„Už plūduriuojančių užtvarų matome didelę ištirpusių [suspenduotų] naftos produktų koncentraciją, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Krasnojarsko krašto ekologijos ministro pavaduotoja Julija Gumeniuk.

Pareigūnė kelia prielaidą, kad užtvaros yra nepakankamai veiksmingos arba jos buvo įrengtos pavėluotai, kai dalis teršalų jau pasklido pasroviui.

Gegužės 29 dieną per avariją bendrovės NTEK Norilsko 3-iojoje šiluminėje elektrinėje pratrūko kuro rezervuaras. Naftos produktai iš pradžių užliejo techninį kelią, kuriuo važiavęs automobilis užsidegė.

Rezervuare buvo daugiau kaip 21 tūkst. t dyzelino. Federalinės gamtos išteklių naudojimo priežiūros tarnybos duomenimis, per avariją 15 tūkst. t naftos produktų pateko į Ambarnajos upę, o dar 6 tūkst. tonų užteršė gruntą.

Rusijos kasybos konglomerato „Nornikel“ patronuojamosios bendrovės NTEK elektrinė energija aprūpina už poliaračio įsikūrusio Norilsko pramonės rajoną.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį dėl avarijos Norilske paskelbė federalinio lygio nepaprastąją padėtį; buvo pradėta didžiulio masto valymo operacija.

Penktadienį Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija buvo paskelbusi, kad teršalų sklidimas Ambarnajos upėje buvo „sustabdytas“.

Rusijos pareigūnai penktadienį sakė, kad teršalai išsiliejo tikriausiai ištirpus amžinajam įšalui po kuro rezervuaru, ir nurodė patikrinti „itin pavojingus pastatus teritorijose, kuriose gali ištirpti amžinasis įšalas“.

„Nornikel“ vadovas Vladimiras Potaninas praeitą savaitę sakė V. Putinui, kad jo bendrovė apmokės aplinkos valymo darbus

J. Gumeniuk nurodė, kad aplinkosaugos specialistų paimtuose mėginiuose teršalų koncentracija siekia 80–116 proc. didžiausios leistinos normos.

Ji pridūrė, kad dideli teršalų kiekiai buvo aptikti dideliame Piasino ežere, iš kurio išteka visam Taimyro pusiasaliui gyvybiškai svarbi Piasinos upė.

Amžinojo įšalo sritys sudaro 65 proc. Rusijos teritorijos. Aplinkos apsaugos ministerija 2018 metais perspėjo, kad atsileidžiant įšalusiam gruntui kyla pavojus vamzdynams ir kitiems statiniams, o palaidotos nuodingos atliekos gali pasklisti ir užteršti vandens telkinius.

Rusijos tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko nurodė, kad dėl avarijos Norilske buvo pateikti kaltinimai jėgainės direktoriui Viačeslavui Starostinui ir kad incidento tyrimas tęsiamas. Jeigu V. Starostino kaltė būtų įrodyta, jam gali būti skirta iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Dėl šios avarijos šiuo metu vykdomi iš viso keturi baudžiamieji tyrimai.