė, kad ši Jungtinių Tautų institucija palaiko „glaudžius kontaktus“ su Rusijos sveikatos apsaugos pareigūnais, tačiau kol kas jai dar anksti reikšti savo poziciją dėl šių skiepų.

„Preliminarus bet kokios vakcinos vertinimas apima kruopštų visų reikalingų duomenų apie saugumą ir veiksmingumą įvertinimą“, – sakė jis.

Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai laikraščių grupei RND sakė, kad „nėra žinomų duomenų apie rusiškos vakcinos kokybę, efektyvumą ir saugumą“. Jis pridūrė, jog „svarbiausia – pacientų saugumas“.

Rusija viliasi masinę vakcinos gamybą pradėti rugsėjį ir ketina iškart pradėti skiepyti medicinos darbuotojus.

Vakcinos projektą finansuojančio Rusijos tiesioginių investicijų fondo vadovas Kirilas Dmitrijevas sakė, kad skleidžiamos abejonės dėl preparato yra dalis „koordinuotų ir kruopščiai surežisuotų žiniasklaidos atakų“, kuriomis siekiama „diskredituoti“ šalį.

Anot jo, iš 20 šalių sulaukta „preliminarių užsakymų daugiau nei milijardui šios vakcinos dozių“.

Skubama kuo greičiau sukurti veiksmingą vakciną nuo koronaviruso, pasauliui ruošiantis naujiems ligos protrūkiams ir šalims bandant vėl užkurti savo ekonomikas, paralyžiuotas kelis mėnesius trukusio karantino.

Indonezija antradienį pranešė pradėsianti Kinijos bendrovės „Sinovac Biotech“ vakcinos trečiosios fazės klinikinius tyrimus su žmonėmis.

Trečios fazės tyrimuose dalyvauja didesnis skaičius žmonių ir tai paprastai yra paskutinis žingsnis prieš preparato įregistravimą.

„Sinovac“ vakcina „CoronaVac“ jau išbandoma su 9 tūkst. brazilų medicinos darbuotojų.

PSO sako, kad visame pasaulyje kuriamos 165 vakcinos nuo koronaviruso, o šešios iš jų jau yra pasiekusios trečiąją fazę.

Visgi PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas įspėjo, kad vakcinos sukūrimas nereikš, kad COVID-19 grėsmė išnyks.

„Turime labai veiksmingus skiepus nuo poliomielito ir tymų, tačiau mums vis dar sunkiai sekasi eliminuoti šias ligas“, – sakė jis.