Kovo pradžioje Rusijos valdžios institucijos atskyrė 13 metų Mariją Moskaliovą nuo jos vienišo tėvo Aleksejaus Moskaliovo ir patalpino į reabilitacijos centrą mažame Jefremovo miestelyje į pietus nuo Maskvos.

Praėjusią savaitę jos tėvas pabėgo iš namų arešto, o Rusijos teismas pripažino jį kaltu dėl Rusijos kariuomenės „diskreditavimo“ ir skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Policija jį sulaikė Baltarusijos sostinėje Minske. Ketvirtadienį Jefremovo mieste jis turi stoti prieš teismą dėl teisės į vaiko globą atėmimo.

Prieš teismo posėdį Rusijos vaiko teisių įgaliotinė Marija Lvova-Belova, kurios arešto orderį yra išdavęs Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) dėl vaidmens „deportuojant“ ukrainiečių vaikus, paskelbė, kad Marija perduota motinai.

Mergaitė jau daug metų negyveno su savo motina Olga Sičichina. „Kaip daugelis žino, ji ilgą laiką negyveno su savo motina, jos labai mažai bendravo, – trečiadienį vakare „Telegram“ pranešė M. Lvova-Belova. – Maša iš pradžių nenorėjo važiuoti pas motiną. Bet jos pozicija pasikeitė, ji man apie tai pasakė telefonu“.

AFP nepavyko to patikrinti, o aktyvistai ir teisininkai skundėsi, kad neturi galimybės susisiekti su Marija.

Tačiau M. Lvova-Belova sakė, kad tai buvo „stebuklas“. „Per pokalbį su motina, sužinojusi visas jos gyvenimo detales, darančias tiesioginį įspūdį, pagalvojau: o kas, jei stebuklas tikrai įmanomas“, – sakė ji.

Vietos žiniasklaida citavo reabilitacijos centro, kuriame buvo apgyvendinta Marija, direktorių, kuris sakė, kad su mergaite dirbo „socialiniai pedagogai ir psichologai“.

Kremlius bandė pateisinti A. Moskaliovo bylą, teigdamas, esą tėvo auklėjimas buvo „apgailėtinas“.

Praėjusią savaitę, po to, kai A. Moskaliovas pabėgo iš namų arešto, aktyvistai paskelbė Marijos laišką tėvui, kurio autentiškumą patvirtino teisininkai. „Aš tave labai myliu ir žinau, kad tu dėl nieko nekaltas, – rašė ji savo laiške ir vadino tėvą „mano didvyriu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją