„Atleiskite už prastą kokybę, apšvietimas čia labai prastas“, – pranešė moteris, kurią cituoja meduza.io.

Šeštadienį Maskvoje į protestą susirinko keletas tūkstančių suimto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkų, atsiliepusių į jo raginimą visoje šalyje pradėti protestus prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdymą.

Nepaisant sutelktų policijos pajėgų ir anksčiau vykusių areštų, demonstrantai prieš planuojamas eitynes link Kremliaus susirinko Maskvos centre esančioje Puškino aikštėje, laikydami plakatus su užrašais „Rusija bus laisva“, pranešė naujienų agentūros AFP reporteriai.


Apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ išgyvenęs aršiausias V. Putino kritikas šalyje paragino rengti masines protesto akcijas po to, kai jį, sugrįžusį iš Vokietijos, kur jis buvo gydomas, Maskvos Šeremetjevo oro uoste sulaikė policija.

Šeštadienio protestai, planuoti keliose dešimtyse miestų visoje Rusijoje, manoma, taps išbandymu opozicijai, kuriai teks mobilizuoti savo šalininkus, nepaisant augančio Kremliaus spaudimo kritikams ir koronaviruso pandemijos pavojaus.


Pirmieji protestai vyko Tolimųjų Rytų ir Sibiro miestuose, įskaitant Vladivostoką, Chabarovską ir Čitą, kur susirinko iš viso keli tūkstančiai žmonių, teigė A. Navalno rėmėjai.

Organizacija „OVD Info“, stebinti sulaikymus opozicijos protestų metu, tikino, kad Rusijos miestuose, įskaitant Maskvą, iš viso yra sulaikyta apie 200 demonstrantų.

Rusijoje daugiau kaip 1,3 tūkst. protestuotojų šeštadienį buvo sulaikyti per dešimtyse miestų surengtas masines akcijas, skirtas pademonstruoti solidarumą su suimtu iškiliu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu, o Maskvoje prasidėjo riaušių policijos susirėmimai su demonstrantais.

Tinklalapio „OVD-Info“, renkančio informaciją apie areštus per politinius protestus Rusijoje, duomenimis, šalies miestuose vykstančių protestų metu buvo sulaikyti mažiausiai 1 338 žmonių, įskaitant beveik 400 – Maskvoje.

Sostinėje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai sakė, kad policija vaikė demonstrantus guminėmis lazdomis, o dalis protestuotojų susirėmė su pareigūnais.

A. Navalnas, laikomas garsiausiu ilgamečiu prezidento Vladimiro Putino priešininku, buvo sulaikytas sausio 17 dieną, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius pareiškė, kad pasikėsinimą į jo gyvybę organizavo Kremlius.

Tuo tarpu Rusijos teisėsaugos institucijos tvirtina, esą būdamas Vokietijoje A. Navalnas pažeidė lygtinės bausmės, skirtos baudžiamojoje byloje, kuri, pasak politiko, buvo neteisėta, sąlygas.

Vasario pradžioje turėtų įvykti teismas, kuris nuspręs, ar A. Navalnas turės atlikti trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Anksčiau šeštadienį tūkstančiai žmonių susirinko Tolimųjų Rytų, Sibiro ir Uralo regionų miestuose, nepaisydami policijos perspėjimų panaudoti jėgą ir kai kur spaudusio didelio speigo.

AFP žurnalistai Maskvoje matė keletą protestuotojų, sunkiai sužeistų per susirėmimus su policija. Kaip pranešama, šios demonstracijos prieš vyriausybę yra didžiausios sostinėje per pastaruosius dvejus metus.

Apie 10 tūkst. žmonių išėjo į gatves antrame pagal dydį šalies mieste Sankt Peterburge. Demonstrantai protestavo prieš prezidentą Vladimirą Putiną ir reikalavo paleisti A. Navalną, sakė vienas AFP reporteris.

Protestai Maskvoje laikomi didžiausiai nuo 2019 metų, kai A. Navalno šalininkai buvo išėję į gatves reikalauti laisvų vietos valdžios rinkimų.

JAV ambasada Rusijoje pasmerkė taikių protestuotojų ir žurnalistų areštus

Rusijos teisėsaugos veiksmai per daugelyje šalies miestų šeštadienį surengtas protesto akcijas reiškiant solidarumą su suimtu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu, pažeidžia piliečių žodžio ir susirinkimų laisvę, pareiškė JAV ambasada Maskvoje.

„Stebime pranešimus apie protesto akcijas 38 Rusijos miestuose ir daugiau kaip 350 taikių protestuotojų ir žurnalistų sulaikymą“, – per „Twitter“ parašė ambasados atstovė spaudai Rebecca Ross.

„Rusijos valdžia areštuoja taikius protestuotojus, žurnalistus – tai atrodo kaip suderinta kampanija žodžio ir taikių susirinkimų laisvei slopinti, – pridūrė ji. – Tai tęsia metų metus Rusijoje griežtinamus suvaržymus, represinius veiksmus prieš pilietinę visuomenę, nepriklausomą žiniasklaidą, politinę opoziciją.“

„JAV remia visų žmonių teisę į taikius protestus, saviraiškos laisvę. Rusijos valdžios žingsniai šią laisvę slopina“, – rašo R. Ross.

Tinklalapio „OVD-Info“, renkančio informaciją apie areštus per politinius protestus Rusijoje, duomenimis, šalies miestuose vykstančių protestų metu buvo sulaikyti mažiausiai 1,6 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau kaip 500 – Maskvoje.

A. Navalnas, laikomas garsiausiu ilgamečiu prezidento Vladimiro Putino priešininku, buvo sulaikytas sausio 17 dieną, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius pareiškė, kad pasikėsinimą į jo gyvybę organizavo Kremlius.

Tuo tarpu Rusijos teisėsaugos institucijos tvirtina, esą būdamas Vokietijoje A. Navalnas pažeidė lygtinės bausmės, skirtos baudžiamojoje byloje, kuri, pasak politiko, buvo neteisėta, sąlygas.

Ruošiantis šeštadienio demonstracijoms A. Navalno komanda per „YouTube“ paskelbė reportažą, kuriame apžvelgiamas tyrimas dėl esą V. Putinui priklausančio prabangaus komplekso Juodosios jūros pakrantėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1613)