Šią savaitę Rytų ir Centrinėje Rusijoje beveik visi kariniai objektai bus užimti ir naudojami „Vostok“ pratybose. Rusijos kariuomenė šias pratybas lygina su „Zapad 1981“ – 1981 m. vykusiomis didžiausiomis Sovietų Sąjungos ir Varšuvos pakto šalių pratybomis, kuriose dalyvavo apie 150 tūkst. karių. Antradienį prasidėsiančiose dalyvių skaičius daug didesnis.

„Iš viso pratybose dalyvaus 297 tūkst. kareivių, taip pat per tūkstantį naikintuvų, sraigtasparnių, bepiločių orlaivių. 36 tūkst. šarvuočių, šarvuotų pėstininkų kovos mašinų ir kitų. Ir apie 80 karinių laivų“, – sakė Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas.

Gegužės mėnesį apie planuojamas pratybas Rusija informavo NATO. Aljanso pareigūnai teigė, kad tada Rusija pranešė, jog jos bus didesnės, nei vykusios prieš 4 metus.

Aljansas nerimauja ir teigia, kad tokio dydžio ir pobūdžio pratybomis Rusija repetuoja plataus masto konfliktą. NATO sako, kad jas stebės, nes pastaraisiais metais visos Rusijos vykdomos karinės pratybos būna didelių konfliktų repeticijos. Rusija atkerta, kad pratybos vyksta toli nuo NATO sienų, todėl neturėtų kelti nerimo aljansui.

„Noriu pabrėžti, kad mūsų manevrai nėra nutaikyti prieš kitas valstybes ir atitinka mūsų kariuomenės doktriną. Tai – gynybinio pobūdžio pratybos. Kviečiame visų kariuomenių atstovus dalyvauti aktyvioje pratybų dalyje kaip stebėtojus“, – kalbėjo V. Gerasimovas.

Vienas svarbiausių šių pratybų aspektų – Kinijos kariuomenės dalyvavimas. Nors dalyvaus simbolinis skaičius Kinijos karių – 3200, pats dalyvavimo faktas reiškia labai daug. Tai yra posūkis Rusijos užsienio politikoje.

Anksčiau Rusija Kiniją matė kaip priešę ir per pratybas „Vostok“ neretai repetuodavo konfliktą būtent su Kinija. Dabar Maskva ir Pekinas bendradarbiaus. Analitikai mano, kad šie režimai rado bendrą priešą – Jungtines Valstijas ir jų pasaulio tvarką, todėl nusprendė bendradarbiauti. Kinija ir Rusija yra dalyvavusios bendrose karinėse pratybose, tačiau jos būdavo gerokai mažesnės.

Rusijoje ekonominė ir socialinė padėtis nėra gera. Dirbančiųjų mažėja, pensinio amžiaus žmonių daugėja, todėl valstybė priversta taupyti. Socialinės reformos Rusijoje sukėlė didžiulį nepasitenkinimą ir protestus.

Tokio dydžio pratybos bus labai brangios. Būtent apie tai klausimo ir sulaukė Kremliaus atstovas. Dmitrijus Peskovas sako, kad tokios pratybos yra valstybės saugumo garantas.

Pratybos „Vostok 2018“ prasidės antradienį ir tęsis iki šeštadienio.