Penktadienį Rusijos policija areštavo 37 metų vyrą, kuris metaliniu stulpeliu sudaužė Iljos Repino paveikslą dengusį stiklą ir trijose vietose apgadino paveikslą, vaizduojantį, kaip XVI amžiuje gyvenęs Ivanas Rūstusis nužudo savo sūnų.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Rusijos kultūros viceministras Vladimiras Aristarchovas, ministerija tikisi, kad kaltininkui bus skirta „griežčiausia įmanoma bausmė“.

Pagal dabartinį įstatymą įtariamajam gresia kalėjimas iki trejų metų.

„Treji metai yra niekas, palyginus su šio paveikslo verte“, — sakė V. Aristarchovas.

„Norėtume inicijuoti diskusiją dėl bausmės už vandalizmą prieš meną sugriežtinimo“, – pridūrė Tretjakovo galerijos direktorė Zelfira Tregulova. Ji kalbėjo Repino salėje, kur buvo įvykdytas nusikaltimas.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad paveikslą apgadinęs vyras, statybininkas Igoris Podporinas, taip pasielgė dėl „istorinių priežasčių“. Jis vėliau policijai pasakojo, kad buvo veikiamas alkoholio, nes išgėrė taurelę degtinės.

Galerijos vyriausioji prižiūrėtoja Tatjana Gorodkova sakė, kad užpuolikas neatrodė apsvaigęs, praėjo pro keturis apsaugininkus ir prieš pat muziejaus darbo pabaigą puolė prie paveikslo.

Pasak T. Gorodkovos, muziejaus darbuotojai girdėjo jį „sakant kažką apie tai, kad Ivanas Rūstusis nenužudė savo sūnaus“.

Ji pabrėžė, jog archyviniai I. Repino laiškai įrodo, kad dailininkas siekė sukurti ne istoriškai tikslų darbą, o perteikti „psichologinę dramą“.