„Rusijos ambasada Vokietijoje atkreipia dėmesį į tai, kad Rusijos diplomatinės ir konsulinės įstaigos Vokietijoje nepalaiko ryšių su teroristinių grupuočių ar kitų nelegalių subjektų atstovais“, – sakoma ambasados pranešime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros.

Trečiadienį visoje Vokietijoje areštuoti 25 asmenys, įtariami priklausę kraštutinių dešiniųjų „teroristinėms kuopelėms“, rengusioms sąmokslą nuversti vyriausybę ir pulti parlamentą. Anksti rytą surengtuose reiduose dalyvavo maždaug 3000 pareigūnų, įskaitant elitinį antiteroristinį padalinį, jie atliko kratas daugiau nei 130 objektų. Vokietijos žiniasklaida tai pavadino viena didžiausių šalies policijos operacijų prieš ekstremistus.

Suimtieji kaltinami „2021 m. lapkričio pabaigoje sukūrę teroristinę grupuotę, išsikėlusią sau tikslą įveikti Vokietijoje egzistuojančią valstybės tvarką ir pakeisti ją sava valstybe“, sakoma federalinių prokurorų pareiškime.

Du iš 25 areštų įvykdyti užsienyje – Austrijoje ir Italijoje.

Pasak kaltintojų, įtariami teroristinės kuopelės nariai tiki sąmokslo teorijomis ir yra „tvirtai įsitikinę“, kad Vokietiją valdo „gili valstybė“ (slapti nelegalūs valdžios tinklai, veikiantys nepriklausomai nuo valstybės politinės vadovybės – red.), kurią reikia nuversti. Jie įtariami po perversmo planavę naujuoju Vokietijos vadovu paskirti vieną iš suimtų įtariamųjų Heinrichą XIII P.R.

Jis jau mėgino susisiekti su Rusijos pareigūnais ir aptarti „naująją valstybės tvarką“ Vokietijoje po perversmo, sakė prokurorai. Vis dėlto „nėra jokių požymių, kad kontaktiniai asmenys teigiamai atsiliepė į jo prašymą“. Tarp trečiadienį sulaikytų asmenų yra rusė Vitalija B., įtariama padėjusi užmegzti šiuos kontaktus, pridūrė prokurorai.

Vokietija laiko kraštutinių dešiniųjų terorizmą didžiausia grėsme šalies saugumui, pastaraisiais metais būta daugybės išpuolių. Balandžio mėnesį policija sužlugdė kraštutinių dešiniųjų grupės sąmokslą pagrobti sveikatos apsaugos ministrą. Grupė buvo susijusi su „Reichsbuerger“ judėjimu ir vadinamąja "Querdenker" grupe, kuri priešinosi vyriausybės taikytiems su koronavirusu susijusiems karantinams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)