„Teismo antstolių tarnyba išsiuntė bendrovei RFE/RL sprendimą dėl organizacijos banko sąskaitų paieškos ir jų arešto. Bendrovės banko sąskaitos Maskvoje šiuo metu užblokuotos“, – sakoma radijo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Anksčiau penktadienį teismo antstoliai informavo RFE/RL biurą Maskvoje sieksiantys išieškoti 10 baudų, kurių bendra suma – 5 mln. rublių, skirtų radijui, nesutikusiam savo projektuose nurodyti, kad jis yra pripažintas "užsienio agentu".

"Antstoliai biuro patalpoje išbuvo apie dvi valandas, domėjosi įrangos inventorizacijos klausimais. Redakcijos darbo jie niekaip netrikdė", - sakoma RFE/RL pranešime.

Federalinė teismo antstolių tarnyba naujienų agentūrai "Interfax" patvirtino, kad prieš RFE/RL buvo imtasi procesinių veiksmų.

Organizacijos ar asmenys, kurie Rusijoje laikomi „užsienio agentais“, turi atskleisti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo medžiagą; kitu atveju jiems gali grėsti bauda.

Ši etiketė taip pat atbaido potencialius reklamuotojus ir sunkina žurnalistų darbą.

Kremliaus kritikai sako, kad per du prezidentavimo dešimtmečius Vladimiras Putinas nutildė daugumą disidentų ir užgniaužė žiniasklaidą.

Kelios Rusijoje likusios opozicinės nepriklausomos žiniasklaidos priemonės patiria didžiulį spaudimą.

Pirmasis Rusijos „užsienio agentų“ įstatymas, nukreiptas prieš finansavimą iš užsienio gaunančias nevyriausybines organizacijas ir sėkmingai pritaikytas žmogaus teisių gynimo grupėms, buvo priimtas 2012 metais.

Vėliau 2017 metais Rusija priėmė įstatymą dėl žiniasklaidos priemonių žymėjimo „užsienio agentais“, kai Kremliaus finansuojama televizija RT buvo pripažinta užsienio agente Jungtinėse Valstijose.

Tai pačiais metais į šį sąrašą įtrauktas RFE/RL. Nuo šių metų sausio žiniasklaidos priežiūros tarnyba "Roskomnadzor" išrašė šiai žiniasklaidos priemonei 520 protokolų dėl "užsienio agentų" įstatymo pažeidimų įgyvendinant RFE/RL projektus. Bendra radijui skirtų baudų suma dabar yra išaugusi maždaug iki 70 mln. rublių (778,9 mln. eurų).

Nė viena iš RFE/RL iki šiol pateiktų šimtų apeliacijų teismo nebuvo patenkintos, todėl bendrovė praeitą mėnesį dėl šios padėties kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)