Kelių verslininkų nužudymo užsakymu prieš 15 metų kaltinamas Sergejus Furgalas buvo suimtas praėjusią savaitę.

Jo areštas išprovokavo precedento neturinčias demonstracijas Chabarovske – netoli sienos su Kinija esančiame mieste, kur gyvena apie 600 tūkst. žmonių. Protestų akcijų buvo surengta ir netoliese esančiuose mažesniuose miestuose.

50 metų gubernatorius atmetė jam mestus kaltinimus, teigdamas, kad jie yra politiškai motyvuoti.

Nacionalistinei partijai LDPR priklausantis S. Furgalas 2018 metais užsitikrino gubernatoriaus postą, per rinkimus įveikęs valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovą.

Šeštadienį dešimtys tūkstančių žmonių, įskaitant nemažai jaunuolių, pagyvenusiųjų ir moterų su vaikais vežimėliuose, žygiavo Chabarovsko centre nepaisydami aukštesnės nei 30 laipsnių temperatūros, pranešė AFP korespondentas.

Jie nešė transparantus su užrašu „Laisvė Furgalui!“, skandavo „Kol esame vieningi, esame nenugalimi“, pravažiuojančioms mašinoms reiškiant paramą garsiniais signalais.

Protestuotojai reikalavo „sąžiningo teismo“ gubernatoriui Chabarovsko srityje, o ne Maskvoje, kur jis laikomas nuo arešto.

„Tai mūsų gubernatorius! Ir mes jį ginsime!“, – šaukė jie.

Vėliausio protesto, kaip ir ankstesnių akcijų, valdžia nesankcionavo, tačiau policija nemėgino išvaikyti demonstrantų.

Praėjusį šeštadienį dešimtys tūkstančių žmonių taip pat išėjo į Chabarovsko gatves protestuoti prieš S. Furgalo areštą.

Šie protestai yra reta nepaklusnumo Kremliui apraiška atokiuose Rusijos regionuose. Demonstracijos vyksta prezidentui Vladimirui Putinui šį mėnesį triumfavus per itin prieštaringai vertinamą balsavimą dėl konstitucijos pataisų. Ši pergalė suteikė jam galimybė pratęsti savo buvimą valdžioje iki 2036 metų.