Prieš teismą stos asmenys, kuriuos Kremlius laiko "masinių riaušių kurstytojais" per opozicijos demonstraciją Maskvos centrinėje Bolotnajos aikštėje, vykusią praeitų metų gegužės 6-ąją, V.Putino inauguracijos trečiai kadencijai prezidento poste išvakarėse.

Ši byla pradedama nagrinėti tuo metu, kai labiausiai charizmatiškas protestų lyderis Aleksejus Navalnas yra teisiamas dėl įtariamo žalos valstybei padarymo viename menkai žinomame medienos pirkimo sandoryje. Jeigu būtų pripažintas kaltu, jis nebegalėtų siekti prezidento posto, nors tokį norą A.Navalnas yra deklaravęs.

Byla dėl įvykių Bolotnajos aikštėje susijusi su 27 asmenimis. Du iš jų jau pripažino savo kaltę ir buvo nuteisti kalėti 4,5 bei 2,5 metų. Dauguma kitų beveik metus buvo laikomi ikiteisminiame arešte.

Per tą demonstraciją tūkstančiai žmonių, tarp kurių buvo mažų vaikų, žygiavo į Bolotnajos aikštę, nešdami savadarbius plakatus ir balionus. Ta akcija buvo panaši į virtinę kitų taikių demonstracijų, vykusių Rusijoje 2011-2012 metų žiemą po parlamento rinkimų, per kuriuos, kaip pranešė stebėtojai, buvo įvykdyta didelio masto pažeidimų.

Tačiau pasiekusi aikštę minia susidūrė su ten sutelktomis stipriomis policijos pajėgomis. Daugelis eitynių dalyvių taip ir nepasiekė aikštės, o kai kuriuos apėmė panika, kelias valandas išbuvus saulėje ir suvokus, kad nebus įmanoma žygiuoti numatytu maršrutu.

Nors tebesiginčijama, kas smogė pirmieji, įsiplieskus susirėmimams tarp protestuotojų ir policijos buvo sužeisti dešimtys žmonių, išvartyti kilnojamieji tualetai. Policija naudojo pipirines dujas ir suėmė šimtus žmonių.

Tyrėjai tuos įvykius pateikia kaip iš anksto suplanuotas masines riaušes, kuriomis siekta pakurstyti neramumus šalyje, tačiau balandį paskelbtoje vienos Rusijos žmogaus teisių organizacijos nepriklausomoje ataskaitoje daroma išvada, kad susirėmimus išprovokavo valdžia.

Teisiamųjų grupė itin marga: joje yra tiek 19-metė anarchistė Aleksandra Duchanina, tiek 51 metų fizikas Sergejus Krivovas.

Vienas iš kaltinamųjų yra Denisas Luckevičius, buvęs jūrų pėstininkas, kuris demonstracijos dieną buvo išvežtas į ligoninę greitosios pagalbos automobiliu, o jo nugara buvo raudona nuo riaušių policijos lazdų kirčių. Praėjus mėnesiui, buvęs karys buvo suimtas.

Ant teisiamųjų suolo taip pat sės 22 metų Andrejus Barabanovas, 21-erių Stepanas Ziminas, 22-ejų Aleksejus Polichovičius, 21-erių Jaroslavas Belusovas; 34-erių Artiomas Savelovas, 25-erių Vladimiras Akimenkovas, 26-erių Nikolajus Kavkazskis; 29-erių Marija Baronova ir 26-erių Leonidas Koziavinas.

Prieš teismo posėdį valstybinė televizija parodė slapta kamera nufilmuotus vaizdus, iš kurių galima susidaryti įspūdį, kad susirėmimus per demonstraciją organizavo keli opozicijos lyderiai - kartu su vienu Gruzijos įstatymų leidėju, naudojant iš JAV gautus pinigus.

"Tikslas buvo pralieti kraują, išprovokuoti masinius neramumus ir daug mirčių", - Kremliaus politiką palaikantis įstatymų leidėjas ir Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Sergejus Železniakas sakė per vieną televizijos "Rossija" laidą praeitą mėnesį. Tas kanalas yra antras žiūrimiausias šalyje.

Tuo tarpu žmogaus teisių aktyvistas Levas Ponomariovas sakė, kad šiuo teismu siekiama "įrodyti, kad vyko masinės riaušės, skirti kiekvienam ilgas laisvės atėmimo bausmes ir apkaltinti opoziciją kursčius masines riaušes bei gaudavus pinigų iš užsienio".

Šią bylą jis prilygino virtinei teisminių procesų, surengtų po opozicijos vieno mitingo Baltarusijoje 2010 metais, kurie beveik visiškai nutildė autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos priešininkus.

"Tai pirmoji didelė politinė byla Putino Rusijoje, - sakė L.Ponomariovas. - Ji buvo sumanyta kaip precedentas, siekiant nušluoti politinę opoziciją."