Kaip pranešama, gana ramios Rusijos centrinėje dalyje esančios respublikos muftijus Ildusas Faizovas buvo sužeistas per sprogimą automobilyje, o jo pavaduotojas Valiula Jakupovas buvo nušautas prie savo namų.

"Pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl žmogžudystės", - sakoma Rusijos tiriamojo komiteto pranešime, kuriame nurodoma, jog 64 metų V.Jakupovas buvo pašautas savo namo verandoje ir mirė nuo žaizdų savo stovinčiame automobilyje.

Tuo tarpu I.Faizovas buvo sužeistas per sprogimą, kuris driokstelėjo jam įsėdus į savo automobilį prieš važiuojant į darbą, Tatarstano tyrėjų atstovas sakė naujienų agentūrai "Interfax".

"Tuo metu nugriaudėjo sprogimas. Sprogimas nubloškė Faizovą ir jį sužalojo. Dabar jis hospitalizuotas", - nurodė Tatarstano vyriausiojo tyrėjo Eduardo Abdulino pavaduotojas.

Žinoma, kad abu dvasininkai kritikuodavo radikaliųjų islamistų grupuotes, palaikančias griežtosios linijos salafitus.

Tatarstanas, per kurį teka Volgos upė, turi beveik 4 mln. gyventojų, kurių daugiau nei pusė yra sunitai.

Rusijoje Tatarstanas dažnai pateikiamas kaip musulmonų ir krikščionių taikaus sugyvenimo pavyzdys ir priešingybė neramiam Šiaurės Kaukazui.

Šiame regione yra lankęsi kai kurie įtakingi lyderiai, tarp jų JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Prieš muftijų – trys sprogimai

Tyrėjai tikrina informaciją, kad per pasikėsinimą į Totorijos muftijų Ildusą Faizovą buvo įvykdyti trys sprogimai, sakė Rusijos Tyrimų komiteto oficialusis atstovas Vladimiras Markinas.

"Pirminiais duomenimis, iš viso įvyko trys sprogimai. Sprogdinimo įtaiso tipą ir jo galingumą dabar nustato specialistai", - sakė V.Markinas ketvirtadienį agentūrai "Interfax".

Jis pažymėjo, kad, ekspertų nuomone, "sprogdinimo įtaisas buvo pritvirtintas po automobilio dugnu ties priekine keleivio sėdyne".

Bažnyčia: į muftijų pasikėsinta dėl kovos su ekstremizmu

Maskvos patriarchatas pareiškė susirūpinimą dėl padažnėjusius pasikėsinimų į religinius veikėjus, kurie priešinasi ekstremizmui.

"Deja, religinių veikėjų užpuolimai, per kuriuos jie neretai žūsta, pastaruoju laiku yra paplitęs reiškinys", - pareiškė Sinodo informacijos skyriaus vadovas Vladimiras Legoida, komentuodamas pasikėsinimą į Totorijos muftijų Ildusą Faizovą ir jo pavaduotojo Valiulos Jakupovo nužudymą.

Pasak V.Legoidos, kurio žodžius cituoja jo spaudos tarnyba, puolančiųjų taikiniu tampa "būtent tie, kurie priešinasi ekstremizmui ir ragina atsisakyti smurto bei rinktis taikius ir gerai apgalvotus problemų sprendimo kelius".

Jis priminė, kad liepos pabaigoje buvo užpulta mečetė Dagestano Buinaksko rajono Karamachio gyvenvietėje. Tada buvo nušautas imamas ir vienas parapijietis.

Bažnyčios atstovas pareiškė solidarumą su nukentėjusiaisiais ir palinkėjo pasveikti muftijui I.Faizovui, pabrėždamas, kad "kova su religiniu ekstremizmu - opi visos visuomenės problema".

Totorijos prezidentas pasikėsinimą vadina iššūkiu

Totorijos prezidentas Rustamas Minichanovas mano, jog pasikėsinimas į respublikos dvasinius lyderius susijęs su tuo, kad jie laikėsi tradicinio islamo.

Mūsų musulmonų Dvasinės valdybos vadovai vykdė tradicinio islamo politiką. Aišku, yra ir kitų srovių, ir tai, kas įvyko šiandien - tai akivaizdus iššūkis", - pareiškė R.Minichanovas, kurio žodžiai cituojami Totorijos vyriausybės oficialiame tinklalapyje.

"Konkrečiau (pasikėsinimų) detales nustatys teisėsaugos institucijos, bet aš manau, kad pasikėsinimai susiję su profesine veikla", - pažymėjo respublikos prezidentas.

R. Minichanovas patikino, kad Totorijos vadovybė neatsisakys kurso remti tradicinį islamą. Mūsų pozicija turi būti griežtesnė. Tradicinis islamas niekada neleido tokių dalykų, bet įvyko pasikėsinimas į gyvybę žmonių, kurie patys tarnauja islamui", - sakė R.Minichanovas.