Aukštosios ekonomikos mokyklos (VŠE) studentas Jegoras Žukovas buvo areštuotas rugpjūčio mėnesį dėl kaltinimų, kad savo vaizdo tinklaraštyje platformoje „YouTube“ paskelbė ekstremistinių raginimų. Jis yra tarp kelių dešimčių žmonių, apkaltintų dėl jų vaidmens per praėjusios vasaros protestus Maskvoje.

Maskvos Kuncevo rajono teismas skyrė J. Žukovui trejų metų įkalinimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams, ir uždraudė jam dvejus metus tvarkyti kokias nors interneto svetaines.

Teisme nuo pat ryto buvo sustiprintas saugumas. Palaikyti J. Žukovo į teismą atėjo maždaug 200 žmonių, susirinko daug žiniasklaidos atstovų, atėjo teisiamojo giminaičiai, VŠE prorektorė Valerija Kasamara, aktorė Čulpan Chamatova, reperis Oksimironas, dvasininkas.

Kaltintojai prašė skirti atsakovui ketverių metų įkalinimo bausmę, o gynėjai prašė jį išteisinti, tvirtindami, kad kaltinamoji išvada absurdiška, o teismo procesas nebuvo tinkamas. Advokatas Muradas Musajevas pareiškė, kad J. Žukovas „niekada neragino kovoti su valdžia smurtiniais metodais“.

Minėtą protestų virtinę Maskvoje išprovokavo valdžios atsisakymas įregistruoti dešimtis opozicijos ir nepriklausomų kandidatų rugsėjį įvykusiuose sostinės parlamento rinkimuose. Protestuose dalyvavo minios iki 60 tūkst. žmonių; tai buvo didžiausias per septynerius metus nepasitenkinimo Vladimiro Putino valdymu pademonstravimas.