Organizacijų „Forum Russischsprachiger Europaer“ („Rusakalbių europiečių forumas“, FRE), „Zentrum fur die Liberale Moderne“ („Liberalios dabarties centras“, ZLM) ir „Deutsch-Russischer Austausch“ („Vokietijos ir Rusijos mainai“, DRA) veikla buvo pripažinta „keliančia grėsmę Rusijos Federacijos konstitucinės tvarkos ir saugumo pagrindams“, sakoma prokuratūros pranešime.

„Informacija apie priimtą sprendimą pateikta Rusijos teisingumo ministerijai, kad šie duomenys būtų įtraukti į užsienio ir tarptautinių nevyriausybinių organizacijų, kurių veikla pripažinta nepageidaujama Rusijos Federacijoje, sąrašą ir būtų viešai paskelbti“, – pridūrė Generalinė prokuratūra.

Rusijoje nepageidaujamomis paskelbtos jau 34 užsienio nevyriausybinės organizacijos, įskaitant pastarąsias tris.

Rusijos Valstybės Dūmos saugumo ir kovos su korupcija komiteto pirmininkas Vasilijus Piskariovas sakė, kad minimos Vokietijos nevyriausybinės organizacijos „teisino terorizmą ir separatizmą, trukdė vystyti Rusijos kuro ir energetikos kompleksą ir iškraipė istoriją“.

„Kalba ėjo apie mėginimus teisinti teroristinę veiklą, trukdyti Rusijos kuro ir energetikos projektams, skatinti nacionalistines ir separatistines nuotaikas, diskredituoti Rusijos veiksmus kovojant su koronavirusu, bandyti iškraipyti istoriją“, – sakoma V. Piskariovo pranešime.

Įstatymų leidėjas pridūrė, kad apie šių trijų grupių veiklą balandį buvo informuotas Vokietijos ambasadorius, bet „mūsų signalai, iš visko sprendžiant, nebuvo išgirsti“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas savo ruožtu pasmerkė „nepriimtiną“ Maskvos sprendimą pripažinti šias tris organizacijas nepageidaujamomis Rusijoje ir paragino jį atšaukti.

„Dvi iš šių organizacijų daug metų dirba „Peterburgo dialogo“ pagrindu, siekiant kurti supratimą tarp Vokietijos ir Rusijos, – sakė H. Maasas. – Jų veikla niekaip negalėjo pagrįsti ir pateisinti tokio griežto žingsnio. Todėl raginu Rusiją šį žingsnį atšaukti ir palaikyti abiejų šalių pilietinių visuomenių laisvą dialogą. Pilietinės visuomenės atstovai privalo turėtu galimybę dirbti nebūdamos pripažįstamos nusikalstamomis organizacijomis.“

Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) oficialus atstovas savo ruožtu pareiškė, kad Europos Sąjunga atmeta Rusijos generalinio prokuroro gegužės 26 dieną priimtą sprendimą paskelbti nepageidaujamomis šalyje tris Vokietijos nevyriausybines organizacijas.

„Šis sprendimas dėl FRE, ZLM ir DRA yra naujausias Rusijos valdžios paniekos gyvybingai pilietinei visuomenei pavyzdys. Rusijos generalinio prokuroro sprendimas kenkia rusų interesams ir atviro bei laisvo dialogo galimybėms“, – rašoma ketvirtadienį Briuselyje išplatintame pareiškime.

Anot pareiškimo, ES „visiškai palaiko esminį nepriklausomų nevyriausybinių organizacijų vaidmenį didinant savitarpio supratimą tarp šalių ir gerinant jų santykius“.

Briuselio nuomone, Rusijos valdžios sprendimo nepateisina jokia šių trijų organizacijų veikla.

„Raginame Rusijos valdžią atšaukti šį sprendimą ir prisidėti plečiant kontaktus tarp žmonių tiek Rusijos, tiek ir Europos Sąjungos labui“, – rašoma pareiškime.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)