Prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė pataisas, kuriomis nesankcionuoti protestai ir mitingai prilyginami masinių neramumų kurstymui.

„Pakartotinis nustatytų procedūrų dėl mitingų, susibūrimų, demonstracijų, žygių ar piketų organizavimo ar surengimo pažeidimas“ dabar pagal baudžiamąjį kodeksą laikomas nusikaltimu, nurodoma Kremliaus interneto svetainėje.

Rusijos pareigūnai dažnai atmeta prašymus dėl viešų opozicijos ir žmogaus teisių gynėjų susibūrimų, o tuos, kurie vis tiek rengia susibūrimus, dažnai vaiko policija.

Minimos pataisos „buvo priimtos siekiant nustatyti baudžiamąją atsakomybę pakartotinių viešosios tvarkos pažeidimų ar (pažeidimų) per masines demonstracijas atveju“, priduriama pranešime.

Tie, kas organizuoja daugiau kaip du nesankcionuotus viešus susibūrimus ar protestus per šešis mėnesius, arba juose aktyviai dalyvauja, dabar gali būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn ir baudžiami kalėjimu iki penkerių metų arba bauda iki 1 mln. rublių (21 tūkst. eurų).

Naujuoju įstatymu taip pat padvigubintas laikas, kiek protestuotojai gali būti laikomi pagal administracinę teisę, – nuo 15 iki 30 dienų – už pažeidimus, tarp kurių yra trukdymas visuomeniniam transportui ir deklaruoto dalyvių skaičiaus viršijimas.

V.Putinas, kuris 2012 metais buvo išrinktas trečiai kadencijai ir kurio išrinkimą temdė masinės demonstracijos, jau pasirašė visą virtinę įstatymų, kuriais suvaržoma teisė protestuoti.

Balandžio mėnesį įstatymu buvo nustatyta minimali ketverių metų kalėjimo bausmė už didelius viešosios tvarkos sutrikdymus. Tokie kaltinimai dabar yra pateikti keliems aktyvistams.

Rusija taip pat sugriežtino suvaržymus nevyriausybinėms organizacijoms ir dabar tos iš jų, kurios gauna tarptautinį finansavimą, privalo užsiregistruoti kaip „užsienio agentai“.

Šią savaitę prie užsienio agentų sąrašo buvo pridėtos penkios garsios žmogaus teisių ir aplinkos gynėjų grupės. Tai reiškia griežtesnius finansinius auditus ir reikalavimą visą savo medžiagą žymėti kaip leidžiamą užsienio agentų.