Vardanas Toghanianas ir Poladas Bulbuloglu paskelbė atskirus pranešimus, kuriais ragina Rusijoje gyvenančius armėnus ir azerbaidžaniečius nepažeidinėti Rusijos Federacijos įstatymų, praneša rferl.org.

Toks raginimas nuskambėjo po to, kai Maskvos policija pranešė, kad liepos 23–24 dienomis Rusijos sostinėje ir aplinkiniame regione už dalyvavimą didelėse muštynėse ir riaušėse buvo suimta daugiau nei 30 užsienio šalių piliečių.

Pasak policijos pareigūnų, daugumai suimtų užsieniečių buvo pateikti kaltinimai dėl chuliganizmo. Kai kurie jų taip pat buvo apkaltinti apiplėšimu.

„Be to, remiantis migracijos įstatymais, daugumai sulaikytų asmenų penkerius metus nebus leidžiama patekti į Rusijos Federacijos teritoriją“, – pranešė pareigūnai.

Policija nenurodė, iš kurių šalių yra sulaikyti asmenys ir kas konkrečiai sukėlė muštynes, tačiau žiniasklaida praneša, kad praėjusią savaitę Maskvoje ir kituose netoli Rusijos sostinės esančiuose miestuose ir miesteliuose įvyko keletas masinių susidūrimų tarp etninių azerbaidžaniečių ir armėnų.

Sankt Peterburgo, antro pagal dydį Rusijos miesto, policija liepos 25 d. pranešė šalia miesto užkirtusi kelią didžiulėms azerbaidžaniečių ir armėnų muštynėms.

Tokie pranešimai pasirodo tuo metu, kai nuo liepos 12 d. vis didėja įtampa prie Azerbaidžano ir Armėnijos sienos. Abi pusės pranešė apie žuvusius karius.

Nuo liepos 17 d. abi pusės situaciją apibūdina kaip santykinai ramią, nors abi pusės taip pat apkaltino viena kitą apšaudymu pasienio teritorijoje ir netoli kontaktinės linijos ginčytiname Kalnų Karabacho regione.

Armėnija liepos 27 d. pranešė, kad naktį snaiperis netoli sienos nužudė vieną šalies karį, o Azerbaidžanas apkaltino Armėniją per pastarąsias 24 valandas pasienyje panaudojus kulkosvaidžius ir snaiperių šautuvus.

Abi šalys konfliktuoja nuo 1988 m., kai Kalnų Karabacho autonominis regionas, kuriame gyvena daugiausia armėnai, pranešė apie atsiskyrimą nuo Azerbaidžano. Per 1992–1994 metų ginkluotą konfliktą Azerbaidžanas neteko Kalnų Karabacho ir septynių gretimų rajonų kontrolės.