28-erių M. Aliochina – viena iš trijų žinomiausios postsovietinės protestinės pankroko grupės „Pussy Riot“ narių. Visos trys šios grupės narės po performanso Kristaus Išgelbėtojo bažnyčioje atsidūrė kalėjime, tačiau buvo paleistos anksčiau numatyto laiko.

Merginų paleidimas – tai dovana žmogaus teisių gynimo organizacijoms prieš Sočio olimpines žaidynes. „Kitų disidentų patirtis liudija, kad nesusiklosčius palankioms aplinkybėms M. Aliochina galėjo paprasčiausiai dingti, ją galėjo kur nors išsiųsti arba ji galėjo gauti kulką į kaktą iš proputiniško bandito. Taigi atsižvelgiant į visas šias aplinkybes mums pasisekė, kad su mergina susitikome Londone, gėrėme kavą ir kalbėjomės.“ – rašo straipsnio autorius.

Susitikimas vyko teatro, kuriame vyks jos kaip aktorės debiutas, fojė. Šou, kuriame ji dalyvaus kartu su rusų dailininku ir performansų kūrėju Piotru Pavlenskiu, bus skirtas laisvei ir represijoms.

„Vis dėlto M. Aliochina – ne diva. Vos tik atsidūrusi Baltarusijos laisvojo teatro trupėje ir pradėjusi repetuoti šou „Degančios durys“ ji išgirdo, kad nemoka dainuoti, o juk tai nėra gerai atlikėjui, net ir pankroko atstovui“, - ironizavo žurnalistas. „Verkiau, - prisipažino ji. – Labai nuliūdau, bet nusprendžiau kiekvieną dieną eiti į vokalo repeticijas ir galbūt kada nors išmoksiu dainuoti.“

„Ji nepuoselėja jokių iliuzijų ir dėl „Pussy Riot“ vietos rusų disidentinio judėjimo analuose“, - pastebi G. Whittellis. „Juk ne aštuntasis dešimtmetis, - konstatuoja M. Aliochina. – Policija stengiasi neveikti tiesmukai.“

„Jie vis dar klausosi tavo telefoninių pokalbių, skaito tavo laiškus ir pasilieka teisę priversti tave nutilti, kai tik jiems tai pasirodys tinkama“, - priduria teksto autorius. „Skirtingai nuo daugumos disidentų ji vis dar gyvena Rusijoje, o tai iš dalies patvirtina faktą, kad putinizmas iš tikrųjų nėra toks kruvinas kaip stalinizmas, ir liudija apie jos drąsą“, - rašo G. Whittellis.

Kita „Pussy Riot“ narė Nadežda Tolokonnikova kartu su M. Aliochina vykdo kampaniją dėl kalėjimų reformos. „Ši sistema visiškai korumpuota ir supuvusi, - apie Rusijos kalėjimus sako M. Aliochina. – Tokia pati situacija susiklosčiusi mokyklose, kalėjimuose, psichiatrinėse ligoninėse ir t.t. Visi Rusijos institutai kontroliuojami tos pačios grupės iš sovietinės praeities. Jų nedomina europietiško tipo reformos. Juos domina tik galimybė grobti pinigus ir siųsti savo vaikus į nuostabųjį Londoną, viskas.“

„Už scenos ribų M. Aliochina kovoja už kalinių teises ir ypač už politinių kalinių išlaisvinimą. Vienas iš jų – ukrainietis Olegas Sencovas, dviejų vaikų tėvas, kuriam skirta 18 metų įkalinimo bausmė ir kuris buvo išsiųstas į Sibirą už protestavimą dėl V. Putino palaiminto įsiveržimo į Krymą. Ši istorija – viena iš tų, kurios bus papasakotos spektaklyje, dėl kurio M. Aliochina lanko vokalo pamokas.“ – rašo „The Times“ žurnalistas.

„Klausimas apie V. Putiną buvo paprastas: ką ji jam ir naujai iškeptam jo geriausiam draugui kandidatui į JAV prezidento postą Donaldui Trumpui pasakytų, jei tik turėtų tokią galimybę? Galiausiai ji į šį klausimą atsakė elektroniniu paštu: „Manęs nedomina pokalbiai su jais. Kalbėdamasi su jais švaistyčiau laiką. Turime paprasčiausiai veikti prieš juos“.