Jo teigimu, Vietnamo ambasada nusiuntė Rusijos pareigūnams prašymą suteikti tikslios informacijos apie padėtį stovykloje ir jame laikomų asmenų skaičių. Oficialaus atsakymo diplomatai kol kas nesulaukė, rašo newsru.com.

Le Hong Čyongas nurodė, kad palapinių stovykloje su nelegalais dirba Vietnamo ambasados atstovai, taip pat vertėjai. Jo teigimu, praėjusios savaitės pabaigoje informaciją apie palapinių miestelį ambasados pareigūnai aptarė Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

Kiek anksčiau buvo skelbta, kad liepos 31 dieną vieno sandėlio teritorijoje Maskvos Irtyškos gatvėje buvo sulaikyta beveik 1,5 tūkst. nelegalių imigrantų, daugiausia iš Vietnamo.Teigiama, kad tokiam kiekiui asmenų neužteko vietos specialiuose užsieniečių sulaikymo centruose, todėl jiems buvo pastatytas palapinių miestelis. Sekmadienio vakaro duomenimis, lageryje, kuris įsikūręs Irtyškos gatvėje, gyveno 612 žmonių. Jiems pastatyta keliasdešimt palapinių, biotualetai, įrengti dušai ir praustuvai.

Maistas nelegaliems migrantams ruošiamas lauko virtuvėje. Tiesa, jiems tenka maitintis grikiais, prie kurių vietnamiečių skrandžiai nėra įpratę. Laikraščiui „Kommersant“ labdaros fondo „Graždanskoje sodeistvyje“ vadovė pasakojo, kad jiems reikia ryžių, nes „kitu atveju visus pykina“. Taip pat skelbiama, kad stovyklos gyventojai nepatenkinti ir tuo, kad neturi elektros ir negali rūkyti.

Pagrindinė pretenzija – dėl įstatymų pažeidimo

Pagrindinė žmogaus teisių priežiūros pareigūnų pretenzija šiai stovyklai ta, kad ji neturi jokio juridinio statuso. Tai reiškia, kad žmonių laisvė joje ribojama neteisėtai.

Prezidento Žmogaus teisių tarybos nariai praėjusį penktadienį aplankė palapinių miestelį kartu su ombudsmenu Vladimiru Lukinu. Gyvenimo sąlygas šioje stovykloje jie pavadino nepatenkinamomis. Sekantis pareigūnų vizitas šioje stovykloje turėjo įvykti pirmadienį.

Laikraščio „Moskovski komsomolec“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Aideras Muždabajevas savo paskyroje „Facebook“ nelegalių imigrantų miestelį pavadino „palapinių koncentracijos stovykla“, kur laikomi „užguiti“ vietnamiečiai, pasmerkti etniniam valymui. Jo nuomone, tokia stovykla „savaime peržengia moralės ribas“.

„Demonstratyviai žemindama vietnamiečius, Rusija praras paskutines žmogiškas pasaulio simpatijas“, - rašė žurnalistas. Jei Vietname su rusais elgiamasi itin gerai, „mes juos laikome palapinių stovykloje, naktimis drebančius iš šalčio“, pažymėjo jis.

„Jeigu jūs, pone prezidente, nenutrauksite šios gėdos, pateksite į istoriją kaip lyderis, išsėmęs pagarbą Rusijai iki dugno “, - Vladimirą Putiną perspėjo A. Mudžabajevas.

Reidai prieš nelegalus tęsiasi.

Statomos dar 83 stovyklos

Tačiau „Kommersant“ teigimu, kaltinimai neteisėtu nelegalių imigrantų laikymu netrikdo Federalinės migracijos tarnybos, kuri planuoja visoje Rusijoje įkurti panašių stovyklų tinklą. Leidinio duomenimis, nelegaliems imigrantams ketinama įkurti 83 naujas stovyklas.

Tuo tarpu reidai prieš nelegalus tęsiasi. Kaip praneša „Vesti“, Maskvos srities Dolgoprudno mieste per bendrą policijos ir migracijos tarnybos reidą, vykusį iš karto keliuose taškuose – vietos vaisių bei daržovių bazėse ir šalimais esančios kotedžų gyvenvietės barakuose – buvo sulaikyti keli šimtai nelegalių atvykėlių.

Migracijos pareigūnai nurodė, kad buvo sulaikyta daugiau kaip 400 užsienio valstybės piliečių, atvykusių iš Centrinės Azijos – daugiausia Tadžikijos, Uzbekijos, taip pat Armėnijos ir Azerbaidžano.