Kadangi nesimato jokio V. Putino varžovo, o ilgalaikis Rusijos vystymo planas apima laikotarpį iki 2020 metų ir dar ilgiau, daugelis sako, kad V.Putinas valdžioje gali likti dar dešimtmečiui, nebent imtų veikti kokie nors nenumatyti išorės veiksniai.

"Dėl vieno dalyko galite būti tikri. Nebus visai jokių pakeitimų dėl jo įtemptos darbotvarkės. Dabar sunkus metas kalbant apie krizės valdymą, socialinių įsipareigojimų įvykdymo užtikrinimą. Jis dirbs labai sunkiai", - telefonu sakė V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. 

Ekonominė situacija V. Putinui buvo palanki beveik visą jo valdymo laikotarpį, kai jis nuo 1999-ųjų rugpjūčio buvo premjeras, 2000-2008-aisiais - prezidentas, o paskui - vėl premjeras. Tai lėmė didelė Rusijos eksportuojamų gamtinių dujų, naftos ir metalų kaina. 

Tačiau politikos analitikai ir diplomatai taip pat priskiria jam nuopelnus dėl tvarkos atkūrimo šalyje, kuriai grėsė žlugimas, kai jis 1999-ųjų rugpjūčio 9-ąją buvo paskirtas ketvirtuoju per metus ir penkis mėnesius prezidento Boriso Jelcino premjeru. 

V.Putino jubiliejus valdžios viršūnėse yra dingstis analitikams Rusijoje ir Vakaruose pasiginčyti dėl to, kuo tapo Rusija, vadovaujama nacionalinio lyderio, kuriam daug kas pranašauja sugrįžimą į prezidentus. 

Rankinis režimas 

V. Putinas priėmė valdžią iš senstančio B.Jelcino, o likus nedaug laiko iki antrojo prezidentavimo laikotarpio pabaigos įspėjo, kad šalį reikia dar 15-20 metų valdyti "rankiniu režimu". 

56-erių metų V. Putino, pakeitusio Kremlių į vyriausybės rūmus, šalininkai mano, jog jo nuopelnas yra tai, kad buvo sustiprinta prezidento valdžia, nutrauktas karas Čečėnijoje, išaugo gyventojų pajamos ir Rusijos statusas pasaulio arenoje. 

Kritikai pažymi, kad pasaulinė krizė apnuogino žaliavomis pagrįstos ekonomikos sistemos problemas ir valstybės valdymo efektyvumą. Jie mano, kad V.Putinas praleido galimybę ją modernizuoti, o artimi Kremliui asmenys turtėjo, turėdami privilegijų naudotis ištekliais tuo metu, kai prezidentas palaimino kuro ir energetikos komplekso ir kitų pelningų šakų kontrolės perėmimą į valstybės rankas ir ėmė kontroliuoti rinkimus bei visas valdžios struktūras. 

"Daug kas įvyko nuo to laiko, kai Putinas buvo paskirtas (laikinuoju ministru pirmininku) 1999 metų rugpjūtį, bet akivaizdžiausia yra tai, kad Rusija po nestabilaus, bet beveik demokratiško dešimtojo dešimtmečio perėjo prie autoritarinės ir kontroliuojamos iš centro valstybės valdymo struktūros", - rašo Peteris Zeihanas iš JAV analitinio centro "Stratfor". 

Oponentai premjerui daro priekaištus už korupcijos suklestėjimą, spaudos kontrolę, infliaciją, susipriešinimą su kaimynais ir Vakarais, taip pat investicijų klimato sugriovimą "Jukos" byla.
V.Putinas nepažeidė konstitucijos, kaip kad jį ragino daugelis gerbėjų, ir nesutiko būti renkamas trečiajam laikotarpiui. Tačiau jis parekomendavo balsuoti už savo statytinį Dmitrijų Medvedevą rinkimuose su ribotu kandidatų skaičiumi. 

Rudens maratonas 

Daugiau kaip metus būdamas prezidento poste D. Medvedevas neįtikino daugelio politinės scenos stebėtojų, kad jis yra svarbiausias Rusijos veikėjas. Jo populiaresniam partneriui valdančiame tandeme dabar iškilo dilema: sugrįžti į Kremlių ar leisti valdžios perėmėjau valdyti toliau, mano analitikai. 

V. Putinas pranešė Japonijos žurnalistams, kad sprendimą dėl kandidato priims jis ir D. Medvedevas, atsižvelgdami į tai, ar efektyviai dirbo tandemas esant krizei. 

"Eis į rinkimus 2012 metais ar neis - tai svarbiausias politikos proceso momentas. Nuo to priklauso daug dalykų, ir priklauso, kaip elgsis elitas", - sakė Maskvos valstybinio universiteto socialinių problemų instituto direktoriaus pavaduotojas Dmitrijus Badovskis. 

Analitiko nuomone, tai gali paaiškėti rudenį po prezidento Medvedevo ataskaitos ir Putino kalbos jo kontroliuojančios parlamentą partijos "Vieningoji Rusija" suvažiavime lapkritį: "Sprendimas bus priimamas ... galbūt jau šį rudenį". 

