Toljatyje į miesto administracijos pastatą buvo mestas Molotovo kokteilis, rašo „Baza“. Žemutiniame Naugarde Molotovo kokteiliu buvo padegtas šaukimo punktas.

Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno komanda po dalinės mobilizacijos Rusijoje paskelbimo kviečia rusus išeiti į gatves ir pabrėžė, kad palaikys bet kokią protesto formą.

„Aš užtikrintai galiu pasakyti, kad mūsų komanda palaikys bet kokią protesto formą. Jeigu bėgsite nuo šaukimo – tai gerai, mes palaikysime, esame pasirengę suteikti informacinę ir teisinę pagalbą. Jei eisite į protesto akcijas, mes tai palaikysime, esame pasirengę suteikti koordinacinę pagalbą, kuri yra būtina. Jei esate pasirengę daryti didelius dalykus, įskaitant karinių komisariatų padegimą, mes tai palaikysime ir esame pasirengę suteikti pagalbą“, – sakė Ivanas Ždanovas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką, kuriuo skelbiama dalinė Rusijos ginkluotųjų pajėgų mobilizacija, kuri prasidės vėliau trečiadienį.

Rusijoje per protestus prieš mobilizaciją sulaikyta daugiau nei 1 300 žmonių

Rusijoje per demonstracijas prieš prezidento Vladimiro Putino anksčiau paskelbtą dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje trečiadienį sulaikyta daugiau kaip 1 300 žmonių, skelbia informavo protestus stebinti nevyriausybinė organizacija „OVD-Info“.

Organizacijos duomenimis, per mitingus, vykusius 38 miestuose visoje šalyje, buvo sulaikyti mažiausiai 1 347 žmonės.

Šie protestai buvo didžiausi Rusijoje nuo vasario, kai Maskvai paskelbus apie karinę intervenciją Ukrainoje prasidėjo demonstracijos.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė Rusijos sostinės centre matę, kaip policija su riaušėms malšinti skirta ekipuote pagrindinėje parduotuvių gatvėje sulaikė mažiausiai 50 žmonių.

Šalies antrajame pagal dydį mieste Sankt Peterburge AFP žurnalistai matė, kaip policija apsupo nedidelę grupę protestuotojų, vieną po kito juos sulaikė ir vedė į autobusą.

Demonstrantai skandavo: „Ne mobilizacijai!“

„Visi bijo. Aš esu už taiką ir nenoriu, kad tektų šaudyti. Tačiau dabar išeiti į gatvę yra labai pavojinga, kitaip būtų daug daugiau žmonių“, – sakė protestuotojas studentas Vasilijus Fiodorovas, užsikabinęs pacifistinį simbolį.

„Atvykau į mitingą planuodamas jame dalyvauti, bet atrodo, kad visi jau areštuoti. Šis režimas pasmerkė pats save ir naikina savo jaunimą“, – sakė 60-metis Aleksejus, atsisakęs nurodyti savo pavardę.

„Kodėl jūs tarnaujate Putinui, žmogui, kuris sėdi valdžioje jau 20 metų!“ – vienam policininkui šaukė jaunas protestuotojas.

„Atėjau pasakyti, kad aš prieš karą ir mobilizaciją“, – AFP sakė studentė Oksana Sidorenko.

„Kodėl jie už mane sprendžia mano ateitį? Bijau dėl savęs, dėl brolio“, – pridūrė ji.

20-metė Alina Skvorcova sakė, kad tikisi, jog rusai greitai supras Kremliaus puolimo kaimyninėje Ukrainoje pobūdį.

„Kai tik jie iš tikrųjų supras, išeis į gatves, nepaisydami baimės“, – sakė ji.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo Rusijos vidaus reikalų ministeriją, kuri teigė užkirtusi kelią bandymams „organizuoti nesankcionuotus susirinkimus“.

Visos demonstracijos buvo sustabdytos, o „pažeidimus“ padariusius asmenis policija suėmė ir išsivedė. Dėl jų bus atliktas tyrimas ir jie bus patraukti atsakomybėn, sakė ministerija.

V. Putinas trečiadienį per televiziją transliuotame kreipimesi į rusus paskelbė dalinę mobilizaciją. Gynybos ministras Sergejus Šoigu nurodė, kad Rusija iš pradžių mobilizuos apie 300 000 rezervistų.

Oro bendrovių ir kelionių agentūrų duomenys trečiadienį rodė, kad bilietai į šios savaitės skrydžius iš Rusijos jau beveik išpirkti – tai gali reikšti, kad iš šalies bėga žmonės, nenorintys būti įvelti į karą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją