„Imdamasi atsakomosios priemonės Rusijos pusė nusprendė paskelbti du Vokietijos ambasados Rusijoje darbuotojus nepageidaujamais asmenimis“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Tie asmenys per septynias dienas turės išvykti iš Rusijos.

Praėjusią savaitę Vokietijos URM išsiuntė tuos diplomatus Rusijos pareigūnams nesureagavus į Berlyno prašymą padėti tirti buvusio Čečėnijos sukilėlių vado nužudymą Berlyno parke.

40 metų Sakartvelo piliečiui Zelimchanui Changošviliui rugpjūčio 23 dieną buvo du kartus iš arti iššauta į galvą viename Berlyno parke. Įtariama, kad žmogžudystę įvykdė vienas rusas, kuris netrukus buvo areštuotas Vokietijos sostinėje.

Vokiečių federaliniai prokurorai perėmė tyrimą nustatę, kad prie Z. Changošvilio nužudymo prisidėjo Rusijos arba Čečėnijos vyriausybė.

Praėjusią savaitę Rusijos URM tvirtino, kad „politizuotas požiūris į tyrimą yra netinkamas“, ir pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šią savaitę nužudytąjį pavadino „banditu“ ir „žudiku“ bei tvirtino, kad Maskva nekart prašė Vokietijos jį išduoti, bet Berlynas esą nesutiko.

Vokietijos teisingumo ministerija trečiadienį nurodė, kad nežino apie jokius Rusijos prašymus dėl Z. Changošvilio ekstradicijos.

Rusijos sprendimas išsiųsti iš šalies du vokiečių diplomatus reaguojant į analogišką Berlyno žingsnį yra „nepagrįstas“, ketvirtadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministerija ir perspėjo, kad rutuliojantis ginčui gali imtis „tolesnių veiksmų“.

Maskvos sprendimas „siunčia neteisingą signalą ir yra nepagrįstas“, teigė Vokietijos URM atstovė.