Valstybės kontroliuojama federalinė televizija buvusį KGB pulkininką pateikia palankiai.
Neseniai parodyti siužetai, kuriuose V.Putinas demonstruoja apnuogintą raumeningą liemenį, plaudamas per Sibiro upę peteliške ir raižytą vietove vairuodamas visureigį ir jodamas žirgu, sukėlė įtarimų, ar neprasideda agitacinė kampanija artėjant rinkimams. Valstybiniai kanalai išsamiai nušvietė, kaip V.Putinas batiskafu nusileido į Baikalo gelmes ir rūpinosi baltuoju delfinu, kuriam premjeras, apsirengęs naro kostiumu, pats pritvirtino migracinį jutiklį. 

Politikas jaunai atrodo ir demonstruoja savo sveikatą. "Aš manau, jog akivaizdu, kad prasidėjo Putino asmeninė viešųjų ryšių kampanija", - sako D.Badovskis, bet neskuba su išvada dėl rinkimų potekstės. 

"Ši kampanija turi ir akivaizdžiai praktinių uždavinių, susijusių su populiarumo ir pasitikėjimo Putinu palaikymu esant krizei. Tai ir Pikalevas, ir žygis į prekybos centrą", - priminė analitikas premjero pastarąsias akcijas ginti liaudį nuo krizės siaubo. 

Ramybės šaltinis 

Iždo ištuštėjimas gali sukelti nestabilumą, bet V. Putinas žada, kad socialinės išlaidos nemažės, net jeigu tam Rusijai reikės vėl lįsti į skolas. Apklausos rodo, jog rinkėjai tiki, kad V. Putinas sugebės įveikti krizę, tačiau kai kurie mano, kad jis yra savo sistemos įkaitas, įsigijęs nemažai priešų. 

"Putinas daugiau nebenori valdžios, o nori ramybės ir džiaugsmo. Bet likti valdžioje jam - kapitalų, o galbūt laisvės ir gyvybės išsaugojimo klausimas. Jis yra to įkaitas", - mano dirbančio Rusijoje stambaus Vakarų banko vadovas, pageidavęs , kad "Reuters" neskelbtų jo pavardės. 

"Tandemo sumanymas nedavė rezultatų, kurių tikėjosi pati viršūnė", - rašo savo tinklaraštyje politologas Aleksandras Morozovas.  

"Kitaip sakant, Putino projektas nepavyko. De facto mes esame tiesiog "trečiojo laikotarpio" zonoje", - pridūrė jis.  

D. Medvedevas, kuris turi būti dėkingas V.Putinui už karjerą Kremliuje, neatskleidžia savo planų po prezidentavimo. Kovą į britų visuomeninio transliuotojo BBC klausimą, ar balotiruosis trečiajam laikotarpiui, D.Medvedevas atsakė, kad "pirmiausia norėtų užbaigti šį". 

V. Putinas neabejoja partneriu: tai esąs "labai padorus žmogus, kuris žiūrės ir į savo politinę ateitį atsižvelgdamas į šalies interesus". 

Didelis populiarumas 

Vladimiras Putinas
Naujas JAV lyderis Barackas Obama neseniai apsilankęs Maskvoje, pagyrė Maskvos liberalius siekius, bet du kartus apsiriko, pavadindamas Rusijos prezidentu V. Putiną. 

Nors pasaulinė ekonomikos krizė apkarpė žaliavų kainas ir sustabdė užsienio paskolas Rusijos kompanijoms, sukeldama didžiausią šalies recesiją nuo pat V. Putino atėjimo į valdžią, visuomenės apklausų rengėjai sako, kad V.Putino populiarumas beveik nepasikeitė. 

"Rusijoje politikai vertinami vadovaujantis kitokiais kriterijais nei Vakaruose, - sakė Kremliaus elito ekspertė Olga Kryštanovskaja. - Vakaruose svarbu veiksmingumas, bet čia svarbiausias dalykas yra jėgos įspūdis, o rusams Putinas yra labai stiprus". 

Nepriklausomas Levados centro sako, kad premjero darbui vis dar pritaria 78 proc. rusų - tik 10 proc. mažiau nei iškart po Rusijos ir Gruzijos karo praėjusiais metais, kai V. Putinas šiuo atžvilgiu pasiekė rekordą. 

Ir toks populiarumas stebimas tokiu metu, kai nedarbas gegužę padidėjo daugiau kaip 50-čia proc. iki 6,5 mln. žmonių, o ekonomika pirmąjį šių metų ketvirtį susitraukė beveik 10-čia procentų. 

"Krizė, žinoma, paveikė pasitikėjimą Putinu, bet nepakeitė jo iš esmės", - sakė Levados centro direktorius Levas Gudkovas. 

"Net jei ekonominė situacija blogės, Putinas turi žmonių kantrybės ir pasitikėjimo rezervą, kuris tvers tikriausiai dar pusantrų metų. Krizė Rusijoje rutuliojasi gana lėtai, ir žmonės turėjo laiko prie jos prisitaikyti", - sakė jis. 

Paklaustas, ar rusai gali tikėtis dar 10-ies V. Putino valdymo metų, premjero atstovas D. Peskovas atsakė, jog "paprasčiausiai negali atsakyti į šį klausimą". 

"Niekada iš jo negirdėjau jokių užuominų, kad jis nori trauktis. Tačiau taip pat niekada negirdėjau jokių konkrečių užuominų apie ateitį", - pridūrė atstovas.