Tokiu būdu teismas patenkino Krymo prokurorės Natalijos Poklonskajos ieškinį, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ reporteris.

„Pripažinti susivienijimą, vadinamąjį Krymo totorių liaudies Medžlisą, ekstremistine organizacija ir uždrausti jo veiklą“, – pareiškė teisėja Natalija Terentjeva.

Teismo sprendimą galima apskųsti per vieną mėnesį.

Prokurorė N. Poklonskaja šį teismo sprendimą pavadino pagrįstu.

„Šiuo sprendimu siekiama užtikrinti stabilumą, taiką ir tvarką Rusijos Federacijoje“, – sakė ji.

Teismo procesas vyko nuo kovo pradžios. Bylą sudaro keturi tomai.

Kryme, Juodosios jūros pusiasalyje, kurį Maskva aneksavo 2014 metų kovą, gyvenančios totorių mažumos institucija nepripažino Rusijos valdžios ir dirbo jausdama didžiulį spaudimą, daugeliui jos veikėjų buvo uždrausta įvažiuoti į regioną.

Medžlisui, kuris buvo gerbiama sprendimus priimanti institucija, „uždrausta naudotis visa valstybine ir regionine žiniasklaida, organizuoti masinius renginius, naudotis banko sąskaitomis ir vykdyti kokią nors veiklą“, nurodė prokurorė.

Medžlisas atstovavo Krymo totoriams – tiurkų etninei grupei, kurios dauguma narių yra musulmonai. 1944 metais Josifas Stalinas apkaltino Krymo totorius kolaboravimu su naciais ir ištrėmė beveik visą jų bendruomenę į Centrinės Azijos dykynes ir kitus atokius regionus.

Tik paskutiniais Sovietų Sąjungos gyvavimo metais – 9-ojo dešimtmečio pabaigoje – totoriai galėjo pradėti grįžti į Krymą.