Apie tai praneša newsru.com.

Primenama, kad pirmosios viešos vietos gyventojų akcijos vyko taikiai. Arzamaso gyventojai mieste sušaukė „liaudies sueigą“, kurioje reikalavo teisingumo ir bausmės žudikams. Vėliau teisėsaugininkai tvirtino, kad viešosios tvarkos pažeidimų pavyko išvengti.

Vidaus reikalų ministerijos Nižegorodsko srities skyriuje stengiamasi situacijos nedramatizuoti. Policijos vadovai pareiškė nemanantys, kad situacija mieste nekontroliuojama. Vis dėlto pripažįstama, kad į Arzamasą išsiųstos papildomos policijos pajėgos.

„Viešąją tvarką mieste saugo Rusijos VRM Arzamaso skyriaus pareigūnai bei Rusijos VRM Nižegorodsko Vyriausiosios valdybos priskirtosios pajėgos, - pranešama oficialioje Rusijos Vidaus reikalų ministerijos Vyriausiosios valdybos interneto svetainėje.

Saugumo pajėgų veiksmų koordinavimu Arzamase užsiima Nižegorodsko srities viešosios tvarkos policijos viršininko pavaduotojas policijos pulkininkas Vladimiras Generalovas.- Šiuo metu policininkai su piliečiais vykdo aiškinamąjį darbą, kad nebūtų griebtasi neteisėtų veiksmų.“

Nepaisant to, atmosfera Arzamase kelia nerimą. Apie tai interneto forumuose rašo vietos gyventojai bei praneša informacijos agentūros. Kaip tikina vienas miesto gyventojas, prieš prekybos centrų „Metro“ ir „Kolizej“ geriau nesirodyti, „kadangi OMON paima visus, netgi merginas“.

Portalo „ProGorod“ duomenimis, grupė jaunimo paprasčiausiai vaikštinėjo netoli parduotuvės „Perekriostok“, tačiau netrukus visi buvo sulaikyti ir nuvežti į policijos skyrių.

„Life News“ rašo, kad iki pirmadienio, gruodžio 9-osios, vakaro buvo sulaikytos septynios dešimtys žmonių, bet šis skaičius toliau auga. Viena vietos gyventoja pasakojo, kad jos motina išsiruošė į parduotuvę, pusė jos buvo nusiaubta tiesiog moters akyse.

Sprendžiant pagal internete pasirodžiusius vaizdo įrašus, gatvėmis vaikščiojo grupės agresyviai nusiteikusių jaunuolių, skanduojančių „Rusai, pirmyn!“ ir kitus panašius lozungus. Jaunuoliai daužo parduotuvių vitrinas ir rengia pogromus prekybos paviljonuose, rašo „Rosbalt“.

Vis dėlto policijoje to pripažinti nenorima – pareigūnai stengiasi neįvardyti visko taip, kaip yra. Jie tik pripažįsta, kad pirmadienio vakare Arzamase buvo sulaikytos kelios dešimtys žmonių, įtariamų padarius nusikaltimus. Dauguma jų buvo apsvaigę nuo alkoholio.
VRM Vyriausiosios valdybos spaudos tarnybos darbuotojas patikslino, kad mieste buvo išdaužtos dvi parduotuvių vitrinos.

Arzamaso gyventojai palaiko ne visus pogromų vykdytojų veiksmus ir mano, kad buvo kiek persistengta su ksenofobijos apraiškomis. „Pavyzdžiui, kažkas Lenino prospekto 198 namo fasade išdaužė visus langus, o šeimininkai ten visai ne „čiurkos“, - laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ pasakojo viena vietos gyventoja. - Jie ten tik išsinuomoję vieną skyrių. O savininkai ir likę nuomininkai – rusai.“

Priminsime, kad situacija Arzamase paaštrėjo po buitinės žmogžudystės, įvykdytos naktį į gruodžio 7-ąją. Tada per gatvėje kilusias muštynes peiliu mirtinai sužeistas 26 metų Aleksandras Slakajevas. Jis mirė pakeliui ir Arzamaso centrinę rajono ligoninę.